Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ημερίδα για την ανάπτυξη της... ΚΑΛΟ

Ημερίδα για την ανάπτυξη της… ΚΑΛΟ

«Η ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Ιουνίου 2023 στο Σύνταγμα η Θεματική Ημερίδα «Η ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας» που οργανώθηκε από την Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων στο πλαίσιο του προεκλογικού δημόσιου διαλόγου της Νέας Δημοκρατίας με τους θεσμικούς κοινωνικούς εταίρους και την ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας. Η Ημερίδα επικεντρώθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης του τομέα της ΚΑΛΟ στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας την ανάγκη υπαγωγής του σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης με ισχυρή κοινωνική προστιθέμενη αξία.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ Άκης Μπάφας, κάνοντας αναφορά αφενός στο ολοκληρωμένο Κυβερνητικό Έργο της τετραετίας 2019-2023 και αφετέρου στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης 2023-2027, επισημαίνοντας την σημαντική προοπτική για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία ως σημείο σύνδεσης της επιχειρηματικότητας με την ευρύτερη κοινωνία, τονίζοντας την σημασία του ανοικτού διαλόγου για την ανάπτυξη και ωρίμανση πολιτικών προτάσεων και δράσεων.

Οι Εισηγητές της Ημερίδας παρουσίασαν στη συνέχεια τις πλέον κρίσιμες προκλήσεις σε θεσμικό, οργανωτικό και χρηματοδοτικό επίπεδο αναφορικά με την δημιουργία ενός νέου υποδείγματος επιχειρηματικής δράσης για την προώθηση κοινωνικών σκοπών και στόχων.

Ο Καθηγητής και Διευθυντής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Κοινωνικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Γαβριήλ Αμίτσης παρουσίασε – ως ο εκπρόσωπος του μοναδικού οργανισμού από την Ελλάδα που συμμετείχε στην διαδικασία της πρόσφατης πανευρωπαϊκής δημόσιας διαβούλευσης για το μέλλον της ΚΑΛΟ – τις κύριες διαστάσεις του Ευρωπαϊκού οικοσυστήματος της ΚΑΛΟ, δίνοντας έμφαση στις νέες πολιτικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη της ΚΑΛΟ (το Σχέδιο Δράσης  για την Κοινωνική Οικονομία της 9ης Δεκεμβρίου 2021 και η Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έκδοση Σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με την ανάπτυξη Πλαισίου Συνθηκών για την Κοινωνική Οικονομία της 13ης Ιουνίου 2023).

Η συμβολή της ΚΑΛΟ

Η υποψήφια Βουλευτής Δυτικής Αθήνας και πρώην Υφυπουργός Εργασίας (Οικογενειακή Πολιτική) Μαρία Συρεγγέλα ανέδειξε την ισχυρή συμβολή της ΚΑΛΟ στην άσκηση ολοκληρωμένων οικογενειακών και δημογραφικών πολιτικών, ενώ η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΚΤ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκη Δανδόλου παρουσίασε τα κύρια χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη των φορέων της ΚΑΛΟ.

Και οι τρεις Εισηγητές συμφώνησαν ότι η κοινή γνώμη δεν έχει ακόμα αναγνωρίσει την προστιθέμενη αξία του τομέα, ενώ οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, οι κοινωνικοί εταίροι και οι (συμβατικές) επιχειρήσεις δεν κατανοούν τα πλεονεκτήματα συνεργασίας ιδίως με τους φορείς κοινωνικής επιχειρηματικότητας και εμφανίζονται μάλλον διστακτικοί να προωθήσουν σχετικά δίκτυα.

Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το μέλλον της ΚΑΛΟ με την συμμετοχή εκπροσώπων θεσμικών κοινωνικών εταίρων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των πολιτικών εργασιακής και κοινωνικής ένταξης, του κ. Δημήτρη Σταμούλη, Αντιπροέδρου του ΔΣ της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας (ΑΣΠΕ), του κ. Βασίλη Πάντζου, Πρόεδρου ΔΣ της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ», και του κ. Σωτήρη Κουπίδη, Πρόεδρου ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (Π.Ο.Κοι.Σ.Π.Ε.).

Και οι τρεις εταίροι επισήμαναν την αναγκαιότητα άμεσης μεταρρύθμισης του αναχρονιστικού θεσμικού πλαισίου (Νόμος 4430/2016) και την σκοπιμότητα διοικητικής αναβάθμισης των δημόσιων πολιτικών της ΚΑΛΟ. Επιβεβαίωσαν, μάλιστα, το ενδιαφέρον τους να συμμετέχουν στην δημιουργία βιώσιμων μηχανισμών επιχειρησιακής / χρηματοδοτικής υποστήριξης των ενδιαφερόμενων να ιδρύσουν ΚΑΛΟ και των ίδιων των φορέων της ΚΑΛΟ, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη περιφερειακών θεματικών οικοσυστημάτων στα πεδία της κοινωνικής φροντίδας των παιδιών και οικογενειών, της κοινωνικής ένταξης των Ρομά και της απασχόλησης των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, Συντονιστής Διαγραμματειακού της ΝΔ, ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση τονίζοντας ότι «κοινωνική πολιτική είναι η πολιτική που υπηρετεί τον πολίτη» και αναδεικνύοντας στα σημαντικά της εκδήλωσης το ότι ανέδειξε μία ακόμα φορά τα πλεονεκτήματα του διαλόγου μεταξύ κοινωνικών φορέων, ακαδημαϊκής και πολιτικής κοινότητας, στοιχείο που αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής της ΝΔ.

Sports in

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Παρακολουθήστε μέσω live streaming την αναμέτρηση Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός για τον 5ο τελικό της Α1 μπάσκετ Γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024