Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Από τη Ρώμη στο Μπουένος Άιρες: Ιστορικά café σε 11 πόλεις του κόσμου

Από τη Ρώμη στο Μπουένος Άιρες: Ιστορικά café σε 11 πόλεις του κόσμου

Μια περιήγηση που περιλαμβάνει από marzipan στην Εσθονία μέχρι pastel de nata στη Λισαβόνα, πάντα με τη συνοδεία μυρωδάτου καφέ. Μέρη συνύπαρξης που αξίζει να επισκεφτούμε έστω και νοητά.

Οι γνώστες του καφέ ξέρουν ότι υπάρχει ένα στοιχείο τελετουργίας στην απόλαυση ενός καλού φλιτζανιού καφέ. Δεν απαιτείται μόνο ο σωστός κόκκος, αλλά και μια ζεστή ατμόσφαιρα που ευνοεί την καλή συζήτηση.

Αυτό που ακολουθεί είναι μια μίνι περιήγηση στους αυθεντικούς ναούς που είναι αφιερωμένοι σε μια τελετουργία που πλέον δεν αγκαλιάζεται μόνο από καλλιτέχνες και διανοούμενους, αλλά από όλους μας.

1. New York Café (Βουδαπέστη, Ουγγαρία)

Photo: Yoav Aziz / Unsplash

«Ο καλύτερος καφές στον κόσμο» είναι ο ισχυρισμός του New York Café στη Βουδαπέστη, και ποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει; Με την πλούσια διακόσμησή του, τα ξύλινα κάγκελα και την αναγεννησιακή διακόσμηση στην οροφή, ο χώρος αυτός θυμίζει μπαρόκ ιερό. Παραδοσιακός τόπος συνάντησης διανοουμένων και συγγραφέων στην ουγγρική πρωτεύουσα, αυτό το καφέ του 1894 έχει βγει εκπληκτικά αλώβητο από τις καταστροφές της βίαιης ιστορίας της πόλης και, μετά από μια ενδελεχή αποκατάσταση πριν από αρκετά χρόνια, προσφέρει και πάλι νόστιμο καφέ συνοδευόμενο από κάθε είδους λιχουδιές.

2. Grand Café Orient (Πράγα, Τσεχική Δημοκρατία)

Photo: Wikimedia Commons

Το μοναδικό Grand Café Orient βρίσκεται μέσα στο Σπίτι της Μαύρης Παναγίας, ένα από τα ωραιότερα δείγματα κυβιστικής αρχιτεκτονικής στην Πράγα. Από τους εξαιρετικούς πολυελαίους του μέχρι τους επενδυμένους πάγκους με τις πράσινες ρίγες, τα πάντα εδώ είναι κυβιστικά – ακόμη και τα γλυκά. Για παράδειγμα, το venecek coronita, ένα τυπικό τσεχικό επιδόρπιο που συνήθως είναι στρογγυλό, είναι τετράγωνο.

3. Café de la Paix, La Rotonde, Café de Flore και Les Deux Magots (Παρίσι, Γαλλία)

Café de la Paix / Photo: Wikimedia Commons

Café de Flore / Photo: Wikimedia Commons

La Rotonde / Photo: Wikimedia Commons

Les Deux Magots  / Photo: Wikimedia Commons

Το Παρίσι είναι μια από τις πρωτεύουσες με τα πιο κλασικά καφέ στον κόσμο. Καλλιτέχνες, συγγραφείς, ζωγράφοι, διανοούμενοι και προσωπικότητες του θεάματος συχνάζουν σε αυτά – καφέ όπως το εμβληματικό La Rotonde στη συνοικία Montparnasse που άνοιξε τις πόρτες του το 1911 και αποτέλεσε στέκι του Picasso και του Modigliani. Ή το θρυλικό Les Deux Magots, στο Saint-Germain-des-Prés, στην καρδιά της συνοικίας Latin, το οποίο προτιμούσαν οι ρομαντικοί στα τέλη του 19ου αιώνα, οι οποίοι αναμφίβολα εκτιμούσαν τα υπαίθρια καθίσματα, την ατμόσφαιρα και τη θέα του. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το Café de Flore, ένα άλλο σημείο συνάντησης των διανοουμένων, ιδίως των υπαρξιστών.

Αλλά το παλαιότερο παρισινό καφέ που λειτουργεί ακόμη είναι το Café de la Paix. Βρίσκεται απέναντι από την Όπερα και εγκαινιάστηκε το 1862, αλλά απέκτησε τη φήμη του με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Έκθεσης του Παρισιού το 1867. Με τις επιχρυσωμένες κολόνες και τις τοιχογραφίες σε στυλ Δεύτερης Αυτοκρατορίας, διατηρεί τον αέρα της μεγαλοπρέπειας και παραμένει ένα από τα σύμβολα της παρισινής γαστρονομίας.

4. Το Wolseley και άλλα κλασικά (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο)

Photo: Instagram

Αυστηρά μιλώντας, το The Wolseley δεν είναι καφετέρια, αλλά αίθουσα τσαγιού. Είναι επίσης ένα εστιατόριο, μια μπρασερί, ένα σημείο συνάντησης για τον κόσμο της μόδας – η Kate Moss συνήθιζε να κάθεται στο τραπέζι με τον αριθμό 32. Το παραδοσιακό απογευματινό τσάι, το οποίο, φυσικά, υπάρχει και σε έκδοση με σαμπάνια, είναι ένα όνειρο με τα υπέροχα κουλουράκια με κρέμα, που σερβίρονται κάτω από ψηλές καμάρες και μαρμάρινες κολώνες.

Στη βρετανική πρωτεύουσα, αντί για καφετέριες κεντροευρωπαϊκού τύπου, είναι οι αίθουσες τσαγιού που είναι ασυναγώνιστες. Όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία διαθέτουν, αλλά από τα πιο διάσημα είναι εκείνα του Claridge’s, του Ritz και του Berkeley, όπου τα γλυκά είναι σχεδιασμένα από μεγάλες εταιρείες μόδας, όπως η Gucci και η Dolce & Gabbana. Και φυσικά, το απαραίτητο και ιστορικό Fortnum and Mason, με το Diamond Jubilee Tea Salon στον τέταρτο όροφο.

5. Café A Brasileira (Λισαβόνα, Πορτογαλία)

Photo: Wikimedia Commons

Μήπως τα πολυτελή καφέ του περασμένου αιώνα αποτελούν είδος προς εξαφάνιση; Ίσως, αλλά μερικά υπέροχα δείγματα έχουν επιβιώσει στην Ευρώπη. Στη Λισαβόνα, το κατ’ εξοχήν καφέ είναι το A Brasileira, στο Bairro Alto, όπου η κουλτούρα του καφέ ανθεί ανάμεσα στους τοίχους του που καλύπτονται από καθρέφτες για περισσότερα από 110 χρόνια. Πρόκειται για ένα στολίδι που δεν έχει αλλάξει από τότε που το επισκεπτόταν ο ποιητής Φερνάντο Πεσσόα, άγαλμα του οποίου υπάρχει ακριβώς έξω από το καφέ.

6. Grand Café (Όσλο, Νορβηγία)

Photo: Instagram

Photo: Instagram

Όλο το Όσλο συγκλονίστηκε από την ανακοίνωση το 2015 ότι το ιστορικό Grand Hotel Café έκλεινε μετά από περισσότερα από 140 χρόνια λειτουργίας. Στα τέλη του 19ου αιώνα, ήταν κυρίως καλλιτέχνες που έρχονταν εδώ σε αναζήτηση ηρεμίας και γαλήνης: ο Henrik Ibsen ερχόταν κάθε μέρα, για παράδειγμα, και ο Edvard Munch ζωγράφιζε εκεί. Ευτυχώς, άνοιξε ξανά με ανακαινίσεις που κατάφεραν να διατηρήσουν τη ζεστή ατμόσφαιρα για την οποία φημιζόταν.

7. Café Maiasmokk (Ταλίν, Εσθονία)

Photo: Wikimedia Commons

Το Maiasmokk λειτουργεί από το 1864 και περιλαμβάνει πολλά μοναδικά κομμάτια διακόσμησης που χρονολογούνται από εκείνη την εποχή. Τα νόστιμα μπισκότα, κέικ και αρτοσκευάσματα σερβίρονται μαζί με τον καφέ, ενώ, σε ένα παρακείμενο δωμάτιο, ένα μικρό μουσείο marzipan παρέχει πληροφορίες για την προέλευση αυτής της γλυκιάς πάστας αμυγδάλου.

8. Caffè Florian (Βενετία, Ιταλία)

Photo: Clay Banks / Unsplash

Στο παλαιότερο καφέ της Ευρώπης, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Άνοιξε το 1720, τα μόνα πράγματα που έχουν αλλάξει στο Florian είναι οι τιμές και, φυσικά, οι πελάτες του. Οι τελετουργίες παραμένουν οι ίδιες: Οι σερβιτόροι με τα λευκά σακάκια σερβίρουν καπουτσίνο σε ασημένιους δίσκους και, το βράδυ, η ορχήστρα παίζει. Δημοφιλές στέκι καλλιτεχνών, διανοουμένων και πολιτικών πριν από αιώνες, σήμερα προσελκύει πλήθος τουριστών. Το Florian ήταν το πρώτο καφέ στην Ιταλία που επέτρεψε την είσοδο στις γυναίκες, γεγονός που του χάρισε το δυσάρεστο παρατσούκλι «κυνηγότοπος του Καζανόβα».

9. Antico Caffè Greco (Ρώμη, Ιταλία)

Photo: Wikimedia Commons

Photo: Wikimedia Commons

Ανοιχτό από το 1760, το παλαιότερο καφέ της Ρώμης διαθέτει σερβιτόρους με φράκο και παπιγιόν, σερβιτόρες με άσπρες ποδιές, τοίχους από κόκκινο βελούδο και επίχρυσους καθρέφτες που έχουν σημαδευτεί από το πέρασμα του χρόνου. Ο Καζανόβα, ο Γκαίτε, ο Βάγκνερ, ο Κιτς, ο Μπάιρον, ο Σέλεϊ και ο Μπωντλαίρ ήταν τακτικοί θαμώνες, και μπορείτε ακόμη και να ξαπλώσετε στον κοκκινόχρωμο καναπέ του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν – στον οποίο μπορείτε να φτάσετε από την είσοδο στη Via dei Condotti, περπατώντας μέσα από τα οκτώ δωμάτια μέχρι το τελευταίο δωμάτιο, με ένα πιάνο. Φυσικά, οι τιμές του Antico Caffè Greco αντικατοπτρίζουν την εντυπωσιακή κληρονομιά του.

10. Gran Café Gijón (Μαδρίτη, Ισπανία)

Photo: Wikimedia Commons

Από όλα τα μεγάλα καφέ της Μαδρίτης, το Café Gijón, στην Paseo de Recoletos της ισπανικής πρωτεύουσας, είναι ένα από τα πιο διάσημα. Ιδρύθηκε από έναν Ισπανό από τη βόρεια περιοχή του Αστούριους που εγκαταστάθηκε στην πόλη το 1888 και, από τη στιγμή που άνοιξε τις πόρτες του, έγινε πόλος έλξης για συγγραφείς, καλλιτέχνες και διανοούμενους. Από τον Σαλβαδόρ Νταλί και τον Λουίς Μπουνιουέλ μέχρι τη θρυλική κατάσκοπο Μάτα Χάρι, πολλές από τις πιο θρυλικές μορφές της πρόσφατης ισπανικής ιστορίας συγκεντρώθηκαν εκεί. Όταν το 1914 το καφέ πουλήθηκε, ο νέος ιδιοκτήτης έπρεπε να υπογράψει μια συμφωνία που να ορίζει ότι η επιχείρηση και το όνομά της θα διατηρούνταν. Σήμερα, εξακολουθεί να αποτελεί ορόσημο της πόλης.

11. Tortoni (Μπουένος Άιρες, Αργεντινή)

Η πρωτεύουσα της Αργεντινής κληρονόμησε το ιταλικό και ισπανικό γούστο για τα καφέ με τις μεγάλες μοντερνιστικές τζαμαρίες και τα ξύλινα τραπέζια, που μετατράπηκαν σε κέντρα κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής. Μάλιστα, οι ντόπιοι της πόλης καυχιούνται ότι το Μπουένος Άιρες είναι «η Βιέννη της Αμερικής». Σύμβολο αυτής της παράδοσης είναι το περίφημο Café Tortoni, το παλαιότερο καφέ της πόλης, το οποίο κάποτε αποτελούσε το κέντρο των λογοτεχνικών συγκεντρώσεων. Τώρα είναι τόσο διάσημο που λεωφορεία με τουρίστες αποβιβάζονται στην πόρτα του, γεγονός που μειώνει κάπως τη γοητεία του. Παρ’ όλα αυτά, αποτελεί σχεδόν υποχρεωτική στάση για όποιον επισκέπτεται την πόλη.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024