Η εφαρμογή COSMOTE CHRONOS, προϊόν συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού με την COSMOTE, αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και την εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα για επιστημονικά ακριβείς ψηφιακές ξεναγήσεις.

Τα σπουδαιότερα μνημεία τηςΑκρόπολης όπως ήταν στην ακμή της αρχαίας Αθήνας «ζωντανεύουν» χάρη στο νέο πρωτοποριακό app COSMOTE CHRONOS που συνδυάζει την εικονική και την επαυξημένη πραγματικότητα. Η εφαρμογή COSMOTE CHRONOS, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την COSMOTE, με τη στήριξη του Μουσείου της Ακροπόλεως, στο πλαίσιο Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας. Στόχος της εφαρμογής είναι η ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο. Γι’ αυτό και διατίθεται δωρεάν σε όλον τον κόσμο, σε Ελληνικά και Αγγλικά.

3D φωτορεαλιστικά μοντέλα εμβληματικών μνημείων

Το περιεχόμενο της εφαρμογής είναι πλούσιο και περιλαμβάνει τρισδιάστατα, φωτορεαλιστικά μοντέλα του Παρθενώνα, του Ηρωδείου, των μνημείων της νότιας κλιτύος της Ακρόπολης, καθώς και δύο μνημείων που πλέον δεν σώζονται, του τεμένους  της Βραυρωνίας Αρτέμιδος και της Χαλκοθήκης. Η εφαρμογή παρουσιάζει, επίσης, εμβληματικά εκθέματα  από τον τρίτο  όροφο του Μουσείου της Ακρόπολης, όπου εκτίθενται τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Η εφαρμογή προσφέρεται δωρεάν σε ελληνικό & παγκόσμιο κοινό (COSMOTE)

Η επιστημονική αρτιότητα του περιεχομένου της εφαρμογής τεκμηριώνεται από τους ειδικούς αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες, που ασχολούνται με τα συγκεκριμένα μνημεία σε ειδικά βιβλία και άρθρα τα τελευταία 150 χρόνια. Την επιστημονική επιμέλεια του περιεχομένου της εφαρμογής COSMOTE CHRONOS ανέλαβε ο Πάνος Βαλαβάνης, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να θαυμάσουν τα μνημεία στο φυσικό τους μέγεθος και να περιηγηθούν στο εσωτερικό τους από οπουδήποτε, είτε βρίσκονται πάνω στην ίδια την Ακρόπολη είτε σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Για όσους βρεθούν στον Ιερό Βράχο, η εμπειρία απογειώνεται με την τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας, η οποία προβάλλει δυναμικά τις ψηφιακές αναπαραστάσεις πάνω στην εικόνα που δείχνει η κάμερα της συσκευής.

.

COSMOTE CHRONOS, εκπαιδευτικό εργαλείο υψηλής τεχνολογίας (COSMOTE)

Ψηφιακή οδηγός-ξεναγός σε περιβάλλον 5G

Με τις υψηλές ταχύτητες και το σχεδόν μηδενικό latency του δικτύου 5G, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να συνομιλήσουν με την Κλειώ, την πρώτη ψηφιακή βοηθό-ξεναγό (avatar) με τεχνητή νοημοσύνη για τον Πολιτισμό. Η Κλειώ μπορεί να απαντήσει ήδη σε περισσότερες από 10.000 ερωτήσεις για τα μνημεία της Ακρόπολης σε Ελληνικά και Αγγλικά, χρησιμοποιώντας επιστημονικά τεκμηριωμένο και αξιόπιστο περιεχόμενο που τελειοποιείται καθημερινά ανάλογα με τη χρήση. Η λειτουργικότητα της ψηφιακής βοηθού είναι διαθέσιμη όταν η κινητή συσκευή συνδέεται σε δίκτυο 5G. Όταν η συσκευή είναι συνδεδεμένη σε 4G ή Wi-Fi, παρέχεται αυτοματοποιημένη ξενάγηση.

.

H ψηφιακή ξεναγός Κλειώ μιλά άπταιστα ελληνικά και αγγλικά (COSMOTE)

Η εφαρμογή COSMOTE CHRONOS είναι διαθέσιμη στο Google play και το Apple store για κινητές συσκευές Αndroid και iOS που υποστηρίζουν ARCore και ARKit, αντίστοιχα. Λειτουργεί στα δίκτυα 4G και 5G όλων των παρόχων κινητής, καθώς και σε WiFi. Είναι, επίσης, διασυνδεδεμένη με τα social media, ώστε οι χρήστες να μπορούν να μοιράζονται φωτογραφίες και βίντεο από τις ψηφιακές αναπαραστάσεις των μνημείων.

Δείτε παρακάτω ένα demo της εφαρμογής COSMOTE CHRONOS:

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr