Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Skiplagging: Η πρακτική για φθηνά εισιτήρια που οι αεροπορικές εταιρείες δεν αγαπούν

Skiplagging: Η πρακτική για φθηνά εισιτήρια που οι αεροπορικές εταιρείες δεν αγαπούν

Ο ενθουσιασμός σας μπροστά σε ένα φθηνό αεροπορικό εισιτήριο μπορεί να σας βάλει σε μπελάδες

Εάν υπάρχει κάτι το οποίο λατρεύει να κάνει το ανθρώπινο γένος, σίγουρα αυτό είναι ένα ταξίδι, ίσως και δύο και τρία.

Τι καλύτερο λοιπόν, να ήμασταν πάντοτε σε θέση να πετάμε από χώρα σε χώρα, από ωκεανό σε ωκεανό και φυσικά όλα αυτά με την μικρότερη επιβάρυνση για την τσέπη μας.

Στο σημείο αυτό έρχεται η πρακτική ή κατά πολλούς «κόλπο» για φθηνά αεροπορικά εισιτήρια, το λεγόμενο skiplagging.

Τι εστί ακριβώς αυτή η πρακτική που κάνει εμάς τους επίδοξους ταξιδιώτες να χαμογελάμε, αλλά τις αεροπορικές εταιρείες να δυσανασχετούν;

Το skiplagging είναι η κράτηση ενός ταξιδιού όπου η ενδιάμεση στάση είναι ο πραγματικός και επιδιωκόμενος προορισμός του ταξιδιώτη. Ο λόγος που τόσοι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτό το αμφιλεγόμενο κόλπο είναι επειδή είναι φθηνότερο να κλείσεις μια πτήση με ενδιάμεση στάση από μία απευθείας.

Σημειώνεται πως η πρακτική αφορά μόνο τα ταξίδια χωρίς παραδοτέες αποσκευές, δηλαδή μόνο με την χειραποσκευή.

Επιπλέον, λειτουργεί μονάχα για ταξίδια απλής μετάβασης και αυτό επειδή εάν η εκάστοτε αεροπορική αντιληφθεί πως δεν ολοκληρώσατε ποτέ το πρώτο μέρος του ταξιδιού σας, ενδεχομένως να σας ακυρώσει τα εισιτήρια της επιστροφής.

Για παράδειγμα, μια πτήση από Νέα Υόρκη προς Ορλάντο μπορεί να κοστίζει 250 ευρώ απευθείας, αλλά μια παρόμοια πτήση από Νέα Υόρκη προς Ντάλας με στάση στο Ορλάντο μπορεί να κοστίζει 130 ευρώ.

Εάν ένας επιβάτης ήθελε να πετάξει στο Ορλάντο χρησιμοποιώντας τη στρατηγική «skiplagging», θα κατέβαινε από το αεροπλάνο στον προορισμό ενδιάμεσης στάσης στο Ορλάντο αντί να πετάξει μέχρι το Ντάλας.

Μάλιστα, υπάρχει μια ολόκληρη ταξιδιωτική υπηρεσία αφιερωμένη σε αυτήν την πρακτική που ονομάζεται Skiplagged.com και η οποία ειδοποιεί τους πελάτες για προσφορές σε κρυφές πόλεις και «εκθέτει κενά στην τιμολόγηση των αεροπορικών εισιτηρίων για εξοικονόμηση χρημάτων».

Το Skiplagged λειτουργεί δίνοντας στους ταξιδιώτες την επιλογή να αναζητήσουν μια διαδρομή με προορισμό «κρυφής πόλης», αλλά ο ιστότοπος σημειώνει ότι οι πτήσεις κρυφής πόλης είναι διαθέσιμες μόνο σε ορισμένες διαδρομές.

Εάν αυτές οι επιλογές είναι διαθέσιμες, θα εμφανιστούν στα αποτελέσματα αναζήτησης πτήσεων με διασταυρωμένα τα τελικά σκέλη του ταξιδιού και την τιμή επισημασμένη ως «παράκαμψη τιμής».

Ωστόσο, οι αεροπορικές εταιρείες δεν είναι ικανοποιημένες με αυτή τη στρατηγική εξοικονόμησης κόστους.

Γιατί το skiplagging είναι αμφιλεγόμενο;

Το γεγονός πως οι αεροπορικές εταιρείες απεχθάνονται την παραπάνω πρακτική δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Πολλές ισχυρίζονται πως είναι αδύνατο να «γεμίσουν» μία φυσικά άδεια θέση στην οποία υποτίθεται πως κάθεται ένας απών skiplagger.

Χαρακτηριστική είναι η προειδοποίηση της AirFrance στα ψιλά γράμματα:

«Ο ναύλος ισχύει για εισιτήριο που χρησιμοποιείται πλήρως, με διαδοχική σειρά για το καθορισμένο ταξίδι και στις καθορισμένες ημερομηνίες. Όπως περιγράφεται στους Γενικούς Όρους Μεταφοράς, οποιαδήποτε μη συμμορφούμενη χρήση που παρατηρείται την ημέρα του ταξιδιού ενδέχεται να επιφέρει πρόσθετη χρέωση στο αεροδρόμιο για το ποσό των: 125 € στην καμπίνα Economy και 300 € στην καμπίνα Business, για πτήσεις εντός Ευρώπης… 500 € στις καμπίνες Economy και Premium Economy, 1.500 € στις καμπίνες Business και La Première… για διηπειρωτικές πτήσεις».

Το Smarter Travel σημειώνει πως η Δικαιοσύνη είναι με το μέρος των ταξιδιωτών με τη Lufthansa και τη United να έχουν χάσει αγωγές κατά των skiplaggers. Ένα δικαστήριο στην Ισπανία μάλιστα έκρινε ρητά ότι η παράκαμψη και η έκδοση εισιτηρίων «κρυφής πόλης» είναι νόμιμες.

Παρόλα αυτά, πρέπει να γνωρίζετε πως οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν να σας «τιμωρήσουν» για το skiplagging και με άλλους, πιο άμεσους τρόπους, όπως να σας ακυρώσουν τα μίλια που έχετε μαζέψει.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024