Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Μειώσαμε τη φορολογία στη μεσαία τάξη, γι’ αυτό και μας ψήφισε

Η αντιπολίτευση δεν έχει καμία θέση για το πώς θα δημιουργήσει πλούτο, τονίζει ο Θεόδωρος Σκυλακάκης της ΝΔ. Υπεραμύνεται της φορολογικής πολιτικής της και επιμένει ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούμε τη φορολόγηση ως κίνητρο για να φέρουμε επενδύσεις».

Τη Νέα Δημοκρατία την ψήφισε η μεσαία τάξη ανταπαντά ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Θεόδωρος Σκυλακάκης, στις βολές ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ότι η ΝΔ έχει ως πρωταρχικό μέλημα την «προστασία» των υψηλών εισοδημάτων.

Τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ είναι εκτός δημοσιονομικής πραγματικότητας επιμένει, υπεραμυνόμενος της φορολογικής πολιτικής της ΝΔ και της άρνησής της – τουλάχιστον στην παρούσα φάση- για μείωση συντελεστών ΦΠΑ και άλλων έμμεσων φόρων.  Παραδέχεται ότι υπάρχουν αδικίες στο φορολογικό σύστημα, ιεραρχώντας όμως ως πρώτη τη φοροδιαφυγή. «Η πάταξη της φοροδιαφυγής θα μειώσει και τους φορολογικούς συντελεστές» τονίζει.

Ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ότι «δεν έχουν καμία θέση για το πώς δημιουργείται ο πλούτος, η θέση τους είναι βαθιά στη δεκαετία του ‘80» εστιάζουν μόνο στη φορολογία και στην αναδιανομή του εισοδήματος, τονίζει και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Ο Ανδρέας Παπανδρέου – ο οποίος ήταν ένας ευφυής άνθρωπος – αν τους άκουγε, θα τους έλεγε: καλά, βρήκατε εμένα να μιμηθείτε που μιλούσα πριν από 30 χρόνια. Αν ήμουν τώρα, θα έλεγα άλλα πράγματα».

«Ήμουν πάντα κεντροδεξιός φιλελεύθερος και αυτό είναι το μόνο επαναστατικό που έχω κάνει. Δεν έχω αλλάξει ποτέ βασικές ιδεολογικές πεποιθήσεις» λέει με χιούμορ ο κ. Σκυλακάκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έφυγε ποτέ από την δεκαετία του ‘80, το ΠΑΣΟΚ θέλει να επιστρέψει. Ο Ανδρέας Παπανδρέου θα έλεγε κουνήστε λίγο το κεφάλι σας, ελάτε σε αυτή τη δεκαετία

O υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης με την δημοσιογράφο του in κ. Ελένη Στεργίου

Για την κοστολόγηση προγραμμάτων: Μπορούν να απευθυνθούν στο ΓΛΚ τα κόμματα

Στο ζήτημα της κοστολόγησης και αν θα συμφωνήσουν τα κόμματα να υπάρχει ένας θεσμικός φορέας ο οποίος θα κοστολογεί τα οικονομικά προγράμματα απάντησε θετικά και πρόσθεσε ότι είναι πρόθεση της ΝΔ να γίνει νομοθετικά.

Αν κάποιο από τα κόμματα ήθελε να κοστολογηθεί το πρόγραμμά του τώρα, δηλαδή πριν από τις εκλογές, θα μπορούσε, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη. «Μπορεί να ζητήσει από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών να δώσει εντολή στις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου να κοστολογηθούν συγκεκριμένα μέτρα.»

Τα μέτρα της ΝΔ, όπως τονίζει «είναι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας υπολογισμένα». Σχετικά με τα μέτρα που αποτελούν προεκλογικές εξαγγελίες και δεν συμπεριλήφθηκαν, ανέφερε ότι έχουν μπει στο δημοσιονομικό στόχο και φθάνουν το 1 δισ. το χρόνο.

Για το ΠΑΣΟΚ: Σαν να λέει μία ομάδα, δεν θέλω να πάω Champion League, θέλω να παίξω UEFA

Ερωτηθείς αν αισθάνεται η ΝΔ – λόγω των ποσοστών της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης- ότι φαίνεται ποιος θα πάρει το «πρωτάθλημα» ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα μπορούσε να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα -ζητώντας να υπάρχει μια κυβέρνηση συμμαχική- είπε δεν θέλω με τη ΝΔ. Είναι σαν να λέει μία ομάδα, δεν θέλω να πάω στο Champion League, θέλω να παίξω UEFA.» Και χιουμοριστικά σχολιάζει ότι «η ΝΔ έμεινε να παίζει Champion League», γιατί «ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη φάση με 20% δεν μπορεί».

Για μείωση ΦΠΑ: Έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι μας, δεν υπάρχει περιθώριο

Ερωτηθείς γιατί δεν εφαρμόστηκε η μείωση του ΦΠΑ, η οποία ήταν στην προεκλογική ατζέντα της ΝΔ το 2019, και τώρα δεν υπάρχει καν ως πρόταση, ο κ. Σκυλακάκης σημειώνει χαρακτηριστικά «διότι ‘έπεσε δυο φορές ο ουρανός στο κεφάλι μας’ και δεν έχουμε δημοσιονομικό χώρο, έχουν αλλάξει λόγω των κρίσεων οι δημοσιονομικές συνθήκες».

Η μείωση των έμμεσων φόρων έχει τεράστιο δημοσιονομικό κόστος και δυσανάλογα μικρό όφελος για τους κοινωνικά ευάλωτους, υποστηρίζει ο κ. Σκυλακάκης. Τονίζει δε ότι πρέπει να είναι μόνιμη η μείωση, όχι προσωρινή και προς το παρόν δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για μια τέτοια επιλογή.

Για τις αδικίες του φορολογικού συστήματος: Η μικρότερη αδικία αφορά τους έμμεσους φόρους

«Το φορολογικό σύστημα έχει δύο αδικίες, η μεγαλύτερη είναι η φοροδιαφυγή. Η μικρότερη αδικία αφορά τους έμμεσους φόρους. Διότι όταν έχεις τη μεγάλη αδικία που είναι η φοροδιαφυγή η αύξηση των άμεσων φόρων αφορά λίγους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι μερικές χιλιάδες αυτοί που δηλώνουν πάνω από 100.000 ευρώ. Και τελικά οι λίγοι που πληρώνουν άμεσους φόρους είναι και αυτοί που κάνουν και τη λιγότερη φοροδιαφυγή» επισημαίνει ο κ. Σκυλακάκης, προσθέτοντας ότι «η πάταξη της φοροδιαφυγής θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές».

Το βασικό πρόβλημα μας ως οικονομία, τονίζει, «δεν είναι η σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων, είναι το γεγονός ότι οι επενδύσεις που έχουμε φτάνουν στο 15% του ΑΕΠ και ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 22%.»

Μέχρι να καλύψουμε αυτό το κενό, εξηγεί, «είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούμε τους φόρους που λειτουργούν ως κίνητρα για να φέρουμε επενδύσεις. Αυτή είναι η διαφορά πολιτικής. Το ερώτημα είναι τι προτιμάς; Να αυξήσεις τους ρυθμούς ανάπτυξης για να διορθώσεις τη μεγάλη αδικία που είναι η ανεργία και οι χαμηλοί μισθοί ή να μειώσεις τους έμμεσους φόρους. Εμείς προτιμούμε να πάμε στη διαδρομή που έχει μείωση ανεργίας και αύξηση μισθών».

Για τη μεσαία τάξη: Ψήφισε τη ΝΔ

Σχετικά με το αν η ΝΔ είναι κόμμα το οποίο υπερασπίζεται τα μεγάλα εισοδήματα και όχι τα μεσαία και τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα που έδωσε 8,3 δισ. ευρώ επιστρεπτέα προκαταβολή στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και όταν βρέθηκε η οικονομία σε ανάγκη «η επιλογή μας (στις κρίσεις) ήταν να βοηθήσουμε αυτό το κομμάτι με συντριπτικό τρόπο και ταυτόχρονα κάναμε μείωση φορολογίας που αφορά τη μεσαία τάξη. Για αυτό και μας ψήφισε η μεσαία τάξη, μην έχουμε αμφιβολία».

Για κριτική ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρέας Παπανδρέου θα τους έλεγε «κουνήστε λίγο το κεφάλι σας»

«ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να κάνουν την προεκλογική μάχη, μία μάχη για την αναδιανομή του εισοδήματος. Εμείς αυτό που πιστεύουμε ότι ενδιαφέρει τον κόσμο είναι να δημιουργείται περισσότερος πλούτος στην Ελλάδα, και να μοιράζεται με έναν τρόπο κατά τον δυνατόν δίκαιο. Η κυβέρνηση (πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου) πέτυχε να δημιουργεί καινούργιο πλούτο και αυτός είναι ο λόγος που αναδείχθηκε η ΝΔ πρώτο κόμμα στις πρώτες εκλογές».

Τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «δεν έχουν καμία θέση για το πως δημιουργείται ο πλούτος, η θέση τους είναι βαθιά στη δεκαετία του ‘80 και ο Ανδρέας Παπανδρέου -ο οποίος ήταν ένας ευφυής άνθρωπος- αν τους άκουγε, θα τους έλεγε: καλά, βρήκατε εμένα να μιμηθείτε που μιλούσα πριν από 30 χρόνια. Αν ήμουν τώρα, θα έλεγα άλλα πράγματα. Κουνήστε λίγο το κεφάλι σας, ελάτε σε αυτή τη δεκαετία. Αυτό θα έλεγε» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.

«Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν έφυγε από την δεκαετία του ‘80, και το ΠΑΣΟΚ που έφυγε από αυτή τη δεκαετία, τώρα προσπαθεί να γίνει ΣΥΡΙΖΑ και να επιστρέψει σε αυτή τη δεκαετία.»

Για τις εκλογές: Το πιο δύσκολο είναι να είσαι στο μυαλό του ψηφοφόρου

«Η ΝΔ εξελίσσεται ως σχηματισμός, έχει μετακινηθεί προς το κέντρο. Είναι πιο πολύχρωμη. Έχει κρατήσει τον πατριωτικό της χαρακτήρα. Και απευθύνεται σε πολύ μεγαλύτερο κομμάτι του εκλογικού σώματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στη φάση αυτή (γιατί η ζωή αλλάζει) συρρικνώνουν το κομμάτι του εκλογικού σώματος που απευθύνονται» σημειώνει ο κ. Σκυλακάκης.

«Το πιο δύσκολο είναι να μπεις στο μυαλό του ψηφοφόρου, δεν ξέρεις ποτέ τι σκέφτηκε, γνωρίζεις μόνο τι τελικά αποφάσισε», υπογραμμίζει ο κ. Σκυλακάκης. «Το σίγουρο είναι ότι η οικονομική πολιτική έτσι όπως τη βίωσε ο κόσμος, με μία καλυτέρευση των οικονομικών συνθηκών, είναι μία πολιτική που μπορεί να αποδώσει».

Για τις επενδύσεις: Για αυτό έγινε μπλε η Κρήτη

Στην αύξηση των επενδύσεων και του τουρισμού αποδίδει ο κ. Σκυλακάκης το ότι η Κρήτη έγινε γαλάζια στις 21 Μαΐου. «Είδαν μία τεράστια αλλαγή, υπάρχει οικονομική τόνωση».

Η οικονομία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις εκλογικές διαδικασίες, σημειώνει με νόημα.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης: Είμαι υπερήφανος, θα γίνει της κακομοίρας από επενδύσεις

Περήφανος για το πρόγραμμα των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης δηλώνει ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, σημειώνοντας ότι μία από τις πιο σημαντικές επιτυχίες είναι είναι ότι δεν υπάρχει εμπλοκή του κράτους στις επενδύσεις. «Το κράτος είναι ελεγκτής και όχι αυτός που εγκρίνει».

Οι επενδύσεις έχουν δρομολογηθεί λέει ο κ. Σκυλακάκης και προσθέτει ότι ο αντίκτυπος στην οικονομία θα είναι αισθητός από το 2024 και το 2025. «Από το β’ εξάμηνο του 2023 θα γίνεται στην Ελλάδα της κακομοίρας από επενδύσεις» λέει χαρακτηριστικά.

Σημειώνοντας ότι οι επενδύσεις θα φέρουν θέσεις εργασίας τονίζει ότι η μεγαλύτερη ανισότητα στην Ελλάδα είναι η ανεργία.

Για τα δημοσιονομικά: Δεν υπάρχει ανησυχία

Επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές ότι κλειδί για το μέλλον είναι η αύξηση του πλούτου, ο κ. Σκυλακάκης τονίζει ότι δεν υπάρχει ανησυχία για τα δημοσιονομικά. «Είμαστε καλύτερα απ’ ότι περιμέναμε», το κρίσιμο να είναι να συνεχιστεί η υψηλή ανάπτυξη και μετά το 2025.

Για τα social media: Με έχει κουράσει η τοξικότητα

Σχετικά με τα κοινωνικά δίκτυα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «με έχει κουράσει η τοξικότητα, δεν έχω διάθεση να τσακώνομαι με ανθρώπους. Υπάρχουν υβριστικές και κακοποιητικές εκφράσεις.»

Ο πολιτικός, όπως λέει «πρέπει να δέχεται την κριτική και να έχει και γερό στομάχι, αλλά παραμένει στομάχι. Και έχει οικογένεια, έχει παιδιά, κανείς δεν είναι σωστό να υβρίζεται».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024