Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πολυδιασπασμένη μα επικίνδυνη ακροδεξιά

Πολυδιασπασμένη μα επικίνδυνη ακροδεξιά

Η κατάσταση σε σχέση με την ακροδεξιά πολυκατοικία θα ήταν μοντυπαϊθονικά αστεία, αν δεν ήταν κρίσιμη.

Βαδίζουμε προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου με ένα μεγάλο ερωτηματικό πάνω από τα «κεφάλια» όλων των κομμάτων: πόσα κόμματα θα έχει στην Βουλή; Τα επικρατέστερα σενάρια, σύμφωνα με τις εκλογές της 21ης Μαΐου, φέρνουν εντός κοινοβουλίου το κόμμα ΝΙΚΗ και την Πλεύσης Ελευθερίας. Το ΜεΡα25 ακολουθεί τις πιθανότητες, αλλά με χαμηλότερα ποσοστά και από την Πλεύση Ελευθερίας. Με δεδομένο δε ότι οι δεύτερες κάλπες θα είναι πιο πολωμένες, το στοίχημα της εισόδου στην Βουλή κρίνεται στην κόψη του ξυραφιού.

Η κατάσταση σε σχέση με την ακροδεξιά πολυκατοικία θα ήταν μοντυπαϊθονικά αστεία, αν δεν ήταν κρίσιμη. Οι βασικοί μονομάχοι είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος, που αύξησε τα ποσοστά του σε σχέση με το 2019 και η νεοσύστατη ΝΙΚΗ του Δημήτρη Νάτσιου, ένα κόμμα χριστιανοκεντρικό, που προκάλεσε μέχρι και την αντίδραση του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου.

Προς το παρόν, όμως, βλέπουμε η «μπάλα» να είναι στο γήπεδο του Βελόπουλου, αφού έχει αφενός εξασφαλισμένη την είσοδο στην Βουλή και αφετέρου έχει αποσπάσει το κόμμα Νέα Ελλάδα από το συνδυασμό του Κωνσταντίνου Μπογδάνου. Την ίδια στιγμή, στη ΝΙΚΗ βρίσκονται σε αναταραχή, γιατί ο Νάτσιος καταγγέλλεται πως «κόβει» υποψηφίους. Συγκεκριμένα, την κα Βασιλική Ζιάκα που ήταν πρώτη σε σταυρούς στην Λάρισα.

Το πρόβλημα αυτής της τακτικής για το κόμμα Νάτσιου, είναι πως δεν έχει «μπετό» ψηφοφόρων, ακριβώς επειδή είναι νεοσύστατο και σχετικά άγνωστο. Ξεκινώντας από τώρα (sic) τις προεκλογικές εκκαθαρίσεις, πιο πιθανά θα χάσει, παρά θα κερδίσει.

Η κοινή εκλογική απεύθυνση Βελόπουλου – Νάτσιου

Και τα δύο κόμματα είναι χριστιανοκεντρικά, ακροδεξιά, εθνικιστικά, στοχεύουν στους αντιεμβολιαστές και τους πρώην χρυσαυγίτες ψηφοφόρους και έχουν ως «βάση» τους την Βόρεια Ελλάδα, όπου και σημειώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά. Ο Βελόπουλος αύξησε τις ψήφους του κατά περίπου 53.000 ψηφοδέλτια, ενώ το ΝΙΚΗ προσέλκυσε 172.000 ψηφοφόρους.

Εδώ έχουμε δύο σημαντικές λεπτομέρειες: αφενός, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τάσσεται κατά του Νάτσιου. Αφετέρου, όμως, το ΕΑΝ του Κανελλόπουλου, με μόλις 15.000 ψήφους, δεν θα κατέβει στις δεύτερες εκλογές. Αυτές τις ψήφους θα τις καρπωθούν ο Βελόπουλος, ο Νάτσιος ή μήπως οι… Σπαρτιάτες, που στηρίζει ο Ηλίας Κασιδιάρης;

Αυτό που φαίνεται, πάντως είναι πως -αν εξαιρέσουμε τον Φαήλο Κρανιδιώτη που θα στηρίξει Νέα Δημοκρατία- κερδισμένος θα βγει ο Κυριάκος Βελόπουλος από όλον αυτό τον «αχταρμά».

Βέβαια, κερδισμένη επιχειρεί να βγει και η Νέα Δημοκρατία, αφού σε προγραμματικές θέσεις που αφορούν στα εθνικά – δικαιωματικά ζητήματα, οι διαφορές με τα ακροδεξιά κομματίδια είναι ελάχιστες. Ας πούμε ότι η γνήσια εξωκοινοβουλευτική ακροδεξιά βλέπει τη ΝΔ ως… ρεφορμιστικό κόμμα, αλλά είπαμε, αυτή η κάλπη είναι πολωμένη.

Το θέμα είναι αν η Βουλή, η Δημοκρατία, αντέχει ακόμη ένα ακροδεξιό κόμμα στα έδρανά της. Μια σειρά κοινωνικών ζητημάτων, από τα δικαιώματα στην ιθαγένεια, το προσφυγικό και το μεταναστευτικό μέχρι τα έμφυλα ζητήματα, τις αμβλώσεις, τα δικαιώματα των γυναικών, ως ακόμα και τη συζήτηση για τη σχέση εκκλησίας – κράτους (που δεν έχει επί της ουσίας ανοίξει ούτε επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα κινδυνεύει να διολισθήσει πλήρως) είναι θέματα τα οποία δεν «αντέχουν» άλλες ακροδεξιές κορώνες.

Το ίδιο ισχύει και για τα εθνικά ζητήματα, ειδικά παρατηρώντας πώς εργαλειοποιείται προεκλογικά το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι και η Πλεύση Ελευθερίας, η οποία βρίσκεται σε τροχιά προεκλογικής διάσπασης με πολλαπλές καταγγελίες εις βάρος της Ζωής Κωνσταντοπούλου, έχει υιοθετήσει μία «πατριωτική» -όπως την αποκαλούν- ατζέντα, αφήνοντας μία γενικότερη ασάφεια να πλέει γύρω από τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος, κάτι που μας υποψιάζει πως η κα Κωνσταντοπούλου «ψαρεύει» και σε… άλλα ύδατα.

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024