Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα η τουρκική λίρα μετά την επανεκλογή Ερντογάν

Κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα η τουρκική λίρα μετά την επανεκλογή Ερντογάν

Ο Ερντογάν, κατά την διάρκεια της επινίκιας ομιλίας του, ανέφερε πως ο πληθωρισμός είναι το πιο επείγον ζήτημα για τη χώρα και υποσχέθηκε πως θα μειωθεί.

«Άσχημα» είναι τα νέα για την τουρκική λίρα, μετά την νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς σήμερα, το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας κινείτο κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η λίρα, κινείτο στα επίπεδα των 20,05 έναντι του δολαρίου κατά τη διαπραγμάτευσή του στην Ασία, πολύ κοντά στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 20,06 που κατέγραψε την Παρασκευή. Η λίρα έχει σημειώσει πτώση άνω του 6% από την αρχή του έτους και έχει χάσει πάνω από το 90% της αξίας της κατά την περασμένη δεκαετία, ενώ στις 18 Μαΐου η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αποφάσισε την επιβολή πλαφόν στη χρήση πιστωτικών κρατών για αναλήψεις μετρητών.

Οικονομολόγοι εκτιμούν, πως οι εκκλήσεις του Ερντογάν για χαμηλά επιτόκια αύξησαν πέρυσι τον πληθωρισμό στο 85%, το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και 24 χρόνια, και μείωσαν την ισοτιμία της λίρας. Ο ίδιος πάντως ο τούρκος πρόεδρος, κατά την διάρκεια της επινίκιας ομιλίας του, ανέφερε πως ο πληθωρισμός είναι το πιο επείγον ζήτημα για τη χώρα και υποσχέθηκε πως θα μειωθεί, όπως μειώθηκαν τα επιτόκια – τα οποία, κατόπιν δικής του απαίτησης, υποχώρησαν στο 8,5% από το 19% όπου βρίσκονταν πριν δύο χρόνια.

«Σχεδιάζουμε μια οικονομία επικεντρωμένη στις επενδύσεις και στην απασχόληση, με μια ομάδα διαχείρισης διεθνούς φήμης», διαβεβαίωσε ο κ. Ερντογάν, απευθυνόμενος στους οπαδούς του στην Αγκυρα.

Ανησυχία

Εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιμείνει στην πολιτική του να διατηρεί τα επιτόκια χαμηλά, η τουρκική λίρα κινδυνεύει με πτώση 29%. Όπως έγραψαν αναλυτές της Morgan Stanley, σε σημείωμά τους μετά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, το τουρκικό νόμισμα μπορεί να φτάσει τις 26 λίρες ανά δολάριο νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν αρχικά και να αποδυναμωθεί κοντά στις 28 λίρες έως το τέλος του έτους, αν δεν αλλάξει κατεύθυνση της πολιτικής.

Η ανορθόδοξη προσέγγιση του Ερντογάν στα επιτόκια – πιστεύει ότι τα χαμηλότερα επιτόκια οδηγούν σε χαμηλότερο πληθωρισμό – έχει αφήσει τις αγορές να εξαρτώνται από ένα απρόβλεπτο μείγμα ad-hoc κανονισμών και παρεμβάσεων, με νέα μέτρα που εισάγονται ανεπίσημα συχνά. Έστειλαν επίσης ξένους επενδυτές σε φυγή, με τις συνολικές ξένες μετοχές και ομόλογα να μειώνονται κατά περίπου 85%, ή σχεδόν 130 δισεκατομμύρια δολάρια, από το 2013.

«Χωρίς αλλαγή στο πλαίσιο μακροοικονομικής πολιτικής για να δοθεί προτεραιότητα στον αποπληθωρισμό και να υιοθετηθούν φιλικές προς την αγορά πολιτικές, οι υψηλές ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης της Τουρκίας πιθανότατα θα διατηρήσουν ζωντανούς τους μακροοικονομικούς κινδύνους, αυξάνοντας την ευαισθησία σε παγκόσμιους κραδασμούς (τιμές εμπορευμάτων, Fed) καθώς και τη διαθεσιμότητα συναλλάγματος εισροές από περιφερειακούς εταίρους», έγραψαν οι αναλυτές.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024