Τρίτη 18 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο Άγιο Όρος το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος - Η πολιτική σημασία της επίσκεψης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο Άγιο Όρος το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος – Η πολιτική σημασία της επίσκεψης

Στην πρόσφατη μεταφορά της εικόνας του «Άξιον Εστί» στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας, τα οποία του εξέφρασαν την επιθυμία τους να επισκεφτεί το Άγιον Όρος κι εκείνος δεσμεύτηκε ότι  αυτό θα γίνει μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων.

Στο Άγιο Όρος θα μεταβεί το σαββατοκύριακο για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (3-4 Ιουνίου) ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον γιο του Κωνσταντίνο, όπου και θα παραμείνει για 1-2 μέρες.

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με τη voria.gr, αναμένεται να μεταβεί στο Άγιο Όρος το βράδυ του Σαββάτου και θα παραμείνει όλη την ημέρα της Κυριακής.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ η επίσκεψη θα είναι προσκυνηματικού χαρακτήρα και αν τελικά ο κ. Μητσοτάκης και η συνοδεία του διανυκτερεύσουν στο Άγιο Όρος, αυτό θα γίνει είτε στη Μονή Βατοπεδίου είτε στη Σίμωνος Πέτρα, είτε στη Μονή Ξενοφώντος, η τελευταία μάλιστα ήταν αυτή που επισκέπτονταν ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν βρισκόταν στο Όρος.

Στις Καρυές θα τον υποδεχτούν τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας και συγκεκριμένα ο Πρωτοεπιστάτης π.Χριστοφόρος ΙΒηρίτης, ο π.Νικηφόρος από τη Μονή Φιλοθέου, ο π. Θεόφιλος από τη Μονή Παντοκράτορος και ο π.Ιερώνυμος από την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας.

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται το Άγιο Όρος ως αρχηγός πολιτικού κόμματος και ως εκ τούτου δεν μπορεί να του γίνει υποδοχή πρωθυπουργού, ούτε να τον δεχτεί η Ιερά Κοινότητα, καθώς συναντά μόνο εν ενεργεία αρχηγούς κρατών και  πρωθυπουργούς.

Στην πρόσφατη μεταφορά της εικόνας του «Άξιον Εστί» στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας, τα οποία του εξέφρασαν την επιθυμία τους να επισκεφτεί το Άγιον Όρος κι εκείνος δεσμεύτηκε ότι  αυτό θα γίνει μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δεν είχε μεταβεί στο Άγιο Όρος κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών που ήταν πρωθυπουργός.

Η πολιτική σημασία της επίσκεψης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης θα βρεθεί την ερχόμενη Παρασκευή στη Λάρισα και πιθανόν σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας και το Σάββατο 3 Ιουνίου θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Θεσσαλονίκη, όπου θα έχει επαφές με κομματικά στελέχη.

Η επίσκεψη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη και στο Άγιο Όρος όμως δεν είναι εντελώς άσχετη με τις εκλογές που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν στις 25 Ιουνίου έχει ως στόχο να προσελκύσει και κοινά δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία διατείνονται πως έχουν επαφές με εκκλησιαστικούς κύκλους.

Ένα από αυτά είναι οι ψηφοφόροι του  κόμματος «Νίκη», το οποίο με 172.206 ψήφους και ποσοστό 2,92% βρέθηκε μια ανάσα πριν την είσοδό του στη Βουλή και όπως έχει αποκαλυφθεί η ηγεσία και τα στελέχη του έχουν ερείσματα στο Άγιο Όρος.

Σύμφωνα με το voria.gr, μεταξύ των Μονών που υποστηρίζουν ένθερμα τη ΝΙΚΗ είναι οι Μονές Φιλοθέου και Καρακάλλου, καθώς επίσης σκήτες, κελλιά και εξαρτήματα μονών, ενώ… μέντορας του κόμματος είναι ο π. Ευθύμιος από το κελλί της Αναστάσεως-Καψάλα, το οποίο αποτελεί εξάρτημα της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτας και βρίσκεται στις Καρυές.

Ο π. Ευθύμιος και η Μονή Φιλοθέου έχουν σηκώσει μεγάλο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΙΚΗΣ, βασιζόμενοι σε μια αντιεμβιλιαστική ρητορική -η μονή Φιλοθέου έχασε 7 μοναχούς από κορωνοϊό και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα-, αλλά και σε απόψεις που βασίζονται στο τρίπτυχο «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ως στόχο έχει να τονίσει την παρουσία του, ενώ πληροφορίες λένε πως θα αναφερθεί σε ένα μεγάλο πρόγραμμα για το Άγιον Όρος, το οποίο θα υλοποιηθεί από την επόμενη κυβέρνηση.

Γιατί το Άγιο Όρος εμφανίζεται «γκρι» στον εκλογικό χάρτη της Ελλάδας;

Αξίζει να σημειωθεί πως η αυτόνομη μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους αποτελεί το αυτοδιοίκητο τμήμα της Χερσονήσου του Άθω, το οποίο διοικείται, σύμφωνα με το καθεστώς του, από τις 20 Iερές Mονές του. H διοίκησή του ασκείται από αντιπροσώπους των Iερών Mονών, οι οποίοι αποτελούν την Iερή Kοινότητα.

Οι εκλογές επομένως δεν απασχολούν τη ζωή των μοναχών, οι οποίοι ανέκαθεν απείχαν από την ψηφοφορία.

Η Ιερή Κοινότητα δεν επιτρέπει να στηθούν κάλπες μέσα στο αυτοδιοίκητο τμήμα της Χερσονήσου του Άθω και κατά συνέπεια παρουσιάζεται με γκρι χρώμα στον εκλογικό χάρτη της Ελλάδας.

Βέβαια, όσοι μοναχοί επιθυμούν, μπορούν να ψηφίσουν έξω από το Άγιο Όρος, στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα που είναι εγγεγραμμένοι ή στο κοντινότερο εκλογικό κέντρο που βρίσκεται στην Ουρανούπολη. Παλαιότερα οι μοναχοί δεν είχαν εκλογικό δικαίωμα, ωστόσο στην πορεία αυτό άλλαξε.

Αυτός είναι ο λόγος που στον εκλογικό χάρτη της Ελλάδας εμφανίζεται με γκρι χρώμα.

inSports

Μαρινάκης: «Γράψαμε ιστορία με τα δύο ευρωπαϊκά, ο Ολυμπιακός να συνεχίσει να κάνει τα όνειρα πραγματικότητα»

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τον Ολυμπιακό σαν σήμερα πριν από 14 χρόνια και έστειλε το δικό του πολύ ιδιαίτερο μήνυμα μέσα από τα social media.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024