Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπιλ Γκέιτς: Σήμερα η συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο

Μπιλ Γκέιτς: Σήμερα η συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο

Η τελευταία συνάντηση μεταξύ του Σι και του Γκέιτς ήταν το 2015

Εντός της ημέρας θα γίνει δεκτός στο Πεκίνο ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, από τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, με την ευκαιρία του πρώτου του ταξιδιού στην Κίνα έπειτα από τρία χρόνια και πλέον, όπως μεταδίδει το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος, ο οποίος έφθασε στην κινεζική πρωτεύουσα προχθές Τετάρτη βράδυ, είχε διευκρινίσει πως το ταξίδι του είχε σκοπό να συναντηθεί με εταίρους του ιδρύματός του στα πεδία της υγείας και της οικονομικής ανάπτυξης.

Η συνάντηση σηματοδοτεί την πρώτη συνάντηση του Σι με έναν ξένο ιδιώτη επιχειρηματία τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα τις πηγές ενδεχομένως οι δύο άνδρες να έχουν μια συνάντηση τετ α τετ, ωστόσο το τι θα συζητηθεί δεν έχει γίνει γνωστό.

Η τελευταία συνάντηση μεταξύ του Σι και του Γκέιτς ήταν το 2015, όταν συναντήθηκαν στο περιθώριο του φόρουμ Μποάο στην επαρχία Χάιναν. Στις αρχές του 2020, ο Σι έγραψε μια επιστολή στον Γκέιτς ευχαριστώντας τον ίδιο και το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates για τη δέσμευση βοήθειας στην Κίνα, μεταξύ άλλων με τη δωρεά 5 εκατ. δολαρίων για τον αγώνα της χώρας κατά της COVID-19.

Με φόντο την ένταση με τις ΗΠΑ

Η συνάντηση αυτή θα βάλει τέλος σε μια μακρά αποχή του Σι τα τελευταία χρόνια από συναντήσεις με ξένους ιδιώτες επιχειρηματίες και ηγέτες εταιρειών, καθώς ο Κινέζος πρόεδρος σταμάτησε να ταξιδεύει στο εξωτερικό για σχεδόν τρία χρόνια όταν η Κίνα έκλεισε τα σύνορά της κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αρκετοί ξένοι CEOs έχουν επισκεφθεί την Κίνα από τότε που άνοιξε ξανά τα σύνορά της στις αρχές του τρέχοντος έτους, όμως οι περισσότεροι έχουν συναντηθεί κυρίως με υπουργούς της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Λι Κιάνγκ έχει συναντήσει μια ομάδα ξένων CEOs, όπως τον Tim Cook της Apple τον περασμένο Μάρτιο, ενώ μια πηγή είπε στο Reuters ότι ο Ίλον Μασκ της Tesla συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ντινγκ Σουεξιάνγκ τον περασμένο μήνα.

Το κλίμα της ξένης επιχειρηματικής κοινότητας προς την Κίνα, ωστόσο, είναι επιφυλακτικό καθώς εντείνονται οι σινο-αμερικανικές εντάσεις και ο Σι στρέφει την εστίαση της χώρας στην εθνική ασφάλεια.

Η επίσκεψη του Γκέιτς θα πραγματοποιηθεί πριν από την επί μακρόν καθυστερημένη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Κίνα μεταξύ 18 και 19 Ιουνίου, με στόχο τη σταθεροποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και παραδοσιακά στρατηγικών αντιπάλων.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024