Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται τις ενεργειακές κοινότητες

Η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται τις ενεργειακές κοινότητες

Ξεκάθαρος ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, αναφορικά με την αναγκαιότητα δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων στους Δήμους.

Η ΕΕΤΑΑ, δια στόματος του Διευθύνοντος Συμβούλου Σπύρου Σπυρίδωνα, υποστηρίζει την εξοικονόμηση ενέργειας και τις Ενεργειακές Κοινότητες στους Δήμους με στόχο την ενεργειακή αυτονομία τους και μάλιστα δεσμεύτηκε πως θα υπάρξει τεχνική βοήθεια σε όσους την ζητήσουν.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος στην εισαγωγική ομιλία του στην ημερίδα «Εξοικονόμηση Ενέργειας – Ενεργειακές Κοινότητες στους δήμους»,  αναφέρθηκε στο νέο στρατηγικό σχέδιο της ΕΕΤΑΑ, το οποίο, στο πλαίσιο του ρόλου της ως Τεχνικός και Επιστημονικός Σύμβουλος της Αυτοδιοίκησης, περιλαμβάνει, εκτός από την συστηματική ενημέρωση και υποστήριξη των Δήμων για την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων της επομένης περιόδου, υποστηρίζει επιπλέον τις πρωτοβουλίες όλων των ΟΤΑ σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και την προώθηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων, με στόχο την απόκτηση της ενεργειακής αυτονομίας τους και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η Τεχνική Υπηρεσία της ΕΕΤΑΑ, για όσους Δήμους δεν διαθέτουν επάρκεια, κυρίως μικροί ορεινοί και νησιωτικοί Δήμοι, εκπονεί τεχνικές μελέτες και δημοπρατεί για λογαριασμό τους, μελέτες, προμήθειες, έργα και επιβλέπει την υλοποίησή τους. Ήδη με αρκετούς Δήμους, έχουν υπογραφεί σχετικές προγραμματικές συμβάσεις, έχουν παραδοθεί μελέτες και επίσης έχουν αναληφθεί υποχρεώσεις για την επίβλεψη έργων τους, συμπεριλαμβανομένων έργων εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων.

Ενεργειακή δημοκρατία, για μια δίκαιη ενεργειακή μετάβαση

Αναφερόμενος εξάλλου στην ενεργειακή κρίση, η οποία δεν αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση μόνο ως μεγάλο καταναλωτή ενέργειας, αλλά και ως διαχειριστή των υποθέσεων της τοπικής κοινωνίας, ο κ. Σπυρίδων επεσήμανε, ότι η ενεργειακή δημοκρατία, η συμμετοχή δηλαδή των πολιτών, της ΤΑ, και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην παραγωγή ενέργειας, διασφαλίζει ότι η ενεργειακή μετάβαση θα γίνει με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και με την κοινωνία σε ενεργό και όχι παθητικό ρόλο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Τοπικές Αρχές ωφελούνται πολλά, μέσω της εκπόνησης και εφαρμογής Σχεδίων Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια. Ειδικότερα για τις Δημοτικές Ενεργειακές Κοινότητες, επιτυχημένες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η Ενεργειακή Κοινότητα Χάλκης, ως πρότυπο για τα μικρά νησιά, η Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας, σε ότι αφορά την αξιοποίηση βιομάζας, οι πρωτοβουλίες των δήμων Κοζάνης, Αγρινίου και άλλες.

Παρά τα προβλήματα της έλλειψης «ηλεκτρικού χώρου», αλλά και της δυσκολίας χρηματοδότησης ο κ. Σπυρίδων, εκτίμησε, ότι τα επόμενα χρόνια, η στροφή στις Ενεργειακές Κοινότητες με τη συμμετοχή Δήμων και πολιτών θα ενταθεί, λόγω του πρόσφατου ευνοϊκού νομοθετικού πλαισίου. Η ίδια τάση επικρατεί και στην Ευρώπη, όπου σε χώρες όπως η Γερμανία ,οι Δήμοι έχουν έσοδα περίπου 9 δις ευρώ κάθε χρόνο από οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τις ΑΠΕ.

Η ΕΕΤΑΑ, γνωρίζοντας πόσο σημαντικά είναι για την Αυτοδιοίκηση τα θέματα ενέργειας, προωθεί την Ενεργειακή Κοινότητα στην Βόρεια Εύβοια σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ και το Πράσινο Ταμείο. Έχει εκπονηθεί ήδη σχετική μελέτη και προχωρά με την υποστήριξή της η σύσταση της Ενεργειακής Κοινότητας.

Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, υπενθύμισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας ως κρίκος μιας πολυεπίπεδης δημοκρατικής διακυβέρνησης και ενός αποκεντρωμένου κράτους.

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024