Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το δράμα των εργαζόμενων όταν έσβησαν τα φώτα στο Μουντιάλ του Κατάρ

Το δράμα των εργαζόμενων όταν έσβησαν τα φώτα στο Μουντιάλ του Κατάρ

Εκατοντάδες εργάτες μετανάστες απολύθηκαν πρόωρα από την εργασία τους χωρίς να λάβουν τη νόμιμη αποζημίωση. Τρεις εξ’ αυτών έχουν καταδικαστεί σε έξι μήνες φυλάκιση.

Το Μουντιάλ του Κατάρ τελείωσε, ο Μέσι πραγματοποίησε το όνειρο της ζωής του, τα φώτα έσβησαν, αλλά…

Πόσα εκατομμύρια λέξεις, πόσες ώρες τηλεοπτικού ρεπορτάζ, πόσες εκθέσεις διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ, αποκάλυψαν, κατήγγειλαν, πίεσαν για τις απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονταν οι μετανάστες εργάτες στα έργα του Μουντιάλ. Τι απέγιναν αυτοί οι άνθρωποι όταν έσβησαν οι προβολείς, και τα κομφετί αναπαύτηκαν στο έδαφος;

Ο Guardian αποφασίζει να στρέψει ξανά τα φώτα, έστω αυτά τα λιγοστά που απέμειναν μετά τη διοργάνωση, πάνω στους ανθρώπους που πίστεψαν πως θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη ζωή τους δουλεύοντας στο Κατάρ, αποκαλύπτοντας τι συνέβη μετά την επιστροφή του Τζιάνι Ινφαντίνο στην Ελβετία.

Απολύσεις

Οι εκατοντάδες μετανάστες εργάτες που είχαν προσληφθεί με συμβάσεις ορισμένου έργου για να εργαστούν ως φύλακες ασφαλείας στα γήπεδα απολύθηκαν σχεδόν αμέσως μετά το πέρας της διοργάνωσης χωρίς να τους δοθούν οι νόμιμες αποζημιώσεις. Τρεις εξ αυτών που τις διεκδίκησαν παραμένουν ακόμα φυλακισμένοι, τέσσερις μήνες μετά τη σύλληψή τους.

Δύο Πακιστανοί, ο Σακίρ Ουλάχ και ο Ζαφάρ Ικμπάλ και ένας Ινδός υπήκοος φέρεται να καταδικάστηκαν σε έξι μήνες φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ριάλ (περίπου 2.500 ευρώ).

Η υπόθεση που έφερε στο φως της δημοσιότητας η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Equidem και επαλήθευσε ο Guardian αποτελούν γροθιά στο στομάχι και ένα συγκλονιστικό υστερόγραφο για το Παγκόσμιο Κύπελλο και τη FIFA που διατυμπάνιζε την υποτιθέμενη κληρονομιά των καλύτερων εργασιακών συνθηκών.

Οι τρεις άνδρες ήταν μεταξύ των εκατοντάδων φρουρών ασφαλείας που απασχολούνταν από τη Stark Security Services, μια τοπική ιδιωτική εταιρία  ασφαλείας η οποία είχε αναλάβει τη φύλαξη βασικών θέσεων στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά απολύθηκαν λίγες ημέρες μετά τον τελικό, αν και η σύμβασή τους έληγε μήνες αργότερα.

Ο διευθυντής του Equidem, Μουσταφά Καντρί ζητά την άμεση απελευθέρωση των τριών ανδρών που τιμωρήθηκαν επειδή απλά απαίτησαν αυτά που τους οφείλονται στους ίδιους και στους εκατοντάδες συναδέλφους τους μετά την πρόωρη λύση των συμβάσεων τους.

«Φύγετε»

Πολλοί από τους απολυμένους εργάζονταν στην ασφάλεια του Σταδίου 974. Όταν τους ανακοίνωσαν τις απολύσεις υπέστησαν σοκ γιατί οι συμβάσεις τους έληγαν μετά από τρεις μήνες. Τους δόθηκε εντολή να εισπράξουν τον τελευταίο μισθό τους για τις ημέρες που είχαν εργαστεί τον Δεκέμβριο και τους ζητήθηκε να εγκαταλείψουν τα καταλύματά τους.

Ο Μέσι αποθεωνόταν στο Μπουένος Αϊρες και την ίδια στιγμή οι αφανείς ήρωες του Μουντιάλ έμεναν άνεργοι και άστεγοι.

Πολλοί απ’ αυτούς που προσπάθησαν να αμφισβητήσουν την πρόωρη καταγγελία των συμβάσεων απελάθηκαν.

Με την αναθεωρημένη εργατική νομοθεσία του Κατάρ που ισχύει από το 2020, οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να τερματίσουν πρόωρα τις συμβάσεις αλλά είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζόμενους έναν μήνα πριν.

Οι μετανάστες εργάτες έμειναν από τη μια στιγμή στην άλλη χωρίς καταλύματα, χωρίς χρήματα για να αποπληρώσουν τα δάνεια που είχαν πάρει για να πάνε στο Κατάρ και χωρίς δουλειές αφού μετά το Μουντιάλ αυτές περιορίστηκαν δραματικά.
Στις 23 Ιανουαρίου περίπου 200 από τους φύλακες μίσθωσαν λεωφορεία για να τους πάνε στην έδρα της εταιρίας που συνδέεται με τη Stark Security για να διαπραγματευτούν για τα οφειλόμενα. Το προσωπικό της εταιρίας φέρεται να κάλεσε την αστυνομία υποστηρίζοντας πως οι εργαζόμενοι έκλειναν τον δρόμο. Εκτός από τους εκπρόσωπους των τελευταίων οι υπόλοιποι είχαν παραμείνει στις θέσεις τους.

Οι εργαζόμενοι φέρεται να μεταφέρθηκαν από την αστυνομία σε κέντρο κράτησης και αργότερα περισσότεροι από 200 απελάθηκαν, χάνοντας ταυτόχρονα κάθε ελπίδα για να πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονταν.

Οργή εργαζόμενων

Το Equidem ήρθε σε επαφή με 43 από τους εργαζόμενους που απελάθηκαν. Ολοι ήταν εξοργισμένοι όχι μόνο με το καθεστώς του Κατάρ αλλά και με τη FIFA που κέρδισε δισεκατομμύρια από το Παγκόσμιο Κύπελλο αλλά οι ίδιοι δεν πήραν το μερίδιο που δικαιούνταν.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κατάρ αρμόδιο για τα διεθνή μέσα ενημέρωσης υποστήριξε πως από την έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι η Stark Security απέτυχε να συμμορφωθεί με όλους τους εργατικούς νόμους της χώρας και θα τιμωρηθεί.
Δεν επιβεβαίωσε ωστόσο εάν κάποιος από τους εργαζόμενους απελάθηκε, αλλά τόνισε πως «το Κατάρ δεν συλλαμβάνει ούτε απελαύνει εργαζόμενους που επιδιώκουν να επιλύσουν τις εργασιακές διαφορές τους».

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024