Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
NASA: H Ήρα βλέπει τον Δία να ρίχνει κεραυνούς

NASA: H Ήρα βλέπει τον Δία να ρίχνει κεραυνούς

Η αποστολή Juno κατέγραψε μια ηλεκτρική εκκένωση μέσα σε έναν γιγάντιο κυκλώνα.

Η πρασινωπή λάμψη ενός κεραυνού διακρίνεται μέσα στα ταραγμένα σύννεφα του Δία σε μια θεαματική εικόνα που μετέδωσε η αποστολή Juno («Ήρα») της NASA.

Το σκάφος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Δία από το 2016, ακολουθώντας μια ελλειπτική διαδρομή που το φέρνει περιοδικά σε μικρή απόσταση πάνω από τους δύο πόλους του πλανήτη.

Η εικόνα ελήφθη στις 31 Δεκεμβρίου 2020, πέρασε όμως καιρός μέχρι τα δεδομένα να υποστούν την τελική επεξεργασία από τον ερασιτέχνη αστρονόμο Κέβιν Γκιλ, έναν από τους χομπίστες που επεξεργάζονται τα δεδομένα της αποστολής όπως ανεβαίνουν στο JunoCam.

Τα χρώματα της εικόνας, η οποία τραβήχτηκε από απόσταση 32.000 χιλιομέτρων, είναι τεχνητά και επιλέχτηκαν για να αναδεικνύουν τις λεπτομέρειες όσο γίνεται καλύτερα. Πιθανώς διαφέρουν από τα χρώματα που θα έβλεπε ένας άνθρωπος στον Δία.

Η εικόνα δείχνει τη λάμψη μιας αστραπής μέσα σε μια δίνη που θυμίζει κυκλώνα κοντά στον βόρειο πόλο του Δία. Όπως ανέφερε η NASA σε ανακοίνωσή της, οι κεραυνοί στον Δία προκαλούνται από τον ίδιο μηχανισμό που γεννά τους κεραυνούς και στη Γη, δηλαδή τη συσσώρρευση ηλεκτρικών φορτίων στα νέφη.

Υπάρχουν όμως και διαφορές, αφού τα σύννεφα της εικόνας δεν αποτελούνται από υδρατμούς αλλά από ένα μείγμα αμμωνίας και νερού.

Επιπλέον, η συχνότητα των κεραυνών στη Γη είναι μεγαλύτερη κοντά στον ισημερινό, ενώ στον Δία κοντά στους πόλους, σημείωσε η NASA.

Το Juno ολοκλήρωσε την πρωτεύουσα φάση της αποστολής τον Ιούλιο του 2021 και προσέφερε νέα στοιχεία για την εσωτερική δομή, τον σχηματισμό και την εξέλιξη του Δία.

Η αποστολή έχει παραταθεί τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025, εφόσον το σκάφος αντέξει την ακραία ακτινοβολία που δέχεται στο περιβάλλον του Δία.

Μέχρι σήμερα το Juno έχει ολοκληρώσει 51 κοντινά περάσματα και το επόμενο προγραμματίζεται για τις 23 Ιουνίου.

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024