Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντρές Εσκομπάρ: Ενα αυτογκόλ, μια δολοφονία κι ένα σύμβολο στον αγώνα κατά των καρτέλ της Κολομβίας

Αντρές Εσκομπάρ: Ενα αυτογκόλ, μια δολοφονία κι ένα σύμβολο στον αγώνα κατά των καρτέλ της Κολομβίας

Σαν σήμερα, πριν από 29 χρόνια, ο Αντρές Εσκομπάρ έπεφτε θύμα δολοφονικής επίθεσης έξω από εστιατόριο της πόλης του Μεντεγίν και γίνονταν σύμβολο στον αγώνα κατά των καρτέλ ναρκωτικών.

Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ το 1994 και στις 2 Ιουλίου το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της διοργανώτριας χώρας, κοντράρεται με την Κολομβία για την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Η μπάλα θα παίξει πολύ άσχημο παιχνίδι στον αμυντικό της Κολομβίας, Αντρές Εσκομπάρ, καθώς στην προσπάθεια του ν’ ανακόψει σέντρα αντιπάλου θα στείλει την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του. Το ματς έληξε με νικήτρια την ομάδα των ΗΠΑ (2-1) και η Κολομβία έμεινε εκτός.

Λίγες μέρες αργότερα, ο διεθνής αμυντικός θα δολοφονούνταν στο Μεντεγίν, σε ηλικία μόλις 27 ετών.

Υπήρξε θύμα κυκλωμάτων εμπόρων ναρκωτικών που λυμαίνονταν εκείνη την περίοδο την Κολομβία και φυσικά είχαν απλώσει τα «πλοκάμια» τους και στο ποδόσφαιρο.

Συμπληρώθηκαν 29 χρόνια από τη δολοφονία του Εσκομπάρ       

Σαν σήμερα, πριν από 29 χρόνια, ο Αντρές Εσκομπάρ έπεφτε θύμα δολοφονικής επίθεσης έξω από εστιατόριο της πόλης του Μεντεγίν και γίνονταν σύμβολο στον αγώνα κατά των καρτέλ ναρκωτικών.

Είχε νωρίτερα βγει για να δειπνήσει με φίλους του κι αφού είχε προηγηθεί μια τηλεοπτική συνέντευξη για τον αποκλεισμό της Εθνικής Κολομβίας στο Μουντιάλ και το αυτογκόλ στον αγώνα με τις ΗΠΑ.

Κατά την αποχώρησή του από το εστιατόριο, τον πλησίασαν τρία άτομα τη στιγμή που έμπαινε στο αυτοκίνητό του και άρχισαν να τον λοιδορούν για το αυτογκόλ στο παιχνίδι με τις ΗΠΑ.

Ο Εσκομπάρ ζήτησε να τον σεβαστούν και να σταματήσουν. Ένας εκ των τριών όμως έβγαλε όπλο και πυροβόλησε έξι φορές τον παίκτη της Εθνικής ομάδας της Κολομβίας.

Ο Αντρές Εσκομπάρ έπεφτε νεκρός και μια χώρα βυθίζονταν στο πένθος, με τον δολοφόνο να φωνάζει «γκολ» κάθε φορά που πυροβολούσε το θύμα.

Οι συμμορίες και οι συλλήψεις

Ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά τις μέρες μετά την δολοφονία του Εσκομπάρ και αυτός που κατηγορήθηκε ήταν ο Ουμπέρτο Κάστρο Μουνιός. Ήταν ο οδηγός των αδερφών Γκαγιός (μέλη των PEPES) οι οποίοι ήταν παρόντες στη δολοφονική επίθεση εναντίον του διεθνούης αμυντικού.

Ο Μουνιός οδηγήθηκε σε δίκη και το 1995 παραδέχθηκε την ενοχή του, με το δικαστήριο να του επιβάλλει ποινή φυλάκισης 43 ετών. Το 2001 τα 43 χρόνια έγιναν 26 και τελικά το 2005 ο δράστης ήταν ελεύθερος λόγω….καλής διαγωγής.

Έμεινε δηλαδή στη φυλακή δέκα χρόνια για τη δολοφονία του Αντρές Εσκομπάρ.

Ο «ιππότης του ποδοσφαίρου» και η Μίλαν

Ο Αντρές Εσκομπάρ ήταν ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, από τους καλύτερος αμυντικούς εκείνη την περίοδο στη Λατινική Αμερική και είναι ενδεικτικό των ικανοτήτων του, πως η Μίλαν ετοιμάζονταν να προχωρήσει στην απόκτηση του αμέσως μετά την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Όλοι θεωρούσαν σίγουρη τη μεταγραφή του Αντρές στους «ροσονέρι» καθώς η Μίλαν είχε ουσιαστικά συμφωνήσει σε όλα με την πλευρά του ποδοσφαιριστή, αλλά ο Αντρές έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των άνανδρων δολοφόνων του.

Η συμβουλή να μείνει στις ΗΠΑ                           

Η ήττα της Κολομβίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες σήμανε τον αποκλεισμό των Κολομβιανών από το Μουντιάλ, σε μια διοργάνωση που το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας προσδοκούσε μια μεγάλη διάκριση.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι αμέσως μετά τον αγώνα υπήρξαν άτομα που συμβούλευσαν τον Αντρές Εσκομπάρ να μην επιστρέψει στην πατρίδα του.

Ζήτησαν από τον Κολομβιανό αμυντικό να μείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, τουλάχιστον για ένα μικρό διάστημα και να μην γυρίσει άμεσα στην Κολομβία.

Ήξεραν ότι τα καρτέλ είχαν χάσει πολλά λεφτά σε πονταρίσματα και υπήρχε φόβος για επιθέσεις εναντίον των παικτών.

Ο ίδιος όμως δεν ακολούθησε αυτές τις συμβουλές και επέστρεψε στο Μεντεγίν.

Τα σχέδια για τον γάμο

Ο Αντρές Εσκομπάρ είχε όλη τη ζωή μπροστά του κι έκανε όνειρα για το μέλλον. Όχι μόνο το ποδοσφαιρικό αλλά και το οικογενειακό. Ετοιμάζονταν να παντρευτεί τη σύντροφό του κι έκανε σχέδια για το νέο του σπίτι.

Δεν πρόλαβε όμως να χαρεί τη ζωή καθώς οι δολοφόνοι του έστησαν καρτέρι το βράδυ της 2/7/1994 και τον σκότωσαν έξω από εστιατόριο στο Μεντεγίν.

Μια πόλη στην οποία τα καρτέλ των ναρκωτικών κυριαρχούσαν και ήταν ο φόβος και ο τρόμος των κατοίκων.

Η σύντροφος του Εσκομπάρ, Πάμελα έχει περιγράψει τη βραδιά που δολοφονήθηκε ο Εσκομπάρ λέγοντας χαρακτηριστικά.

«Πήγε μια βόλτα με φίλους του σ’ ένα εστιατόριο αλλά δεν πήγα μαζί του. Ήμουν κουρασμένη και προτίμησα να μείνω σπίτι. Τα ξημερώματα χτύπησε το τηλέφωνο κι έμαθα τα τραγικά νέα. Ήταν ένα αδιανόητο σοκ. Σχεδιάζαμε το γάμο μας και κάναμε όνειρα για το μέλλον μας. Χάθηκαν όλα σε μια στιγμή».

Ο Αντρές Εσκομπάρ υπήρξε σύμβολο ενός λαού στον αγώνα κατά των καρτέλ ναρκωτικών και η δολοφονία του συγκλόνισε όχι μόνο την Κολομβία, αλλά όλο τον κόσμο.

Η δολοφονία του στο Μεντεγίν σόκαρε τον χώρο του ποδοσφαίρου και εκατομμύρια φίλαθλοι σε όλο τον κόσμο τιμούν και σήμερα τη μνήμη του Αντρές Εσκομπάρ.

Υπήρξε ένας «ιππότης» και παραμένει σύμβολο ενός λαού. Ένας γενναίος του ποδοσφαίρου αλλά και της ζωής.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024