Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές 2023: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Εκλογές 2023: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Τι δείχνουν τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων για τις δυνάμεις των κομμάτων

Δώδεκα μέρες απομένουν μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, με τα κομματικά επιτελεία να προσπαθούν να προσελκύσουν στις «δεξαμένες» τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Τις τελευταίες ημέρες τα  θέματα που κυριαρχούν στην πολιτική ατζέντα, είναι το θέμα της Ροδόπης με τη μουσουλμανική μειονότητα και τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ,  η «γύμνια» του ΕΣΥ που ήρθε στο προσκήνιο με τον πιο τραγικό τρόπο μετά τους θανάτους ασθενών λόγω ελλείψεων σε ασθενοφόρα και προσωπικό καθώς και το θέμα της Οικονομίας, δηλαδή της ακρίβειας που γονατίζει χιλιάδες νοικοκυριά και της ανάγκης για αυξήσεις μισθών που αφορούν κάθε οικογένεια.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν παρουσιάζουν δραματικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, με εξαίρεση τον αριθμό των κομμάτων που φαίνεται να περνούν το κατώφλι της Βουλής καθώς όλες συμφωνούν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε εφτακομματική Βουλή.

Αυτό το σημείο άλλωστε έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς σε ένα βαθμό θα καθορίσει και το ποσοστό που θα χρειαστεί το πρώτο κόμμα προκειμένου να μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η κατάταξη των κομμάτων, με βάση την τελευταία δημοσκόπηση (Alco για τον Alpha)  δεν φαίνεται  να αλλάζει με τη ΝΔ να «αγγίζει» το 40%, τον ΣΥΡΙΖΑ να φτάνει το 18,2%, το ΠΑΣΟΚ 10,8% και το ΚΚΕ 6.1%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  Πλεύση Ελευθερίας φαίνεται να λαμβάνει στην πρόθεση ψήφου 4,4%, η Νίκη  3,4% η Ελληνική Λύση  3,3% ενώ εκτός Βουλής μένει το ΜέΡΑ25 με 1,7%.

Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά που καταγράφονται και στην δημοσκόπηση της GPO για τα ΝΕΑ.

Στην πρόθεση  ψήφου,  η ΝΔ λαμβάνει το 41,3% ανεβάζοντας τα ποσοστά της σε σχέση με την κάλπη του Μαΐου, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει κάτω από το  όριο του 20% και ανιχνεύεται στο 19,6%.

Σταθερά στο 11,5% το ΠΑΣΟΚ, ελαφρώς μειωμένο το ποσοστό του ΚΚΕ με 6,5% ενώ σε ανοδική πορεία φαίνεται πως κινείται η Πλεύση Ελευθερίας με 4,4%.

Επίσης, η Νίκη φαίνεται να κερδίζει το «εισιτήριο» για τη Βουλή με 3,4% ενώ η Ελληνική Λύση μετρήθηκε στο 3% , δηλαδή κινείται στο όριο της κοινοβουλευτικής εισόδου.

«Διόρθωση» του αποτελέσματος της 21ης Μαΐου

Ένα από τα εντυπωσιακά ευρήματα της δημοσκόπησης είναι στο τι λένε οι ψηφοφόροι για το πως θα ψηφίσουν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Στην ερώτηση αν θα ψηφίσουν για να επιβεβαιώσουν ή για να διορθώσουν το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (64%) απάντησαν ότι θα ψηφίσουν ώστε να επιβεβαιώσουν το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου ενώ το 24% για να το διορθώσει.

Στο «μυαλό» των ψηφοφόρων – Τι συμβαίνει με τις μετακινήσεις

Με δεδομένο ότι πρόκειται για μία νέα εκλογική μάχη, οι πολιτικοί αρχηγοί δηλώνουν καθημερινά ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο ενόψει της αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου.

Αυτό άλλωστε φαίνεται και από το γεγονός ότι ένα ποσοστό των ψηφοφόρων δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα.

Στην τελευταία δημοσκόπηση (Alco) καταγράφεται η τάση για την μετακίνηση ψηφοφόρων.

Όπως φαίνεται, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει το ΜέΡΑ25 με ποσοστό 32% των ψηφοφόρων να δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα στις 25 Ιουνίου. Εξίσου μεγάλο το ποσοστό αλλαγής ψήφου για τους ψηφοφόρους της Ελληνικής Λύσης (24%) και της Πλεύσης Ελευθερίας (17%).

Αναφορικά με τη δημοσκόπηση της GPO που δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ, και με το ερώτημα που διερευνά τη μεταβλητότητα της ψήφου μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

Tο 83,8% των συμμετεχόντων στην έρευνα  δηλώνει ότι προτίθεται να ψηφίσει το ίδιο κόμμα, τη στιγμή που το 13,6% σκέφτεται να αλλάξει την ψήφο του στην προσεχή κάλπη του Ιουνίου.

Σταθερότητα εμφανίζουν με ποσοστό 94,1% οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, ενώ μεγαλύτερη διάθεση μεταβλητότητας της ψήφου ανιχνεύεται στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ με 13,4% και του ΠΑΣΟΚ με 12,2%.

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024