Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
5+1 πράγματα που δεν ξέρατε για τα αντηλιακά

5+1 πράγματα που δεν ξέρατε για τα αντηλιακά

Το αντηλιακό είναι το απαραίτητο «αξεσουάρ» προστασίας και αυτό το καλοκαίρι.

Καλοκαίρι χωρίς ξέγνοιαστες βουτιές στα καταγάλανα νερά κάτω από τον καυτό ήλιο… δεν γίνεται. Εάν όμως προτιμάτε τις συναρπαστικές βόλτες στην μαγευτική φύση του βουνού, ένα πράγμα ισχύει και για εσάς: Χρειάζεστε πάντα το αντηλιακό σας, για να σας προστατεύει από τις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου, μειώνοντας την πιθανότητα εγκαύματος ή και αλλεργίας.

Για να επιλέξετε το κατάλληλο, να το εφαρμόζετε σωστά και για άλλα πολλά που σχετίζονται με την αντηλιακή προστασία, ψάξαμε και βρήκαμε τις πιο σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να έχετε κατά νου όλο το καλοκαίρι:

Τι SPF πρέπει να έχει το αντηλιακό που θα επιλέξουμε;

Για να διατηρήσετε την επιδερμίδα σας προστατευμένη, είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα αντηλιακό με όσο το δυνατόν υψηλότερο δείκτη προστασίας, όπως αυτά με SPF 30+ ή τουλάχιστον 15+.

Επειδή όμως κανένα αντηλιακό δεν μπορεί να μας προστατέψει πλήρως, η συστηματική χρήση αντηλιακού ευρέος φάσματος μπορεί να μας βοηθήσει όταν εφαρμόζεται τακτικά, περίπου ανά δύο ώρες ή και συχνότερα εάν βρίσκεστε στο νερό ή ιδρώνετε.

Τα προϊόντα μακιγιάζ με αντηλιακά φίλτρα είναι αρκετά;

Εάν σκοπεύετε να περάσετε πολλές ώρες σε εξωτερικό χώρο, τότε η χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας SPF 15+ είναι απαραίτητη. Εάν όμως, αναμένεται να περάσετε τις περισσότερες ώρες της ημέρας στο σπίτι, στο γραφείο ή γενικότερα σε εσωτερικούς χώρους μπορείτε να εφαρμόσετε το αντηλιακό σας ως βάση κάτω από το μακιγιάζ σας.

Για έξτρα ασφάλεια μπορείτε να φορέσετε ένα προϊόν με μικρότερο δείκτη προστασίας, όπως η ενυδατική σας κρέμα ή το foundation.

Εάν χρησιμοποιώ αντηλιακό ευρέος φάσματος με υψηλό δείκτη προστασίας μπορώ να κάνω όση ηλιοθεραπεία θέλω;

Η προστασία κατά του ήλιου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Εκτός από τον δείκτη προστασίας, σημαντικό ρόλο παίζει και η ποσότητα του αντηλιακού όπως και η συχνότητα που το εφαρμόζετε.

Επιπλέον είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η σωστή χρήση του αντηλιακού δεν σημαίνει ότι μπορεί να κάθεστε στον ήλιο όσο θέλετε, καθώς όσο παρατείνετε την έκθεσή σας στις βλαβερές ακτίνες του, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος εγκαύματος αλλά και εμφάνισης μελανώματος.

Το φυσικό αντηλιακό είναι καλύτερο από το χημικό;

Πρόκειται για δύο διαφορετικούς τύπους αντηλιακού, που σύμφωνα με τους ειδικούς ανταποκρίνονται σε διαφορετικούς τύπους και ανάγκες της επιδερμίδας. Εάν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο μπορείτε να επιλέξετε φυσικό/μεταλλικό αντηλιακό, που είναι ιδιαίτερα φιλικά προς το δέρμα. Τα πιο κοινά ενεργά συστατικά είναι το zinc oxide και το titanium dioxide.

Εάν όμως, προτιμάτε πιο ισχυρή προστασία ενάντια στις ακτίνες UVA και UVB, τότε τα χημικά αντηλιακά είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς το avobenzone που περιέχουν προστατεύει από ακτίνες  UVA, το octinoxate εμποδίζει τις ακτίνες UVB ενώ το oxybenzone προστατεύει και από τους δύο τύπους ακτίνας.

Μπορώ να το χρησιμοποιήσω αφού λήξει;

Όπως κάθε σκεύασμα έτσι και το αντηλιακό σας έχει ημερομηνία λήξης την οποία είναι σημαντικό να μην παραβλέπετε. Έχετε κατά νου ότι μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε τα πρώτα τρία χρόνια από την ημερομηνία κατασκευής τους και με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν μείνει για ώρες κάτω από τον ήλιο του περασμένου καλοκαιριού.

Αυτό διότι μπορεί να έχουν χάσει τα ενεργά συστατικά αλλά και τα φίλτρα που τους προσδίδουν τις προστατευτικές τους ιδιότητες.

Το σολάριουμ είναι πιο ασφαλές από την ηλιοθεραπεία;

Εάν πιστεύετε ότι το σολάριουμ πρόκειται για εναλλακτική και πιο ασφαλή μέθοδο μαυρίσματος, τότε κάνετε λάθος μιας και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι οι συγκεντρωμένες δόσεις υπεριώδους ακτινοβολίας που εκπέμπουν οι λάμπες του σολάριουμ, αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Επιπλέον αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης ρυτίδων και λεπτών γραμμών, με ορισμένες μετρήσεις να δείχνουν ότι κάποιες συσκευές μπορεί να εκπέμπουν έως και πενταπλάσια ακτινοβολία απ’ότι ο μεσημεριανός καλοκαιρινός ήλιος.

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024