Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εάν νιώθετε άγχος και άρνηση για τη δουλειά σας, δυστυχώς δεν είστε οι μόνοι

Εάν νιώθετε άγχος και άρνηση για τη δουλειά σας, δυστυχώς δεν είστε οι μόνοι

Τι συμβαίνει και ολοένα και πληθαίνουν οι δυσαρεστημένοι εργαζόμενοι;

Παγκόσμια έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει έναν από τους μεγαλύτερους φόβους κάθε εργαζομένου.

«Ναι, η δουλειά μου με αγχώνει και αρνούμαι πλέον να την κάνω!».

Δυστυχώς, μία νέα δημοσκόπηση αποδεικνύει πως το παραπάνω συναίσθημα «πνίγει» πολλούς εργαζομένους ανά τον κόσμο και μάλιστα είναι κάτι που βίωναν ανέκαθεν.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (13/6) είναι της αμερικανικής εταιρείας γκάλοπ, «Gallup» και αποκάλυψε πως οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο είναι ιστορικά πιεσμένοι, δεν ασχολούνται με την εργασία τους και τσακώνονται όλο και περισσότερο με τα αφεντικά τους.

Η έρευνα έδωσε βάση στο πώς «αισθάνονται οι εργαζόμενοι για την εργασία και τη ζωή τους, ένας σημαντικός παράγοντας πρόβλεψης της οργανωτικής ανθεκτικότητας και απόδοσης».

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκάλυψαν ότι το 59% των εργαζομένων «παραιτούνται ήσυχα», δηλαδή παύουν πλέον να ασχολούνται με το αντικείμενό τους, δεν δείχνουν ζήλο και πάθος. Το υπόλοιπο 18%  προβαίνει στην «ηχηρή παραίτηση», που είναι η πράξη της ενεργητικής απομάκρυνσης από τα εργασιακά καθήκοντα (αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται στο εργατικό δυναμικό).

Η Gallup εκτίμησε ότι η χαμηλή δέσμευση κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία σχεδόν 9 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με το CNN, η Gallup ρώτησε τους υπαλλήλους τι θα έκανε τη δουλειά τους καλύτερη και η πλειονότητα των απαντήσεων, παραδόξως, δεν αφορούσε τις αμοιβές και τα οφέλη, αλλά ζητήματα όπως περισσότερη αυτονομία, σαφείς στόχους και αναγνώριση για τις συνεισφορές τους.

Η αναζήτηση νέας εργασίας

Το άγχος στον χώρο εργασίας σημειώνει επίπεδα ρεκόρ. Περίπου το 44% των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι βίωσαν «πολύ» άγχος στην εργασία, κάτι που ταιριάζει με τα αποτελέσματα της έρευνας του 2021 και συνεχίζει μια «τάση αυξημένου άγχους που ξεκίνησε σχεδόν μια δεκαετία νωρίτερα».

Το τι γεννά το άγχος αυτό στους εργαζομένους δεν αποκαλύπτεται στην εν λόγω έρευνα, ωστόσο εκτιμάται ότι πρόκειται για εσωτερικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της εργασίας καθώς και εξωτερικοί παράγοντες, όπως ο πληθωρισμός.

Περισσότεροι από τους μισούς, το 51% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αναζητούν ενεργά μια νέα δουλειά.

Το 53% των ερωτηθέντων είπε ότι είναι μια καλή στιγμή για αναζήτηση νέας εργασίας.

Το ποσοστό αυτό είναι 8% υψηλότερο από πέρυσι, υποδεικνύοντας ότι «οι βαθιά δυσαρεστημένοι εργαζόμενοι μπορούν να φύγουν από κακούς χώρους εργασίας» και να βρουν μια καριέρα που τους αρέσει, σύμφωνα με την έρευνα.

«Αληθινή δέσμευση σημαίνει…»

Η Gallup καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ηγέτες πρέπει να ασχολούνται ενεργά με τους υπαλλήλους τους για να τους κρατούν ικανοποιημένους και ότι η υψηλή αφοσίωση των εργαζομένων δεν φέρνει απαραίτητα την ευτυχία.

«Αληθινή δέσμευση σημαίνει ότι οι άνθρωποί σας είναι ψυχολογικά παρόντες για να κάνουν τη δουλειά τους. Καταλαβαίνουν τι να κάνουν. Έχουν αυτό που χρειάζονται και έχουν έναν υποστηρικτικό μάνατζερ και μια υποστηρικτική ομάδα. Ξέρουν γιατί η δουλειά τους έχει σημασία» καταλήγει η έρευνα.

Sports in

Ισπανικός «εμφύλιος» στον τελικό του BCL

Η Μάλαγα πέρασε από τον χθεσινό δεύτερο ημιτελικό και θα αντιμετωπίσει την Τενερίφη στον τελικό του BCL.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024