Τρίτη 05 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ενεργειακές κοινότητες η λύση στην ενεργειακή φτώχια;

Ενεργειακές κοινότητες η λύση στην ενεργειακή φτώχια;

Μπορεί η ζωή να δημιουργεί πολίτες διαφόρων ταχυτήτων ωστόσο κάποιες δράσεις που υλοποιούνται σκοπεύουν να ενδυναμώσουν τους οικονομικά αδύναμους.

Η πρόσβαση στην ενέργεια είναι δικαίωμα όλων των πολιτών αφού  ο ήλιος λάμπει για όλους το ίδιο. Οι κοινωνίες, όλα τα μέλη των οποίων έχουν πρόσβαση στην ενέργεια, θεωρούνται καλές κοινωνίες χωρίς αποκλεισμένους πολίτες. Μια κοινωνία χωρίς χάσματα στη προσβασιμότητα σε βασικά αγαθά, όπως στέγη, ένδυση, παιδεία, υγεία και ενέργεια είναι ένα ζητούμενο.

Μια  πανευρωπαϊκή προσπάθεια επιδιώκει να δώσει πρόσβαση στην ενέργεια στους οικονομικά ευάλωτους πολίτες και φαίνεται πως υπάρχει ανταπόκριση στη χώρα μας.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η 1η Διαδικτυακή Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «POWERPOOR» που χρηματοδοτείται από το HORIZON 2020. Στόχος του POWERPOOR είναι η ανάπτυξη προγραμμάτων υποστήριξης των ενεργειακά ευάλωτων πολιτών και η ενθάρρυνση της αξιοποίησης εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης (π.χ. ίδρυση και συμμετοχή σε ενεργειακές κοινότητες, ανάπτυξη συνεργασιών, συλλογική χρηματοδότηση, κ.ά.) για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Η Συνάντηση διοργανώθηκε από τo δίκτυο δήμων ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ και συμμετείχαν πλήθος ελληνικών δήμων μεταξύ των οποίων οι Δήμοι Ελασσόνας, Ερέτριας, Θηβαίων, Ιεράπετρας, Καλαμάτας, Κορινθίων, Λεβαδέων, Μεσσήνης, Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Φλώρινας και Χάλκης.

Ο γενικός διευθυντής του δικτύου, κ. Ιωάννης Γεώργιζας, έδωσε έμφαση στη σημασία των Ενεργειακών Κοινοτήτων, που μπορεί να συνδράμουν στην καταπολεμήσουν την ενεργειακή φτώχια.

ΡΑΕ: Νέοι διαγωνισμοί για αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά

Η Υπεύθυνη του POWERPOOR, Δρ. Ανθή Γκεσούλη, παρουσίασε το έργο και τα οφέλη για τους συμμετέχοντες Δήμους (στήριξη ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών μέσω ίδρυσης Γραφείων Ανακούφισης Ενεργειακής Φτώχειας, Ίδρυση Ενεργειακών Κοινοτήτων, ενημέρωση πολιτών, προβολή των δήμων, κ.τ.λ.).

Ακόμη το λόγο έλαβαν οι εκπρόσωποι των δήμων,  οι οποίοι ανέπτυξαν το όραμά τους στον τομέα της ενέργειας, παρουσιάζοντας στοιχεία σχετικά με τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά  στους δήμους τους και εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους σχετικά με την ίδρυση «Ενεργειακών Κοινοτήτων». Ολοένα και πληθαίνουν οι δήμοι με διάθεση δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων και μάλιστα μια τέτοια προσπάθεια κάνει και ο δήμος Φυλής που σκοπεύει να δώσει δωρεάν ρεύμα σε περισσότερα από 5 χιλιάδες νοικοκυριά.

Ας μην λησμονούμε πως αρκετοί Ελληνικοί δήμοι έχουν υπογράψει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο των Δημάρχων και έχουν δεσμευτεί να παρέχουν πρόσβαση σε ασφαλή, βιώσιμη και οικονομικά προσιτή ενέργεια για τους δημότες τους.

Προσπάθεια καταβάλλει και ο δήμος Καλαμάτας να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αλλά και μέσω φωτοβολταικών πάρκων να μοιράσει ρεύμα στα ευάλωτα νοικοκυριά. Μένει να διαπιστώσουμε αν η κλιματική αλλαγή ήταν τελικά ένα μήνυμα της φύσης, όχι για να σώσει τον εαυτό της αλλά και να φέρει ισότητα στη πρόσβαση των αγαθών.

Sports in

Φιλικό με τη Γερμανία στις 7 Ιουνίου για την Εθνική

Μια εβδομάδα πριν την έναρξη του Euro, η Εθνική ομάδα θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας την Γερμανία σε φιλική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 05 Μαρτίου 2024