newspaper
Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Τελικά πόσοι χωράνε κάτω από μια ομπρέλα; Και ποιος θα την κρατάει...

Ηλεκτρικό σύστημα: Έτοιμες οι γραμμές άμυνας για την αποφυγή μπλακ άουτ το καλοκαίρι

Ηλεκτρικό σύστημα: Έτοιμες οι γραμμές άμυνας για την αποφυγή μπλακ άουτ το καλοκαίρι

Τι ειπώθηκε σε σύσκεψη του υπηρεσιακού υπουργού Ενέργειας με τους Διαχειριστές

Σε εγρήγορση βρίσκεται ο υπηρεσιακός υπουργός  Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παντελής Κάπρος για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας ενόψει καλοκαιριού. Γι΄ αυτό συγκάλεσε χθες σύσκεψη, στην οποία οι διοικήσεις του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Οι επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) κλήθηκαν να ενημερώσουν για το εάν έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα που θα διασφαλίσουν τη σταθερότητα του εφοδιασμού της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια κατά τους θερινούς μήνες.

Το καλοκαίρι

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, παρουσία και της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας κυρίας Αλεξάνδρας Σδούκου, το καλοκαίρι αναμένεται να είναι ήσυχο στο «μέτωπο» της ενεργειακής επάρκειας. Καταρχάς, στο ηλεκτρικό σύστημα είχαν προστεθεί έως τις αρχές του έτους  επιπλέον 1.610 MW (μεγαβάτ) Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), σε σύγκριση με πέρυσι. Παράλληλα, τα  υδάτινα αποθέματα στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, παρά τον ξηρό χειμώνα, παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα και μπορούν να λειτουργήσουν ως εφεδρεία τις ημέρες αιχμής της ενεργειακής ζήτησης.

Ο ΑΔΜΗΕ

Κι αυτό διότι έγινε από τον ΑΔΜΗΕ  κατάλληλη διαχείριση της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας,  η οποία  το πρώτο τετράμηνο του 2023 ήταν μειωμένη κατά 31% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, ώστε οι ταμιευτήρες να υπάρχουν επαρκή νερά για το καλοκαίρι. Ικανοποιητικά είναι και τα αποθέματα λιγνίτη για τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων ενώ οι νέες μονάδες φυσικού αερίου της Mytilineos στη Βοιωτία (826 MW) και λιγνίτη της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα (660 ΜW) βρίσκονται ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία και   μπορούν το επόμενο διάστημα να τεθούν και σε εμπορική λειτουργία,

Καύσωνας

Προβλήματα ενδέχεται να δημιουργηθούν μόνο στην περίπτωση ενός ακραίου και παρατεταμένου καύσωνα (αν και έως σήμερα οι κλιματικές προγνώσεις δεν το επιβεβαιώνουν) οπότε θα γίνει υπερκατανάλωση ρεύματος λόγω της χρήσης κλιματιστικών ή εάν ξεσπάσει κάποια καταστροφική πυρκαγιά που μπορεί να προκαλέσει φθορές στο δίκτυο. Ωστόσο, τα προβλήματα επάρκειας, σύμφωνα με τους Διαχειριστές του συστήματος, ενδέχεται να  μεταφερθούν στον ερχόμενο χειμώνα, καθώς η υπερκατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το καλοκαίρι μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση τόσο των αποθεμάτων λιγνίτη, αλλά και σε πτώση του επιπέδου των υδάτων στους ταμιευτήρες.

Πηγή: OT.GR

Only in

«Πάρτι» στα social media με το... παρκούρ του Κασσελάκη - «Πέρασε το σχολείο ΑμεΑ για γυμναστήριο»

Πέρα από τα χιουμοριστικά σχόλια, αρκετοί ήταν αυτοί που θεώρησαν άστοχη την κίνησή του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023