Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μπλε φως: Πώς επηρεάζουν οι οθόνες τα μάτια σας και πώς θα τα προστατέψετε

Μπλε φως: Πώς επηρεάζουν οι οθόνες τα μάτια σας και πώς θα τα προστατέψετε

Τι είναι το μπλε φως, γνωστό και ως blue light και πώς επηρεάζει τα μάτια μας; Τι χρειαζόμαστε για να τα προστατέψουμε;

Σας έχει τύχει ποτέ μετά από μια γεμάτη ημέρα που περάσετε τις περισσότερες ώρες της μπροστά από τον υπολογιστή ή την οθόνη του κινητού, να κοιτάζετε και να βλέπετε ελαφρώς θολά; Εάν ναι, τότε πιθανότατα να έχετε βιώσει μία από τις συχνότερες επιπτώσεις που προκαλεί το blue light, το μπλε φως δηλαδή που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές και καταπονεί τα μάτια μας.

Τι ακριβώς είναι το μπλε φως

Πρόκειται για το φως στο ορατό τμήμα του φάσματος φωτός με μήκος κύματος μεταξύ 400 και 450 νανόμετρα. Συνήθως εκπέμπεται από τον ήλιο, τις ηλεκτρονικές συσκευές και τα φώτα φθορισμού και LED.

Προκαλεί μεταξύ άλλων, την καταπόνηση των ματιών όταν περνάτε πολλές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή, γνωστή και ως οπτικό σύνδρομο υπολογιστών που σύμφωνα, με πληροφορίες, επηρεάζει περίπου το 75% των ανθρώπων που εργάζονται σε υπολογιστές, ειδικά όσων είναι άνω των 40 ετών.

Ποια συμπτώματα προκαλεί

Ενώ οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πόσο μπλε φως μπορεί να επηρεάσει τα μάτια σας, έρευνες αναφέρουν ότι η εκτεταμένη έκθεση σε αυτό βλάπτει τους φωτοϋποδοχείς του αμφιβληστροειδή.

Παράλληλα η χρόνια έκθεση οδηγεί σε καταπόνηση, ερεθισμό αλλά και κόπωση των ματιών, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης πονοκεφάλων και ημικρανιών.

Ο συνδυασμός των παραπάνω συμπτωμάτων πρόκειται για το σύνδρομο όρασης υπολογιστή, το οποίο παρατηρείται όλο και πιο συχνά την τελευταία δεκαετία, καθώς έχει αυξηθεί η χρήση ψηφιακών συσκευών με οθόνες που εκπέμπουν μπλε φως.

Άλλα οφθαλμολογικά συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσετε περιλαμβάνουν:

  • Ξηρότητα.
  • Υγρά μάτια.
  • Θολή όραση.
  • «Διπλή» όραση.
  • Πονοκέφαλος.
  • Πόνος στον αυχένα, στους ώμους ή την πλάτη.
  • Ευαισθησία στο φως.
  • Αδυναμία ή δυσκολία συγκέντρωσης.
  • Δυσκολία να κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά.

Πώς θα προστατέψουμε τα μάτια μας

Το να φοράτε τα σωστά γυαλιά είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε τα μάτια σας από τις παρενέργειες του μπλε φωτός:

  • Όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, φοράτε γυαλιά ηλίου με φακούς υψηλής ποιότητας που εμποδίζουν το 99 έως 100% της υπεριώδους ακτινοβολίας και περίπου το 75 έως 90% του ορατού φωτός.
  • Όσο χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο, το tablet, τον υπολογιστή σας και οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή, φοράτε γυαλιά προστασίας οθόνης με ειδική επίστρωση φίλτρου για το μπλε φως. Αυτή η επίστρωση μπορεί να προστατεύσει τα μάτια σας, μειώνοντας την πίεση που δέχεται το οπτικό σας σύστημα.
  • Ασκήστε τον κανόνα 20-20-20: Κάθε 20 λεπτά περίπου, σταματήστε αυτό που κάνετε στην οθόνη, κοιτάξτε μακριά και εστιάστε σε ένα αντικείμενο για 20 δευτερόλεπτα. Μπορείτε επίσης να ανοιγοκλείσετε τα μάτια σας γρήγορα 20 φορές μετά από αυτό για μια πρόσθετη ανανέωση.

Θα βρείτε αυτά που σας ταιριάζουν καλύτερα, σε εξαιρετικά συμφέρουσα τιμή, στην ατελείωτη ποικιλία του SHOPFLIX.GR σε γυαλιά προστασίας οθόνης ενώ θα τα παραλάβετε εύκολα στην πόρτα σας, στην ώρα τους, χάρη στην έγκαιρη και εγγυημένη παράδοση της πλατφόρμας όπου κι αν βρίσκεστε στην χώρα.

Μην ξεχνάτε ότι με το SHOPFLIX.GR οι αγορές σας είναι πιο εύκολες από ποτέ, αφού μπορείτε να αγοράσετε ό,τι κι αν θέλετε με έως και 60 άτοκες δόσεις.

Για μια ακόμα πιο άνετη και απολαυστική εμπειρία shopping κατεβάστε τώρα την ολοκαίνουργια εφαρμογή του SHOPFLIX, πάντα φορώντας τα γυαλιά που προστατεύουν από την μπλε ακτινοβολία!

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024