Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σεργκέι Σουροβίκιν: Υπό κράτηση ο Ρώσος στρατηγός - Τι λένε οι Financial Times

Σεργκέι Σουροβίκιν: Υπό κράτηση ο Ρώσος στρατηγός – Τι λένε οι Financial Times

Και οι FT με άρθρο τους επιβεβαιώνουν ότι ο «Στρατηγός Αρμαγεδδώνας» είναι υπό κράτηση στις ρωσικές φυλακές εξαιτίας του πιθανού ρόλου του στη ανταρσία της Wagner

Ο κορυφαίος στρατηγός του ρωσικού στρατού Σεργκέι Σουροβίκιν βρίσκεται υπό κράτηση, καθώς το Κρεμλίνο στρέφεται κατά των υποστηρικτών της Wagner μετά την αποτυχημένη ανταρσία του Πριγκόζιν την περασμένη εβδομάδα.

Την είδηση αναφέρουν οι Financial Times που επικαλούνται τρεις πηγές. Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα στους NYT και στο Moscow Times που έκαναν επίσης αναφορές για κράτηση του στρατηγού από τις ρωσικές αρχές, καθώς φαίνεται να γνώριζε από πριν για τις κινήσεις του Πριγκόζιν.

Παραμένει ασαφές αν ο Σουροβίκιν, που είναι ο αναπληρωτής διοικητής της ρωσικής δύναμης εισβολής στην Ουκρανία, έχει κατηγορηθεί ως συνωμότης στην εξέγερση της οποίας ηγήθηκε ο Πριγκόζιν το Σάββατο, ή απλώς κρατείται για ανάκριση.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ξεκινήσει μια επιχείρηση εκκαθάρισης στην κορυφή των υπηρεσιών ασφαλείας, δήλωσαν μέλη της ελίτ της Μόσχας στους FT, με τον Ρώσο πρόεδρο να προσπαθεί να καταστείλει τους επικριτές, να αποκαταστήσει την τάξη αλλά και την κυριαρχία του μετά την πρώτη απόπειρα πραξικοπήματος εδώ και τρεις δεκαετίες.

Τα στηρίγματα της Watgner στην ελίτ

Πολλοί από τους σκληροπυρηνικούς που είναι γνωστό ότι συμπαθούν την Wagner και επικρίνουν τις τακτικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εξαφανιστεί από το προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες, ενώ οι πιστοί -όπως ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, τον οποίο ο Πριγκόζιν ήλπιζε να εκθρονίσει με το πραξικόπημά του- έχουν λάβει βήμα και εμφανίζονται δημοσίως να συμμετέχουν σε συναντήσεις και εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην ομιλία του Πούτιν στην Εθνοφρουρά ο Ρώσος πρόεδρος είχε δίπλα του τον Σοϊγκου, δηλώνοντας ουσιαστικά ότι χαίρει της στήριξής του.

«Ο Πούτιν γνώριζε εκ των προτέρων για [τα σχέδια εξέγερσης του Πριγκόζιν], όπως καταλαβαίνουμε, και έτσι μπορούσε να προετοιμαστεί σε κάποιο βαθμό», δήλωσε δυτικός κυβερνητικός αξιωματούχος. «Ήταν σε θέση να δει ποιος έκανε τι εκείνη την ημέρα. Και τώρα «τακτοποιεί» το σπίτι του».

Η ίδια πηγή δηλώνει στους FT ότι εκτιμά ότι ο Σουροβίκιν έχει συλληφθεί και ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι αξιωματούχοι.

Ποιος είναι ο Σουροβίκιν ή αλλιώς «Στρατηγός Αρμαγεδδώνας»

Γνωστός ως «Στρατηγός Αρμαγεδδώνας»  ή ως «σφαγέας της Συρίας» καθώς είχε ενορχηστρώσει τους βομβαρδισμούς στην πολύπαθη χώρα, ο Σουρόβικιν προήχθη το περασμένο φθινόπωρο για να διαχειριστεί την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αν και γρήγορα υποβιβάστηκε, παρέμεινε αγαπημένος της πιο σκληροπυρηνικής φιλοπόλεμης κοινότητας στη Ρωσία και αυτή την άνοιξη άρχισε να ενεργεί ως επιμελητής του παραστρατιωτικού αποσπάσματος της Wagner που μάχεται στο μέτωπο στην ανατολική Ουκρανία.

Καθώς η σύγκρουση του Πριγκόζιν με το στρατιωτικό κατεστημένο στη Μόσχα κλιμακώθηκε, ο Σουροβίκιν εκτιμάται ότι λειτούργησε ως μεσολαβητής.

Μόλις η σύγκρουση εξελίχθηκε σε ένοπλη εξέγερση αργά την Παρασκευή, ο Σουροβίκιν κατέγραψε μια σύντομη δήλωση σε βίντεο με την οποία καλούσε τους μαχητές του Wagner να κατεβάσουν τα όπλα. Στη συνέχεια εξαφανίστηκε.

Ο βετεράνος Ρώσος δημοσιογράφος Alexei Venediktov δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Σουροβίκιν «δεν έχει έρθει σε επαφή με την οικογένειά του εδώ και τρεις ημέρες. Ούτε οι φρουροί ασφαλείας του απαντούν».

Οι υποψίες για την τύχη του

Οι υποψίες γύρω από την τύχη του Σουροβίκιν μπορεί να δημιουργήθηκαν από την καλή σχέση του με τον Πριγκόζιν. Ενώ ο πολέμαρχος της Wagner στρεφόταν εναντίον άλλων στρατηγών και  – κατηγορώντας τους για τον υψηλό αριθμό νεκρών μεταξύ των Ρώσων στρατιωτών κατά τη διάρκεια της εισβολής και κατηγορώντας τους για «γενοκτονία» – διατηρούσε διάλογο με τον Σουροβίκιν.

Ο Σουροβίκιν συγκρούστηκε επίσης με τα ανώτατα κλιμάκια του υπουργείου Άμυνας σχετικά με την τακτική και τη στρατηγική στον πόλεμο της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα ο Πούτιν να τον υποβιβάσει από επικεφαλής της ρωσικής εισβολής μετά από λίγους μήνες. Ο Ρώσος πρόεδρος διόρισε εκ νέου τον Γερασίμοφ στη θέση του και η Μόσχα ξεκίνησε μια νέα επίθεση αμέσως μετά.

Ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη: «Παραμένει ασαφές ποιος βρισκόταν πίσω από αυτή τη στρατιωτική εξέγερση. Ορισμένοι στρατηγοί έχουν συλληφθεί. Υποθέτω λοιπόν ότι ο Πούτιν θα βρίσκεται σε κατάσταση εκκαθάρισης, εσωτερικά. Και σε μια πιο διεκδικητική διάθεση».

Η αντίδραση της ΕΕ

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε την Πέμπτη να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τον Σουροβίκιν και είπε στους δημοσιογράφους ότι θα έπρεπε να απευθύνουν τις ερωτήσεις τους στο υπουργείο Άμυνας.

Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε δημοσίευμα των New York Times, που επικαλέστηκε Αμερικανούς αξιωματούχους, σχετικά με το ότι ο στρατηγός γνώριζε εκ των προτέρων για το σχέδιο πραξικοπήματος. Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι περίμενε «πολλές εικασίες γύρω από αυτά τα γεγονότα», προσθέτοντας: «Νομίζω ότι αυτό είναι ένα τέτοιο παράδειγμα».

Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ είναι και η ανταρσία της Wagner.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε την Πέμπτη ότι η ΕΕ θα πρέπει να απαντήσει αυξάνοντας την υποστήριξη προς το Κίεβο. «Αυτή η ανταρσία του περασμένου Σαββατοκύριακου θα έχει και μετασεισμούς, αυτό θα το δούμε», δήλωσε η ίδια.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024