Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: «Θα κινηθώ προς τη Μόσχα» φέρεται να είπε ο Πριγκόζιν - Κίνηση του στρατού εναντίον του

Ρωσία: «Θα κινηθώ προς τη Μόσχα» φέρεται να είπε ο Πριγκόζιν – Κίνηση του στρατού εναντίον του

Είναι σαφές ότι ο Πριγκόζιν δέχεται κάποιου είδους επίθεση και έχουν ληφθεί αποφάσεις για την τύχη του, ενώ η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στον στρατό της Ρωσίας.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass μεταδίδει: «Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν γνωρίζει την κατάσταση που εκτυλίσσεται γύρω από τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, τον ιδρυτή της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, και λαμβάνονται τ’ απαραίτητα μέτρα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χθες Παρασκευή (στη φωτογραφία του Reuters, επάνω, τεθωρακισμένα οχήματα φαίνονται σε δρόμο της νότιας ρωσικής πόλης Ροστόφ επί του Ντον).

«Εχει ενημερωθεί ο Πούτιν»

»Ο πρόεδρος Πούτιν έχει ενημερωθεί για όλα τα γεγονότα γύρω από τον Πριγκόζιν. Λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα», είπε.

Υπάρχουν διάφορες αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Πριγκόζιν ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις του δέχθηκαν επίθεση από τον ρωσικό στρατό. Αυτό έχει διαψευστεί επίσημα.

Υπάρχουν αναφορές ότι στο στρατόπεδο βάσης, Μολκίνο, της Βάγκνερ στη Ρωσία, στην περιοχή Κρασνοντάρ, διεξάγονται μάχες.

Αυτή η βάση μοιράζεται με ειδικές μονάδες της ρωσικής GRU (στρατιωτική ταξιαρχία πληροφοριών). Στο μεταξύ, ο Πριγκόζιν λέει ότι σκοπεύει να βαδίσει στη Μόσχα και αν κάποιος προσπαθήσει να τον σταματήσει θα σκοτωθεί.

Τα σχόλιά του αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς τι είναι πραγματικό και τι πλασάρεται από τα πρακτορεία προπαγάνδας στη Ρωσία.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι ο Πριγκόζιν δέχεται κάποιου είδους επίθεση, πιθανώς κινητικής, και έχουν ληφθεί αποφάσεις για την τύχη του.

Η «επίσημη» δήλωση Πριγκόζιν

Ο ιδρυτής της Βάγκνερ λέγεται ότι εξέδωσε την ακόλουθη «επίσημη» δήλωση: «Το διοικητικό συμβούλιο του PMC Wagner πήρε μια απόφαση: τα δεινά που έφερε η στρατιωτική ηγεσία της χώρας πρέπει να σταματήσουν.

Παραμελούν τη ζωή των στρατιωτών. Ξέχασαν τη λέξη «δικαιοσύνη», και θα την επαναφέρουμε. Αυτοί που κατέστρεψαν σήμερα τα παιδιά μας, που κατέστρεψαν δεκάδες, δεκάδες χιλιάδες ζωές ρώσων στρατιωτών θα τιμωρηθούν. Ζητάω: κανείς να μην αντισταθεί.

Ολοι όσοι θα προσπαθήσουν ν’ αντισταθούν, θα τους θεωρήσουμε κίνδυνο και θα τους καταστρέψουμε αμέσως, συμπεριλαμβανομένων τυχόν σημείων ελέγχου στον δρόμο μας. Και όποια αεροπορία βλέπουμε πάνω από τα κεφάλια μας.

Ζητώ από όλους να παραμείνουν ψύχραιμοι, να μην υποκύψουν σε προκλήσεις και να παραμείνουν στα σπίτια τους. Ιδανικά, όσοι βρίσκονται στο δρόμο μας, δεν βγαίνουν έξω.

Αφού τελειώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε, θα επιστρέψουμε στην πρώτη γραμμή για να προστατεύσουμε την πατρίδα μας.

Η προεδρική αρχή, η κυβέρνηση, το υπουργείο Εσωτερικών, η Εθνική Φρουρά της Ρωσίας και άλλα τμήματα θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως πριν.

Θ’ αντιμετωπίσουμε αυτούς που καταστρέφουν ρώσους στρατιώτες. Και θα επιστρέψουμε στην πρώτη γραμμή. Θ’ αποκατασταθεί η δικαιοσύνη στον στρατό. Και μετά απ’ αυτό, δικαιοσύνη για ολόκληρη τη Ρωσία».

Σχέδιο από τον Στρατό

Η αυθεντικότητα της δήλωσης δεν μπορεί να επαληθευτεί. Ο πόλεμος μεταξύ του Πριγκόζιν και του ρωσικού στρατού σοβεί εδώ και μήνες με διάφορες κατηγορίες και απαιτήσεις από το αφεντικό της Βάγκνερ.

Δεν είναι σαφές πώς αυτά τα γεγονότα θα επηρεάσουν τη ρωσική «Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση» – όπως αποκαλείται από τη ρωσική ηγεσία – στην Ουκρανία. Μετά το Μπαχμούτ, οι δυνάμεις της Βάγκνερ αποσύρθηκαν ως επί το πλείστον στα μετόπισθεν και δεν δραστηριοποιούνται επί του παρόντος στο μέτωπο της σύγκρουσης.

Το πού βρίσκονται όλοι δεν είναι ξεκάθαρο. Η ιδιωτική στρατιωτική οργάνωση έχει τουλάχιστον δύο ικανούς ρώσους στρατηγούς που συνήθως ασκούν καθημερινή διοίκηση.

Είναι απίθανο να έχουν ταχθεί με το μέρος του Πριγκόζιν, και ως εκ τούτου μπορεί να έχει περιορισμένο έλεγχο της ιδιωτικής στρατιωτικής ομάδας.

Ολα αυτά μένουν να φανούν, αλλά οι ενέργειες που εκτυλίσσονται τώρα φαίνεται ότι έχουν σχεδιαστεί ξεκάθαρα από τον στρατό. Ετσι, η πρωτοβουλία των κινήσεων φαίνεται ν’ ανήκει στον ρωσικό στρατό και ο Πριγκόζιν είναι ο στόχος.

Sports in

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποκλειστικά στο in: «Μπορούμε να περάσουμε την Άστον Βίλα»

Στην συνέντευξή του στο in o «Μέντι» - όπως θέλει να τον αποκαλούν- δηλώνει ότι η ομάδα κατεβαίνει για να κερδίσει όλους τους αγώνες, ακόμη και την Άστον Βίλα. Μιλά για τα πέναλτι που δεν βλέπει, τον Τζολάκη, για τα παιδικά του χρόνια, το αγαπημένο του σύστημα και το VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024