Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Η πανωλεθρία στις εναέριες επιθέσεις και η προδοσία... από τον Μπεν Γουάλας

Ουκρανία: Η πανωλεθρία στις εναέριες επιθέσεις και η προδοσία… από τον Μπεν Γουάλας

Η Μόσχα αποκρούει την επίθεση με drones ενώ τα εξοπλισμένα με πυραύλους αεροσκάφη της Ουκρανίας, ίσως ένα σύστημα Patriot, υφίστανται ζημιές.

Ολοι είναι ενθουσιασμένοι που drones της Ουκρανίας επιτέθηκαν σε νότιο προάστιο της Μόσχας στις 30 Μαΐου, αλλά ο ενθουσιασμός είναι πολύ κακό για το τίποτα.

Μικρές ζημιές

Αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκάλεσαν μικρή ζημιά, σύμφωνα με ρωσικές αναφορές: Δεν υπήρξαν σοβαρές απώλειες. Ενα κτίριο εκκενώθηκε προσωρινά για προληπτικούς λόγους.

Οι επιθέσεις στη Μόσχα ήταν ασήμαντες σε σύγκριση με τις μαζικές ρωσικές επιδρομές στην Ουκρανία το προηγούμενο βράδυ.

Σύμφωνα με αναφορές από τη Ρωσία για το τι συνέβη στη Μόσχα: «Ενα drone χτύπησε τους επάνω ορόφους ενός κτιρίου κατοικιών στην οδό Profsoyuznaya 98. Η πρόσοψη και τα τζάμια του σπιτιού καταστράφηκαν. Δεν υπήρξαν θύματα».

«Ενα drone έπληξε επίσης ένα κτίριο κατοικιών 24 ορόφων στην οδό Atlasova. Η πρόσοψη και τα τζάμια των επάνω ορόφων καταστράφηκαν. Δεν υπήρξαν θύματα», γράφει σε ανάλυσή του ο Stephen Bryen, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο για την Πολιτική Ασφάλειας και στο Ινστιτούτο Yorktown.

Ενα UAV που μετέφερε εκρηκτικά έπεσε σε διαμέρισμα του 14ου ορόφου κτιρίου στη λεωφόρο Λένινσκι, αλλά δεν εξερράγη.

Εξουδετερώθηκαν

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν είπε ότι επρόκειτο συνολικά για οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εκ των οποίων τα πέντε καταρρίφθηκαν από το σύστημα αεράμυνας Pantsir και τρία μπλοκαρίστηκαν, με αποτέλεσμα να βγουν εκτός ελέγχου και να χτυπήσουν τις πολυκατοικίες.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε διατάξει την εγκατάσταση αυτών των συστημάτων αεράμυνας γύρω από τη Μόσχα τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ ένα Pantsir εγκαταστάθηκε στη θερινή κατοικία του στο Σότσι.

Ορισμένα βρίσκονται σε ταράτσες, πράγμα που σημαίνει ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις αποσπάστηκαν από τα οχήματα πάνω στα οποία είναι συνήθως ενσωματωμένα. Με την τοποθέτησή τους σε ταράτσες, το οπτικό πεδίο στις αστικές περιοχές βελτιώνεται σημαντικά.

Υπάρχει βίντεο που δείχνει ένα από τα Pantsir να χτυπάει drone πάνω από τη ρωσική πρωτεύουσα και να το μετατρέπει σε μπάλα φωτιάς.

Αντίποινα

Σύμφωνα με τη Μόσχα, ο τύπος αυτών των μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι νέος και κατασκευάστηκε από τους Ουκρανούς.

Οι Ρώσοι εκτιμούν ότι έχουν μεγάλη εμβέλεια και τα φτερά τους είναι τοποθετημένα στην άτρακτο προς τα εμπρός για να επιτρέπουν τη μεταφορά περισσότερων εκρηκτικών.

Η Ουκρανία λέει ότι δεν είχε καμία σχέση μ’ αυτή την ενέργεια στη Μόσχα. Οι ουκρανικές αρχές διέρρευσαν επίσης ότι τα drones ήταν κινέζικα. Πέρυσι υπήρξαν αναφορές για ορισμένα κινέζικα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία.

Οι περισσότεροι θεώρησαν την επίθεση στη ρωσική πρωτεύουσα ως αντίποινα για τις επιδρομές της Ρωσίας με drones και πυραύλους στο Κίεβο.

Ταυτόχρονα, οι Ουκρανοί αύξησαν τους βομβαρδισμούς στις συνοριακές περιοχές προς την κατεύθυνση του Μπέλγκοροντ, χτυπώντας τουλάχιστον τρεις οικισμούς.

Πάνω από την Ουκρανία

Η πραγματική δράση, ωστόσο, καταγράφηκε πάνω από την Ουκρανία, όπου ρωσικά drones και πύραυλοι σφυροκόπησαν το Κίεβο και μια σειρά από άλλες τοποθεσίες.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τους στόχους της ρωσικής επιδρομής στις 29 Μαΐου:

Η επίθεση ήταν ισχυρή και, προφανώς, αποτελεσματική. Υπάρχουν αναφορές ότι το αμερικανικό σύστημα Patriot στο Κίεβο καταστράφηκε.

Θεωρείτο ότι ήταν εγκατεστημένο στο αεροδρόμιο Τζουλιάνι του Κιέβου και επίσης κοντά στον ζωολογικό κήπο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Μια άλλη τοποθεσία που φέρεται να χτυπήθηκε και στην οποία μπορεί να βρισκόταν το αμερικανικό σύστημα αεράμυνας είναι η στρατιωτική αεροπορική βάση Βασίλκιβ, η οποία είχε καταστραφεί στο παρελθόν από τους Ρώσους, στις 12 Μαρτίου 2022.

Αυτές οι αναφορές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί. Ο Πούτιν λέει ότι ένα από τα επιτυχημένα ρωσικά χτυπήματα πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο, στο κτίριο όπου στεγαζόταν η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Η 7η Τακτική Αεροπορική Ταξιαρχία

Σύμφωνα με το ρωσικό κυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων RT, μια σειρά από κέντρα διοίκησης της Ουκρανίας καταστράφηκαν σ’ αυτές τις επιθέσεις σ’ ολόκληρη τη χώρα.

Eνας από τους σημαντικότερους στόχους για τους Ρώσους ήταν η 7η Τακτική Αεροπορική Ταξιαρχία, η οποία εδρεύει σε στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Σταροκοστιαντίνιβ, στην περιοχή Χμελνίτσκι.

Η τοποθεσία αυτή στη δυτική Ουκρανία περιελάμβανε μαχητικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Su-24M και Su-24 MR που είχαν τροποποιηθεί από τη Βρετανία για να φέρουν πυραύλους Storm Shadow.

O Storm Shadow αναπτύχθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία και είναι ένας πύραυλος κρουζ χαμηλής παρατήρησης, μεγάλου βεληνεκούς, εκτοξευόμενος από τον αέρα. Σχεδιάστηκε από την Matra BAe Dynamics.


Η καρτ ποστάλ του Μπεν Γουάλας: Εδωσαν οι βρετανοί και ουκρανοί αξιωματούχοι Αμυνας πολύτιμες πληροφορίες στον εχθρό; (φωτογραφίες, επάνω και κεντρική, από το Twitter)

Αυτή η εταιρεία ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1996 από τη συγχώνευση της μισής επιχείρησης πυραύλων Matra Defense της Γαλλίας και BAe Dynamics (τμήμα της British Aerospace) της Βρετανίας.

Σήμερα, ο Storm Shadow κατασκευάζεται από την MBDA Missile Systems.

Ο πύραυλος φέρει συμβατική κεφαλή 990 λιβρών (450 κιλών). Το κόστος ανά κομμάτι ανέρχεται στα 2,7 εκατομμύρια δολάρια.

Αυτογκόλ; Υποψήφιος για το βραβείο του Δαρβίνου;

Μια ιστορία που κυκλοφορεί αναφέρει ότι ο ουκρανός υπουργός Αμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ και ο βρετανός ομόλογός του, Μπεν Γουάλας, δημοσίευσαν μια γιορταστική καρτ ποστάλ (φωτογραφίες, επάνω) που δείχνει την εικόνα ενός Su-24 με τον πύραυλο Storm Shadow.

Ωστόσο, προέκυψε ένα πρόβλημα, επειδή η καρτ ποστάλ έδειχνε επίσης, στην επάνω δεξιά γωνία, τα διακριτικά της 7ης Τακτικής Αεροπορικής Ταξιαρχίας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους Ρώσους να γνωρίζουν ποιο αεροσκάφος είχε τον Storm Shadow και πού στάθμευε.

Στις 29 Μαΐου, οι Ρώσοι επιτέθηκαν στην 7η Τακτική Αεροπορική Ταξιαρχία στο Σταροκοστιαντίνιβ. Πέντε Su-24 υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ενώ επλήγησαν και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης των Storm Shadow.

Δεν είναι σαφές εάν αυτή είναι η μόνη μονάδα εξοπλισμένη με τους Storm Shadow, αλλά, σε κάθε περίπτωση, η απώλεια των αεροσκαφών και των πυραύλων είναι ένα σημαντικό πλήγμα για την Ουκρανία.

Η ρωσική επίθεση ήταν κάτι – μια αρκετά μεγάλη υπόθεση για να εμπνεύσει, σύμφωνα με τα λόγια του Σαίξπηρ, «πολύ κακό για το τίποτα».

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024