Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αντηλιακό προσώπου: Όσα πρέπει να ξέρετε για μέγιστη προστασία

Αντηλιακό προσώπου: Όσα πρέπει να ξέρετε για μέγιστη προστασία

Ποιο SPF χρειάζεστε; Τι σημαίνει «ευρέος φάσματος»; Και πειράζει αν χρησιμοποιήσουν τα παιδιά σου το δικό σας αντηλιακό;

Όλοι θέλουμε υγιές και λαμπερό δέρμα που αντέχει στις προκλήσεις του χρόνου. Για να το αποκτήσουμε πρέπει να ακολουθούμε τακτικά τις σωστές skincare ρουτίνες, επιλέγοντας τα κατάλληλα για την επιδερμίδα και τις ανάγκες σας προϊόντα. Ένα προϊόν που δεν θα πρέπει να λείπει από το νεσεσέρ σας, χειμώνα καλοκαίρι, είναι το αντηλιακό προσώπου που σας προστατεύει από τις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου και μειώνει τον κίνδυνο πρόωρης εμφάνισης ρυτίδων και λεπτών γραμμών, μελαγχρωματικών κηλίδων αλλά και καρκίνου του δέρματος.

Πώς θα επιλέξετε το σωστό αντηλιακό προσώπου

Για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε το αντηλιακό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας, συγκεντρώσαμε τις βασικότερες πληροφορίες που θα πρέπει να έχετε κατά νου:

Επιλέξτε αντηλιακό ευρέος φάσματος

Είναι πολύ σημαντικό το αντηλιακό που θα επιλέξετε να έχει ευρύ φάσμα προστασίας για να «θωρακίσει» το δέρμα σας ενάντια στις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου, UVA και UVB που μπορεί να σας βλάψουν ακόμα και όταν έχει συννεφιά, μιας και μπορούν να διαπεράσουν τα σύννεφα.

Για αυτό ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει είναι να είναι ευρέος φάσματος.

Ανθεκτικό στο νερό και τον ιδρώτα

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού εντείνουν την εφίδρωση ενώ όσο περισσότερο βρίσκεστε στο νερό, τόσο περισσότερο μειώνεται η αποτελεσματικότητα του αντηλιακού.

Για αυτό είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα αντηλιακό που να είναι ανθεκτικό τόσο στο νερό όσο και στον ιδρώτα και να το ανανεώνεται φυσικά, συχνά μιας και παραμένουν ανθεκτικά από σαράντα έως και ογδόντα λεπτά.

Τι δείκτη προστασίας SPF πρέπει να έχει;

Μιας και το πρόσωπο πρόκειται για ένα σημείο του σώματος που είναι μονίμως εκτεθειμένο στον ήλιο, είναι κομβικής σημασίας να επιλέξετε ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

Οι ειδικοί από το Ίδρυμα Καρκίνου του Δέρματος συνιστούν για το πρόσωπο ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος, ανθεκτικό στο νερό και στον ιδρώτα, με δείκτης προστασίας (SPF) 30 ή υψηλότερο για οποιαδήποτε εκτεταμένη δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Ανεξάρτητα από το δείκτη προστασίας, μην ξεχνάτε να εφαρμόζετε το αντηλιακό σας τριάντα λεπτά πριν να βγείτε από το σπίτι, να το ανανεώνετε ανά δύο ώρες ή αμέσως αφού βγείτε από το νερό.

Φυσικά ή χημικά αντηλιακά;

Πρόκειται για δύο διαφορετικούς τύπους αντηλιακών που ανταποκρίνονται σε διαφορετικές ανάγκες επιδερμίδας.

Τα πιο κοινά ενεργά συστατικά στα φυτικά/μεταλλικά αντηλιακά είναι το zinc oxide και το titanium dioxide. Είναι πολύ φιλικά στο δέρμα, γι’ αυτό και είναι κατάλληλα για ευαίσθητους τύπους.

Τα χημικά αντηλιακά περιέχουν το  avobenzone που προστατεύει από ακτίνες  UVA, το octinoxate που εμποδίζει τις ακτίνες UVB και το oxybenzone και τους δύο τύπους ακτίνων. Δεν ενδείκνυνται για ευαίσθητες επιδερμίδες.

Η βασική τους διαφορά είναι ότι τα χημικά αντηλιακά μπορούν να ενεργοποιηθούν και χωρίς άμεση έκθεση στο φως αλλά με την πολύωρη έκθεση στον ήλιο διασπώνται για αυτό και πρέπει να τα ανανεώνουμε πιο συχνά.

Μπορούν τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν το ίδιο αντηλιακό;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το παιδικό αντηλιακό μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά 6 μηνών και άνω για να προστατέψουμε την ευαίσθητη επιδερμίδα τους.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας για το αντηλιακό σε οποιαδήποτε ηλικία είναι να έχει ευρύ φάσμα προστασίας με δείκτη προστασίας SPF τουλάχιστον 30.

Sports in

Συγκλονιστικό βίντεο: Η θρυλική πορεία του Ολυμπιακού έως τους «4» (vid)

Απολαύστε το βίντεο με την πορεία του Ολυμπιακού μέχρι τα ημιτελικά του Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024