Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εργασία: Το 20% των εργαζόμενων έχει και δεύτερη δουλειά για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσκολίες

Εργασία: Το 20% των εργαζόμενων έχει και δεύτερη δουλειά για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσκολίες

Αποκαλύπτική έρευνα για τους χαμηλούς μισθούς και τους απλήρωτους λογαριασμούς

Oι χαμηλοί μισθοί, ο υψηλός πληθωρισμός, οι αυξανόμενες δαπάνες για την πληρωμή δανείων και ενοικίων και ένα συνολικά «βαρύ» οικονομικό κλίμα που έχει «ματώσει τις τσέπες» των καταναλωτών, έχουν οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους παγκοσμίως στο να κάνουν δεύτερη δουλειά.

Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας «Hopes and Fears» που δημοσίευσε η PwC, η οποία αφορά το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό και παρουσιάζει αναλυτικά τις οικονομικές δυσκολίες των εργαζομένων, μελετώντας τις απαντήσεις 54.000 ατόμων από 46 χώρες.

Δεύτερη δουλειά

Οι επιβλαβείς επιπτώσεις από την δυσχερή οικονομική κατάσταση ενός μεγάλου μέρους των εργαζόμενων -τόσο ψυχικά όσο και σωματικά – μπορεί να επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο στο μέλλον, καθώς κάθε χρόνο και περισσότεροι αναγκάζονται να κάνουν δεύτερη δουλειά. Το 21% των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφερε ότι εργάζεται σε παραπάνω από μια δουλειά—ένα ποσοστό που είναι ακόμα υψηλότερο για άτομα που δυσκολεύονται κάθε μήνα να πληρώσουν τους λογαριασμούς (24%) ή δεν μπορούν να τους πληρώσουν τις περισσότερες φορές (27%) .

Η οικονομική πίεση και η ανάγκη για αναζήτηση υψηλότερων μισθών είναι σίγουρα παράγοντες στην αυξημένη προθυμία των ερωτηθέντων να αναζητήσουν νέα δουλειά. Παρά τη σημερινή οικονομική αβεβαιότητα, ένα υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων δηλώνει ότι σχεδιάζει να αλλάξει δουλειά μέσα στους επόμενους 12 μήνες από ό,τι πέρυσι (26% έναντι 19%). Και παρόλο που πολλοί άνθρωποι με δεύτερη εργασία αναφέρουν την ευκαιρία να μάθουν νέες δεξιότητες ως έναν λόγο (36%), ένα ποσοστό 69% δήλωσε ότι αναγκάζεται να εργαστεί σε δέυτερη δουλειά λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Αδυναμία πληρωμής λογαριασμών

Το ποσοστό των εργαζομένων που λένε ότι τους περισσεύουν χρήματα στο τέλος του μήνα μειώθηκε στο 38% φέτος, από 47% το 2022 – το μοναδικό θετικό εύρημα της έρευνας. Αλλά, το ποσοστό των ερωτηθέντων που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους κάθε μήνα αυξήθηκε στο 17% από 12% πέρυσι.

Σλυμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας  το οικονομικό αδιέξοδο βαρύνει περισσότερο τις εθνοτικές μειονότητες σε κάθε χώρα συγκριτικά με τους «ντόπιους» πληθυσμούς. Στο ίδιο μήκος κύματος οι εργαζόμενοι χωρίς εξειδικευμένη κατάρτιση είναι πιθανότερο να δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους (17%), σε σύγκριση με το 11% των ερωτηθέντων που είχαν εξειδικευμένες δεξιότητες.

Το οικονομικό άγχος είναι εξουθενωτικό για τους εργαζομένους, και εν τέλει και για τις εταιρείες. Πρόσφατη έρευνα της PwC σχετικά με την οικονομική ευημερία των εργαζομένων έδειξε ότι το οικονομικό στρες – εκτός από το ότι βλάπτει τη συναισθηματική και σωματική ευημερία των ανθρώπων – βλάπτει την παραγωγικότητα και τη δέσμευσή τους στην εταιρεία. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι με οικονομικά στρες είχαν σχεδόν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν απόσπαση προσοχής κατά την διάρκεια της εργασίας τους.

Δεξιότητες

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα υπάρχει μια ενδιαφέρουσα σύνδεση μεταξύ του οικονομικού στρες και της εστίασης των εργαζομένων στην αναβάθμιση δεξιοτήτων. Αν και το 62% όσων μπορούν να πληρώσουν άνετα τους λογαριασμούς δηλώνουν ότι αναζητούν ενεργά νέες ευκαιρίες για να μάθουν νέες δεξιότητες, το ποσοστό πέφτει στο 50% για όσους δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ή δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα ​​τις περισσότερες φορές.

Τι μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις

Οι οικονομικές επιβαρύνσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι ασκούν πίεση στις εταιρείες να εξετάσουν το ενδεχόμενο αύξησης του βασικού μισθού και του κόστους ζωής. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα αποζημίωσης για να προσελκύσουν νέους υποψηφίους—και ότι δεν χάνουν τους καλύτερους υπαλλήλους από ανταγωνιστές με υψηλότερες αποδοχές.

Οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν επίσης, να δημιουργήσουν προγράμματα βοήθειας εργαζομένων που προσφέρουν εμπιστευτική συμβουλευτική, συμπεριλαμβανομένης της καθοδήγησης για χρέη και χρηματοοικονομική καθοδήγηση.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024