Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δολοφονία 17χρονου στη Γαλλία: Νέες συγκρούσεις τη νύχτα, στο αρχηγείο της Αστυνομίας η πρωθυπουργός

Δολοφονία 17χρονου στη Γαλλία: Νέες συγκρούσεις τη νύχτα, στο αρχηγείο της Αστυνομίας η πρωθυπουργός

Μετά από τέσσερις ημέρες συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, εκατοντάδες συλλήψεις και χρήση υπέρμετρης αστυνομικής βίας, η εικόνα στις πόλεις της Γαλλίας όπου πραγματοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή της δολοφονίας κινητοποιήσεις, ήταν καλύτερη τη νύχτα

Μία πιο ήσυχη νύχτα σε σχέση με τις προηγούμενες πέρασε η Γαλλία, καθώς σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια από διαδηλωτές στη σκιά της δολοφονίας του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού.

Μετά από τέσσερις ημέρες συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, εκατοντάδες συλλήψεις και χρήση υπέρμετρης αστυνομικής βίας, η εικόνα στις πόλεις της Γαλλίας όπου πραγματοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή της δολοφονίας κινητοποιήσεις, ήταν καλύτερη τη νύχτα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποφασιστική δράση της γαλλικής αστυνομίας, η οποία προχώρησε σε 427 προσαγωγές σε όλη τη χώρα.

Μετά την κηδεία του 17χρονου Ναέλ, ο οποίος σκοτώθηκε την Τρίτη από πυρά αστυνομικού στη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου, άρχισαν να φαίνονται σημάδια εκτόνωσης της έντασης.

Η τελετή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ξεκίνησε το πρωί με την ατμόσφαιρα να είναι τεταμένη.

Στο τζαμί Ιμπν Μπαντίς, όπως μετέδωσε η Le Monde, χιλιάδες νέοι συγκεντρώθηκαν, άλλοι με σκούτερ και άλλοι πεζοί, για να προσευχηθούν για τον Ναέλ. Μάλιστα, το πλήθος ήταν τόσο μεγάλο που οι δημοτικές υπηρεσίες τοποθέτησαν απαγορευτικές μπάρες και διαγραμμίσεις προκειμένου να μπορέσουν η οικογένεια, οι συγγενείς και οι φίλοι του 17χρονου να μπουν στον ναό ενώ αργότερα το φέρετρο βγήκε με δυσκολία από το τζαμί.

Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν «Allahou akbar» και «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ». Όταν ένας νεαρός άνδρας προσπάθησε να τραβήξει πλάνα με το κινητό του τηλέφωνο δέχτηκε την παρατήρηση ενός μεγαλύτερου: «Τι τραβάς; Αν ήταν ο αδελφός σου, θα τραβούσες;», τον ρώτησε.

Στο αρχηγείο της Αστυνομίας η πρωθυπουργός Μπορν

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν βρισκόταν μέχρι τις 02:30 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδος) στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Παρίσι, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, σύμφωνα με το BFMTV.

Στη Μασσαλία, όπου τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια, οι δυνάμεις ασφαλείας απέτρεψαν σήμερα την επανάληψη του ίδιου σκηνικού.

Δεκάδες προσαγωγές

Όπως έγινε γνωστό, προσήχθησαν 65 ύποπτοι, ενώ αναφέρθηκαν δύο τραυματισμοί αστυνομικών.

Στο Παρίσι, η αστυνομία προχώρησε σε 126 προσαγωγές, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ,  είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων, αποτρέποντας συγκεντρώσεις για τις οποίες υπήρχαν εκκλήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Μικρές ομάδες μαυροφορεμένων νεαρών παρέμειναν στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να προκληθούν έκτροπα.

Ανέβαλε το ταξίδι του στη Γερμανία ο Μακρόν

Εν τω μεταξύ, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέβαλε το ταξίδι του στη Γερμανία, εξαιτίας των ταραχών που συγκλονίζουν τη Γαλλία με αφορμή τον θάνατο του 17χρονου.

Στα τέλη Μαρτίου είχε ματαιωθεί η επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία του βασιλιά Καρόλου Γ’ της Βρετανίας, εξαιτίας της κοινωνικής αναταραχής που συνδεόταν με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Θρήνος και οργή και στην κηδεία του Ναέλ

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κηδεία του 17χρονου Ναέλ που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού. Όσοι είχαν συγκεντρωθεί, φώναζαν «Δικαιοσύνη». Η μητέρα του Ναέλ δήλωσε στο France 5 ότι ήταν θυμωμένη με τον αστυνομικό, αλλά όχι με την αστυνομία γενικά.

«Είδε ένα μικρό παιδί με αραβική εμφάνιση και ήθελε να του αφαιρέσει τη ζωή. Ένας αστυνομικός δεν μπορεί να παίρνει το όπλο του και να πυροβολεί τα παιδιά μας, να αφαιρεί τις ζωές των παιδιών μας», είπε.

Νέες προκλήσεις από την Αστυνομία

Συνολικά 45.000 αστυνομικοί επιχειρούν ανά την επικράτεια, με ενισχυμένες τις δυνάμεις στη Μασσαλία και στη Λυών, που τις προηγούμενες ημέρες οι συγκρούσεις και οι ταραχές ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένες.

Σοκαριστικός είναι ο αριθμός των συλλήψεων που έχει φτάσει τις 2.300 μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου με το 1/3 αυτών που έχουν συλληφθεί να είναι ανήλικοι. Ο μέσος όρος ηλικίας των συλληφθέντων είναι τα 17 έτη ενώ σύμφωνα με δηλώσεις υπουργών «ταραξίες» είναι και αρκετοί 13χρονοι. Το βράδυ του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκαν και αρκετές ακόμη προσαγωγές νεαρών που διαδήλωναν για την δολοφονία Ναέλ.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μετά τη «γραμμή Μακρόν» που διατυπώθηκε ως σύσταση στους γονείς των εργατογειτονιών να μαζέψουν τα παιδιά τους από τους δρόμους, προχώρησαν παραπέρα «προειδοποιώντας» τους γονείς ότι μπορεί να έχουν ποινικές ευθύνες αντιμετωπίζοντας κατηγορίες που προβλέπουν 2 έτη φυλάκισης και πρόστιμο 30.000 ευρώ, εάν δεν καταφέρουν να πειθαρχήσουν τους νεαρούς «ταραξίες».

Στο φως νέα μαρτυρία για τη στιγμή της δολοφονίας

Χθες, ήρθαν να στοιχεία στο φως για τη στιγμή της δολοφονίας του 17χρονου Ναέλ. Ένας μάρτυρας αποκάλυψε μία νέα πληροφορία προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη οργή.

Όπως είπε, ο ένας αστυνομικός προέτρεψε τον συνάδελφό του να πυροβολήσει τον νεαρό αφού πρώτα τον είχε χτυπήσει με γροθιές χωρίς κανέναν λόγο.

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024