Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ναυάγιο στην Πύλο: «Αιχμές» Frontex για την Ελλάδα - «Αγνόησε προσφορά για αεροσκάφος επιτήρησης»

Ναυάγιο στην Πύλο: «Αιχμές» Frontex για την Ελλάδα – «Αγνόησε προσφορά για αεροσκάφος επιτήρησης»

Ο Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ, Frontex «καρφώνει» τις ελληνικές Αρχές προσπαθώντας να αποποιηθεί των όποιων ευθυνών του.

Το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 82 ανθρώπους, με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε 600, καθώς πάνω από 500 πρόσφυγες αγνοούνται στα νερά της Μεσόγειου.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο ναυάγιο έχει δημιουργήσει αρκετά ερωτήματα για τα αντανακλαστικά και τις ενέργειες των ελληνικών Αρχών κι αν θα μπορούσε να αποτραπεί η τραγωδία.

Μάλιστα ο Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ, Frontex «καρφώνει» τις ελληνικές Αρχές προσπαθώντας να αποποιηθεί των όποιων ευθυνών του.

Τι υποστηρίζει η Frontex

Συγκεκριμένα το αλιευτικό που ήταν γεμάτο πρόσφυγες είχε εντοπιστεί αρχικά από αεροσκάφος της Frontex να πλέει σε διεθνή ύδατα εντός της ζώνης έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας.

Το εν λόγω αεροσκάφος συνέχισε να παρακολουθεί το αλιευτικό έως ότου του τελείωσαν τα καύσιμα και έπρεπε να επιστρέψει στη βάση του. Στη συνέχεια όπως υποστηρίζει η Frontex προσφέρθηκε σύμφωνα με το BBC να στείλει πίσω στο σημείο το αεροσκάφος για επιτήρηση αλλά το ελληνικό Λιμενικό δεν απάντησε.

Οι ελληνικές Αρχές απέρριψαν τους ισχυρισμούς ότι δεν αντέδρασαν αρκετά γρήγορα για να αποφευχθεί η τραγωδία, υποστηρίζοντας ότι οι πρόσφυγες αρνήθηκαν την προσφερόμενη βοήθεια, υποστηρίζοντας ότι ήθελαν να φτάσουν στην Ιταλία.

Σύμφωνα με την ανάλυση του BBC το αλιευτικό κινούνταν με δυσκολία για τουλάχιστον επτά ώρες προτού ανατραπεί και βυθιστεί, αντικρούοντας το επίσημο αφήγημα.

Προς το παρόν το Λιμενικό δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο ούτε στα όσα αναφέρει το BBC, αλλά ούτε στους ισχυρισμούς της Frontex.

Sports in

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποκλειστικά στο in: «Μπορούμε να περάσουμε την Άστον Βίλα»

Στην συνέντευξή του στο in o «Μέντι» - όπως θέλει να τον αποκαλούν- δηλώνει ότι η ομάδα κατεβαίνει για να κερδίσει όλους τους αγώνες, ακόμη και την Άστον Βίλα. Μιλά για τα πέναλτι που δεν βλέπει, τον Τζολάκη, για τα παιδικά του χρόνια, το αγαπημένο του σύστημα και το VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024