Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ναυάγιο στην Πύλο: Νέες μαρτυρίες διασωθέντων ότι το σκάφος βυθίστηκε λόγω της ρυμούλκησης από το Λιμενικό - Ούρλιαζαν «σταματήστε»

Ναυάγιο στην Πύλο: Νέες μαρτυρίες διασωθέντων ότι το σκάφος βυθίστηκε λόγω της ρυμούλκησης από το Λιμενικό – Ούρλιαζαν «σταματήστε»

Το Reuters επανέρχεται με εκτενές ρεπορτάζ του στην τραγωδία με το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου.

Νέες μαρτυρίες διασωθέντων επιρρίπτουν στο Λιμενικό τις ευθύνες για τη βύθιση του σκάφους στο ναυάγιο στην Πύλο, σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του Reuters.

Σύμφωνα με αυτές, το σκάφος «Αντριάνα» βυθίστηκε αφού ταλαντεύτηκε με έντονο τρόπο αριστερά και δεξιά κατά τη ρυμούλκησή του.

Οι διασωθέντες μίλησαν και για τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν στο μοιραίο σκάφος στο διάστημα πριν τη βύθισή του, όταν δεν είχαν ούτε νερό, ούτε φαγητό.

Πιο συγκεκριμένα, το Reuters γράφει ότι ήδη υπάρχουν εννέα μαρτυρίες επιζώντων στις καταθέσεις που έχουν παρθεί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας. Από αυτές στις έξι περιγράφεται ρυμούλκηση από το Λιμενικό, η οποία συνδέεται με τη βύθιση του αλιευτικού σκάφους.

Τρεις άλλοι μάρτυρες δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν τι προκάλεσε την ανατροπή του «Αντριάνα». Το Reuters δεν δημοσιεύει τα ονόματα των εννέα επιζώντων που έδωσαν τις μαρτυρίες, οι οποίες δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Το πρακτορείο ειδήσεων υπογραμμίζει ότι οι καταθέσεις των έξι μαρτύρων έρχονται σε σύγκρουση με τις δημόσιες δηλώσεις της ελληνικής Ακτοφυλακής και της κυβέρνησης, οι οποίες υποστήριζαν ότι δεν έγινε καμία προσπάθεια ρυμούλκησης του σκάφους και ότι αυτό ανατράπηκε όταν το λιμενικό βρισκόταν σε απόσταση περίπου 70 μέτρων.

Το υπουργείο Ναυτιλίας δήλωσε στο Reuters ότι δεν μπορεί να σχολιάσει θέματα που αποτελούν αντικείμενο εμπιστευτικής και συνεχιζόμενης έρευνας από εισαγγελείς. Οι Έλληνες εισαγγελείς απαγορεύεται από τον νόμο να σχολιάζουν έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, γράφει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Δύο ακόμα μαρτυρίες

Στη συνέχεια το Reuters αναφέρεται σε δύο ακόμα μαρτυρίες που έχει το ίδιο στη διάθεσή του.

Ένας Σύρος επιζών δήλωσε ότι ο ίδιος και άλλοι μετανάστες που επέβαιναν στο «Αντριάνα», το οποίο είχε παρουσιάσει βλάβη καθ’ οδόν προς την Ιταλία, ούρλιαζαν «Σταματήστε!» όταν σκάφος της ελληνικής Ακτοφυλακής πρόσδεσε σχοινί στην πλώρη του αλιευτικού και άρχισε να το τραβάει ενώ ανέπτυσσε ταχύτητα.

Το σκάφος των μεταναστών και των προσφύγων έγειρε αριστερά και δεξιά και στη συνέχεια γύρισε ανάποδα, πρόσθεσε.

«Μας τράβηξαν γρήγορα»

Οι διασωθέντες μίλησαν στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων υπό το καθεστώς ανωνυμίας καθώς παραμένουν υπό περιορισμό από τις ελληνικές Αρχές.

Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ, όπως είναι το όνομα που έδωσε ο ένας από τους δύο διασωθέντες στο διεθνές Μέσο, υπήρξε ρυμούλκηση που οδήγησε στην ανατροπή και τελικά στη βύθιση του σκάφους με τους εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες.

«Μας τράβηξαν γρήγορα και το σκάφος αναποδογύρισε. Κινήθηκε δεξιά, αριστερά, δεξιά και αναποδογύρισε. Οι άνθρωποι άρχισαν να πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο… Οι άνθρωποι ήταν ο ένας πάνω στον άλλο, οι άνθρωποι ούρλιαζαν, οι άνθρωποι πνίγονταν ο ένας με τον άλλον. Ήταν νύχτα και υπήρχαν κύματα. Ήταν τρομακτικό», περιέγραψε σε δραματικό τόνο ο διασωθείς.

Στη συνέχεια το Reuters περιγράφει τις αντιφάσεις στις οποίες έχουν πέσει οι ελληνικές Αρχές και την ανακολουθία των δηλώσεων που υπήρξαν για το πώς έγινε το τραγικό ναυάγιο.

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024