Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Εμφύλιος» στη Μόσχα; Ο Πριγκόζιν λέει ότι ο ρωσικός στρατός επιτέθηκε με πυραύλους στα στρατόπεδα της Wagner – Πολλοί οι νεκροί

«Εμφύλιος» στη Μόσχα; Ο Πριγκόζιν λέει ότι ο ρωσικός στρατός επιτέθηκε με πυραύλους στα στρατόπεδα της Wagner – Πολλοί οι νεκροί

Ο Πούτιν ενημερώθηκε για όσα συμβαίνουν και η FSB ξεκίνησε ήδη έρευνα σε βάρος του Πριγκόζιν για υποκίνηση ανταρσίας.

Άρχισαν τα όργανα στη Μόσχα. Ο επικεφαλής της τρομερής και φοβερής Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, επιτέθηκε κατά του ρωσικού στρατού κατηγορώντας τον ότι βομβάρδισε στρατόπεδα της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος αριθμός νεκρών.

«Πραγματοποίησαν πλήγματα, επιθέσεις με πυραύλους, στα στρατόπεδά μας. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός μαχητών μας σκοτώθηκε», είπε ο Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε από την υπηρεσία Τύπου του, υποσχόμενος να «απαντήσει» σε αυτές τις επιθέσεις που διατάχθηκαν, σύμφωνα με τον ίδιο, από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

«Αυτοί που σκότωσαν τα παλικάρια μας, που κατέστρεψαν τις ζωές πολλών δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών, θα τιμωρηθούν», διεμήνυσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα theatlasnews.

«Τέλος στην αταξία»

«Είμαστε 25.000 και θα εμείς θα καθορίσουμε γιατί το χάος βασιλεύει στη χώρα (…) Οι στρατηγικές μας εφεδρείες είναι ολόκληρος ο στρατός και ολόκληρη η χώρα», είπε ο Πριγκοζίν πριν καλέσει «όλους αυτούς που θέλουν να έρθουν μαζί μας» για «να δοθεί τέλος σε αυτή την αταξία». Το αφεντικό της Wagner τόνισε ότι ηγείται μιας «πορείας για δικαιοσύνη» και όχι ενός «πραξικοπήματος».

Άμεση ήταν η απάντηση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που χαρακτήρισε αναληθείς τις δηλώσεις του Πριγκόζιν, κάνοντας λόγο για «προβοκάτσια», σύμφωνα με το Ria Novosti.

«Μηνύματα και βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Πριγκόζιν σχετικά με υποτιθέμενα «πλήγματα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στα μετόπισθεν της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner» δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αποτελούν μια προβοκάτσια», αναφέρεται συγκεκριμένα στη σχετική ανακοίνωση.

Το δίχως άλλο, πρόκειται για μια ακόμα επίθεση του Πριγκόζιν στον Σόϊγκου, τον οποίο ο έχει κατηγορήσει ότι υπονόμευσε την πολεμική προσπάθεια μαζί με τον Βαλέρι Γερασίμοφ, αρχηγό του γενικού επιτελείου της Ρωσίας.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS μετέδωσε πριν από λόγο ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν γνωρίζει «την κατάσταση που εκτυλίσσεται γύρω από τον Γεβγκένι Πριγκόζιν».

Μάλιστα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) κίνησε ποινική υπόθεση κατηγορώντας τον αρχηγό της μισθοφορικής οργάνωσης ότι κάλεσε σε «ένοπλη εξέγερση», σύμφωνα ε την ίδια πηγή.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει ενημερωθεί για την κατάσταση και ότι «λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Υπενθυμίζεται ότι η δημοφιλία του Πριγκόζιν αυξήθηκε καθώς τα στρατεύματά του κέρδιζαν έδαφος και κατέλαβαν σταδιακά το Μπαχμούτ, προσφέροντας στη Μόσχα την πρώτη απτή στρατιωτική νίκη από το περασμένο καλοκαίρι. Έκτοτε οι πληροφορίες που τον θέλουν να προσπαθεί διακαώς να γίνει… «τσάρος» στη θέση του πληθαίνουν συνεχώς.

«Παραπλανούν τον ρωσικό λαό»

Νωρίτερα, ο αρχηγός της Wagner κατηγόρησε το υπουργείο Αμυνας ότι δεν είπε την αλήθεια και ότι ο ρωσικός στρατός έχει χάσει έδαφος από τα ουκρανικά στρατεύματα.

«Παραπλανούν τον ρωσικό λαό», σχολίαζε σε ηχητικό μήνυμα που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους εκπροσώπους του την Τετάρτη. Τουλάχιστον οκτώ χωριά, συμπεριλαμβανομένου του Πιατιχάτκι, έχουν χαθεί, είπε ο Πριγκόζιν, επισημαίνοντας την έλλειψη όπλων και πυρομαχικών.

«Τεράστια τμήματα έχουν παραδοθεί στον εχθρό», τόνισε, προσθέτοντας ότι τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν ήδη επιδιώξει να διασχίσουν τον ποταμό Δνείπερο, ένα φυσικό σύνορο στην πρώτη γραμμή. «Όλα αυτά είναι εντελώς κρυμμένα από όλους», είπε ο 62χρονος. «Μια μέρα η Ρωσία θα ξυπνήσει και θα ανακαλύψει ότι και η Κριμαία έχει παραδοθεί στην Ουκρανία», κατέληξε.

Sports in

Ο Κώστας Φορτούνης αποκλειστικά στο in: «Τώρα να δώσουμε όλοι μας, λίγο παραπάνω για το Conference και το πρωτάθλημα»

Ο Ολυμπιακός χτυπά την πόρτα ενός… ιστορικού Μάη και ο αρχηγός του, Κώστας Φορτούνης δείχνει τον δρόμο μέσα από την συνέντευξή του στο in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024