Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το νησί που μπήκε στην πρίζα

Το νησί που μπήκε στην πρίζα

Κερδίζει το στοίχημα της ηλεκτροκίνησης με τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, τις έξυπνες υπηρεσίες κινητικότητας της VW και ένα προσεχώς υβριδικό σύστημα παραγωγής ενέργειας, να το μετατρέπει σε αειφόρο

Σε λίγα χρόνια η Αστυπάλαια θα είναι το πιο αθόρυβο νησί και τα κύματα του Αιγαίου θα είναι ο μοναδικός θόρυβος που θα «ενοχλεί» τους τουρίστες. Ο μετασχηματισμός της Αστυπάλαιας σε ένα αειφόρο εξηλεκτρισμένο νησί δείχνει να πατάει σε στέρεο έδαφος, χάρη στις δυναμικές πρωτοβουλίες της τοπικής δημοτικής αρχής, που… κυνήγησε το όνειρο με χίλια μύρια προβλήματα και απροσπέλαστα «αγκάθια», όπως μας ανέφερε ο δήμαρχος της Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας, κατά την παρουσίαση της VW που έχει την εποπτεία του συγκεκριμένου πρότζεκτ, στο νησί των 36.000 τουριστών που βιώνουν την ηλεκτρική κινητικότητα με θετική ανταπόκριση.

Ενα πρότζεκτ που έχει τραβήξει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, με απτά αποτελέσματα που φέρνουν χαμόγελα σε όσους έβλεπαν την ηλεκτροκίνηση με «καχυποψία». Το «εξηλεκτρισμένο» νησί δεν δίνει λύσεις μόνο στους επισκέπτες και τους χιλιάδες τουρίστες που έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν με ένα ηλεκτρικό VW – το πλαίσιο του astyGO eCars περιλαμβάνει οκτώ Volkswagen ID.3, έξι ηλεκτρικά σκούτερ MO125 και ηλεκτρικά ποδήλατα Ducati Scrambler – αλλά έχει μεταλλάξει ευχάριστα και τη φιλοσοφία των κατοίκων που εκμεταλλεύονται τα προνόμια (με οικονικά μπόνους για την αγορά ενός ηλεκτρικού), ενώ χρησιμοποιεί τις αστικές μετακινήσεις με τα ηλεκτρικά βαν.

ASTYBUS ridesharing

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, γνωρίσαμε από κοντά τις δυνατότητες που προσφέρει και η νέα υπηρεσία ASTYBUS ridesharing, τον ρόλο των οποίων τον έχουν τα νέα βαν μεταφοράς επιβατών, τα αμιγώς ηλεκτρικά ID.Buzz. Συνολικά στο νησί χρησιμοποιούνται 84 ηλεκτρικά οχήματα, από τα οποία τα 51 είναι ιδιωτών και τα υπόλοιπα κοινής ωφέλειας. Ακόμη και το περιπολικό του νησιού είναι ηλεκτρικό (ένα VW ID.4) όπως και το ασθενοφόρο που έχει μόνο ηλεκτροκινητήρα (e-Crafter). Το ASTYBUS – η αστική συγκοινωνία -λειτουργεί όλο τον χρόνο και συνδέει τα περισσότερα σημεία στο νησί. Με αυτόν τον τρόπο οι ανάγκες μετακίνησης στην Αστυπάλαια μπορούν να πραγματοποιηθούν με εύκολο και απλό τρόπο μέσω της πρωτοποριακής εφαρμογής «astyMOVE» ενσωματώνοντας με καινοτόμο τρόπο όλες τις υπηρεσίες στο smartphone του επισκέπτη και του μόνιμου κατοίκου της.

Ενδεικτικά, μόνο μέσα σε 12 μήνες οι πελάτες των ηλεκτρικών του πρότζεκτ της VW έχουν διανύσει 200.000 χιλιόμετρα ενώ εξίσου σημαντικό ότι η υπηρεσία ridesharing ASTYBUS αντικατέστησε την παραδοσιακή λεωφορειακή γραμμή. Παράλληλα, οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν – μέσω εφαρμογής να κάνουν κράτηση – τα ηλεκτρικά σκούτερ από τη SEAT MO και ηλεκτρικά ποδήλατα από την Ducati. Παράλληλα, η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές και όχι από τη μονάδα παραγωγής ρεύματος του νησιού που καίει πετρέλαιο ενώ ήδη υπάρχει μικρές αλλά ωφέλιμες για το περιβάλλον ηλιακές μονάδες που τροφοδοτούν, μεταξύ άλλων, τον σημερινό ηλεκτρικό στόλο. Υπολογίζεται ότι έως το 2026, το ενεργειακό σύστημα πρόκειται να επεκταθεί περαιτέρω στο τελικό στάδιο για να καλύπτει το 80% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης.

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024