Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου: Θα φιλοξενήσει αρχαιολογικούς θησαυρούς από την Ιαπωνία
Η ιδιαίτερα σημαντική έκθεση αρχαίων έργων ιαπωνικής τέχνης θα ξεκινήσει στις 2 Ιουνίου.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου υποδέχεται στις 2 Ιουνίου, για πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος, μία ιδιαίτερα σημαντική έκθεση αρχαίων έργων ιαπωνικής τέχνης από τις πολύτιμες συλλογές του Εθνικού Μουσείου του Τόκιο και άλλους πολιτιστικούς φορείς της Ιαπωνίας.
Στα 61 αρχαία έργα της έκθεσης περιλαμβάνονται ειδώλια, αγγεία, όπλα και κοσμήματα, αντιπροσωπευτικά του πολιτισμού των κατοίκων του Αρχιπελάγους της Ιαπωνίας, που χρονολογούνται από το 4.000 π.Χ. έως το 600 μ.Χ.
Τα μοναδικά «dogu»
Από τα χαρακτηριστικά αγγεία και ειδώλια με ιδιαίτερη μορφή, τα μοναδικά «dogu», μέχρι τα έργα μεταλλοτεχνίας και γλυπτικής με επιρροές από την Κίνα και την κορεατική χερσόνησο, αυτά τα σημαντικά έργα τέχνης αποτελούν αντανακλάσεις της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της Ιαπωνίας μέσα στους αιώνες και καλύπτουν ευρύ χρονολογικό φάσμα της αρχαίας ιαπωνικής ιστορίας.
Η περίοδος Jomon (11.000-400 π.Χ) αντιστοιχεί στη Νεολιθική Περίοδο και χαρακτηρίζεται από την τροφοσυλλογή, την αλιεία και το κυνήγι. Κατά την περίοδο Yayoi (400 π.Χ.-300 μ.Χ.) εισάγεται η ρυζοκαλλιέργεια και ξεκινούν οι επαφές με την Κίνα και την κορεατική χερσόνησο. Η περίοδος Kofun (300-700 μ.Χ.) ταυτίζεται με τη δημιουργία του ισχυρού ιαπωνικού κράτους και την κοινωνική διαστρωμάτωση.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 2 Ιουνίου, στις 18:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, παρουσία εκπροσώπων του Εθνικού Μουσείου του Τόκιο και άλλων πολιτιστικών φορέων που παραχώρησαν τα αρχαία έργα, πολλά από τα οποία έχουν εγγραφεί από το ιαπωνικό κράτος στον κατάλογο των έργων ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας (Important Cultural Property).
Η έκθεση αποτελεί αντίδωρο για τη μεγάλη περιοδική έκθεση προβολής του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού «A journey to the Land of Immortals- 4.000 years of Greek Treasures» που παρουσιάστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε μουσεία της Ιαπωνίας το 2016 και το 2017, και είναι συνδιοργάνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και του Εθνικού Μουσείου του Τόκιο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μέση Ανατολή: Η Σαουδική Αραβία πλήττει εγκαταστάσεις των Χούθι – Σειρήνες ηχούν στο Μπαχρέιν
- Η Σαουδική Αραβία επιτέθηκε στους «Χούθι» – Την ευθύνη όμως ανέλαβε η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Ενα μπόνους για συνεπείς
- Στο Νέο Δελχί η κυβέρνηση Μόντι τα βάζει με την Gen Z της Ινδίας – Πόσο θα αντέξουν χωρίς ίντερνετ;
- «Απολαύστε τη διαδρομή» – Το μήνυμα Μασκ για την επέλαση της ΑΙ
- Amazon: Όχι στη χρήση εικόνων ΑΙ από πωλητές μετά από νόμο της Νέας Υόρκης
- OHE: Εγκρίθηκε η θητεία του επικεφαλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα για ακόμα 4 χρόνια – Ποιοί καταψήφισαν
- Ισπανία: Η πυρκαγιά στη Μαδρίτη έχει ξεπεράσει την ικανότητα κατάσβεσής της – Η ΕΕ στέλνει κι άλλες δυνάμεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442