Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Titan: Με τη βοήθεια της NASA κατασκευάστηκε το βαθυσκάφος που αγνοείται στον Ατλαντικό

Titan: Με τη βοήθεια της NASA κατασκευάστηκε το βαθυσκάφος που αγνοείται στον Ατλαντικό

Το ελαφρύ κύτος του βαθυσκάφους, κατασκευασμένο από τιτάνιο και ανθρακόνημα, αναπτύχθηκε με τη βοήθεια αεροδιαστημικής τεχνολογίας.

Το βαθυσκάφος που αγνοείται με πέντε επιβαίνοντες μετά την τελευταία του κατάδυση στο ναυάγιο του Τιτανικού αναπτύχθηκε με τη βοήθεια της NASA και παλαιότερα είχε μεταφέρει στο βυθό πρώην αστροναύτες και στελέχη της διαστημικής βιομηχανίας.

Την Τρίτη, η καταγραφή υποβρύχιων ήχων από σόναρ που αναπτύχθηκαν στην περιοχή αναπτέρωσε τις ελπίδες για τον εντοπισμό του Titan πριν τελειώσουν τα αποθέματα οξυγόνου, τα οποία εκτιμάται ότι επαρκούν μέχρι την Πέμπτη. Μέχρι στιγμής όμως οι έρευνες παραμένουν άκαρπες.

Το κύτος του βαθυσκάφους, κατασκευασμένο από τιτάνιο και ανθρακόνημα, αναπτύχθηκε με τη βοήθεια μηχανικών του Κέντρου Διαστημικής Πτήσης «Μάρσαλ» της NASA στην Αλαμπάμα, είχε αναφέρει παλαιότερα η OceanGate, η εταιρεία που ανέπτυξε το σκάφος και οργάνωνε τις τουριστικές εξορμήσεις στο διάσημο ναυάγιο.

«Η τεχνογνωσία της NASA στον σχεδιασμό και την αυτοματοποίηση της τοποθέτησης νημάτων σε σύνθετα κύτη ήταν εξαιρετικά σημαντική για αυτό το σχέδιο» είχε δηλώσει τον Μάρτιο του 2022 ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της OceanGate Στόκτον Ρας, ένας από τους πέντε αγνοουμένους.

«Η δυνατότητα κατασκευής του κύτους πίεσης του Titan με ανθρακόνημα και κατασκευαστικά πρωτόκολλα αεροδιαστημικών προδιαγραφών είχε ως αποτέλεσμα ένα  βαθυσκάφος που ζυγίζει πολύ λιγότερο από άλλα βαθυσκάδη» είπε.

«Η μείωση του βάρους μάς επιτρέπει να μεταφέρουμε ένα σημαντικά μεγαλύτερο φορτίο με πέντε μέλη πληρώματος» εξήγησε.

Όπως επισημαίνει το Space.com, η βοήθεια της NASA στην ανάπτυξη του σκάφους δεν είναι η μόνη σύνδεση της υπόθεσης με το Διάστημα.

Ένας από τους τέσσερις επιβάτες, ο επιχειρηματίας και εξερευνητής Χάμις Χάρντινγκ, είχε πετάξει το 2022 στο όριο του Διαστήματος με σκάφος της Blue Origin, της εταιρείας διαστημικού τουρισμού του Τζεφ Μπέζος.

Στο τελευταίο ταξίδι του Titan επέβαινε επίσης ο πακιστανός επιχειρηματίας Σαχζάντα Νταγούντ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του αμερικανικού ινστιτούτου SETI για την αναζήτηση εξωγήινων πολιτισμών.

O πρώην αστροναύτης της NASA Σκοτ Παραζίνσκι είχε επισκεφθεί τον Τιτανικό και ήταν μέλος του ΔΣ της OceanGate (OceanGate)

Αν και τα ονόματα των επιβαινόντων δεν έχουν δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα, τα άλλα τρία άτομα στο χαμένο βαθυσκάφος είναι ο 19χρονος γιος του Νταγούντ και ο γάλλος πρώην δύτης Πολ-Ενρί Ναρζολέ.

Σε προηγούμενες αποστολές του Titan στον Τιτανικό είχαν επίσης συμμετάσχει ο Άλαν Στερν, επικεφαλής της αποστολής New Horizons της NASA στον Πλούτωνα, καθώς και ο πρώην αστροναύτης της NASA Σκοτ Παραζίνσκι, ο οποίος ήταν από πέρυσι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της OceanGate.

Και, σε μια τελευταία λεπτομέρεια, η Ocean Gate είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι στο ταξίδι της Κυριακής θα χρησιμοποιούταν η υπηρεσία δορυφορικού Διαδικτύου Starlink της SpaceX.

Η επαφή με το Titan χάθηκε περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά μετά την έναρξη της καθόδου προς το ναυάγιο του Τιτανικού σε βάθος σχεδόν τεσσάρων χιλιομέτρων, περίπου 600 χιλιόμετρα έξω από τις ακτές της Νέας Γης στον Καναδά.

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν μόνο πέντε βαθυσκάφη που μπορούν να φτάσουν αυτό το βάθος.

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024