Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το επικίνδυνο παιχνίδι της πολιτικής με τον αθλητισμό

Το επικίνδυνο παιχνίδι της πολιτικής με τον αθλητισμό

Τρία περιστατικά που προκάλεσαν αίσθηση

Στους επικίνδυνους ατραπούς της πολιτικής εισέρχεται ο αθλητισμός επηρεαζόμενος από τις τρέχουσες δραματικές εξελίξεις στη διεθνή σκηνή.

Σε διάστημα λίγων ωρών έλαβαν χώρα τρία σοβαρά περιστατικά. Το πιο σοβαρό ήταν το μήνυμα που έγραψε στα κυριλλικά ο Νόβακ Τζόκοβιτς στην κάμερα, μετά τη νίκη του επί του Αμερικανού Κοβάσεβιτς στον πρώτο γύρο του Ρολάν Γκαρός.

Με αφορμή την αναταραχή που επικρατεί στο βόρειο Κόσοβο και την ετοιμότητα των σερβικών ενόπλων δυνάμεων, ο Νόλε έστειλε το εξής μήνυμα: «Το Κόσοβο είναι η καρδιά της Σερβίας. Σταματήστε τη βία».

Ο πατέρας του Τζόκοβιτς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη Ζβέτσαν στην οποία σημειώθηκαν τα πιο σοβαρά επεισόδια με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 52 διαδηλωτές.

«Ως γιος ενός ανδρός που γεννήθηκε στο Κόσοβο, νοιώθω την ανάγκη να δείξω την υποστήριξη μου στον κόσμο μας και στην υπόλοιπη Σερβία. Η στάση μου είναι ξεκάθαρη: είμαι ενάντια των πολέμων, της βίας και κάθε είδους σύγκρουσης, όπως πάντα έλεγα δημόσια. Συμπάσχω με όλους τους ανθρώπους, αλλά η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο αποτελεί προηγούμενο στο διεθνές δίκαιο», εξήγησε ο Νόλε τη Δευτέρα.

Παρά τον σάλο που προκλήθηκε ο Τζόκοβιτς ξεκαθάρισε 24 ώρες αργότερα πως μπορεί να το επαναλάβει. Μιλώντας σε σέρβους δημοσιογράφους υπογράμμισε: «Δεν είμαι πολιτικός και δεν έχω καμία πρόθεση να εισέλθω στον πολιτικό διάλογο. Το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο. Ως Σέρβος τα όσα συμβαίνουν στο Κόσοβο με πληγώνουν άσχημα. Είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω. Νοιώθω υπεύθυνος ως δημόσιο πρόσωπο να προσφέρω την υποστήριξή μου. Δεν ξέρω τι επιφυλάσσει το μέλλον για το σερβικό λαό στο Κόσοβο αλλά είναι απαραίτητο να προσφέρουμε την υποστήριξή μας και να δείξουμε ενότητα σ’ αυτή την κατάσταση. Ακουσα ότι υπήρξαν πολλές αντιδράσεις στα social media. Ισως να τιμωρηθώ. Όμως δεν υποχωρώ και θα το έκανα ξανά».

Από τη γαλλική ομοσπονδία τένις που διοργανώνει το Ρολάν Γκαρός ενημέρωσαν πως «δεν υπάρχει κανένας επίσημος κανόνας για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να λένε οι παίκτες».

Το μήνυμα του Τζόκοβιτς ήταν το δεύτερο με πολιτικό περιεχόμενο που εστάλη από τα γήπεδα του γαλλικού όπεν. Την Κυριακή η Ουκρανή Μάρτα Κόστιουκ ηττήθηκε από τη Λευκορωσίδα Αρίνα Σαμπαλένκα αλλά αρνήθηκε να τη συγχαρεί δια χειραψίας, με το κοινό στη συνέχεια να την αποδοκιμάζει έντονα.

Η επίσης Ουκρανή Ελίνα Σβιτόλινα που συνεχίζει στον δεύτερο γύρο, καλεί τον κόσμο να κοιτάξει τη μεγαλύτερη εικόνα και όχι στις ανοησίες που συμβαίνουν με αφορμή τον πόλεμο στη χώρα της.

«Ο ουκρανικός λαός χρειάζεται βοήθεια, χρειάζεται υποστήριξη. Εστιάζουμε σε τόσα πολλά πράγματα όπως κενά λόγια, κενά πράγματα που δεν βοηθούν την κατάσταση». Ο Σβιτόλινα ζητά από τον κόσμο να βοηθήσει τα παιδιά και τις γυναίκες που έχασαν γονείς και συντρόφους στον πόλεμο και να πάψει να είναι όλο λόγια.

Στο ποδόσφαιρο, ένα tweet της Αρσεναλ με το οποίο ευχήθηκε «χρόνια πολλά» στον Ρώσο άλλοτε άσο της Αντρέι Αρσάβιν για τα 42α γενέθλιά του προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων αναγκάζοντας το λονδρέζικο κλαμπ να το κατεβάσει. Ουκρανοί φίλαθλοι υπενθύμισαν παλαιότερες δηλώσεις του Αρσάβιν που έθετε εαυτόν στη διάθεση της χώρας του για να πολεμήσει. Αναρωτήθηκαν επίσης πως μπορεί να νοιώθει ο συμπατριώτης τους Ολεξάντερ Ζιτσένκο που την ίδια ημέρα (Δευτέρα) που η ομάδα του ευχόταν στον Αρσάβιν οι Ρώσοι βομβάρδιζαν την περιοχή Ζιτομίρ από την οποία κατάγεται.

Η πολιτική στον αθλητισμό είναι σαν να φέρνεις δίπλα στη φωτιά μπαρούτι. Ηταν 13 Μαΐου 1990 όταν διεξήχθη ο περίφημος αγώνας της Ντιναμό Ζάγκρεμπ με τον Ερυθρό Αστέρα για τον οποίον οι ιστοριοδίφες υποστηρίζουν πως αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για τη μετέπειτα διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Η επίθεση του τότε αρχηγού της Ντιναμό Ζβόνιμιρ Μπόμπαν στον αστυνομικό για να προστατεύσει έναν φίλαθλο της ομάδας του αποτέλεσε για χρόνια σύμβολο της ανεξαρτησίας της Κροατίας.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024