Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην Κύπρο: «Ναι» Βουλής στην ποινικοποίηση «θεραπειών» μεταστροφής

ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην Κύπρο: «Ναι» Βουλής στην ποινικοποίηση «θεραπειών» μεταστροφής

Πέρασε η πρόταση νόμου.

«Πράσινο» από την Ολομέλεια της Βουλής στην πρόταση νόμου για ποινικοποίηση των «θεραπειών» μεταστροφής.

Συγκεκριμένα, με 36 ψήφους υπέρ, πέρασε η πρόταση νόμου του Γιώργου Κουκουμά, βάσει της οποίας ποινικοποιούνται οι «θεραπείες μεταστροφής» σε άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Η πρόταση νόμου είχε στόχο την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, ώστε να θεσπιστούν ως αδικήματα η εφαρμογή πρακτικής ή τεχνικής ή υπηρεσίας από πρόσωπο, με σκοπό τη μεταβολή, καταστολή ή εξάλειψη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου άλλου προσώπου, καθώς και η παραπομπή προσώπου από τον κηδεμόνα του στις πιο πάνω πράξεις. Επίσης θα απαγορεύεται η διαφήμισή τους.

Στο μεταξύ, έξω από το κτήριο της Βουλής των Αντιπροσώπων είχαν συγκεντρωθεί ομάδες πολιτών με πανό και σημαίες, ζητώντας την υπερψήφιση της πρότασης νόμου για ποινικοποίηση των «θεραπειών μεταστροφής».

«Αυτή η νίκη ανήκει σ’ όλους μας»

«Τα καταφέραμε!!! Οι ψευδοθεραπείες μεταστροφής ποινικοποιήθηκαν για όλους! Της ποινικοποίησης, δεν εξαιρούνται οι ιερείς και η τυχόν ύπαρξη «συναίνεσης»!» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Accept LGBTI Κύπρου.

«Η οργάνωσή μας έδωσε σκληρή μάχη για την επιτυχία αυτή. Για περισσότερο από ένα χρόνο:

*Διεξήγαμε έρευνα σε συνεργασία με τον ελληνικό επιστημονικό φορέα Orlando LGBT+ για να εντοπίσουμε την έκταση των ψευδοθεραπειών μεταστροφής στην Κύπρο.
*Συλλέξαμε μαρτυρίες

*Πήγαμε επανελειμμένα στη Βουλή καταθέτοντάς τις μαρτυρίες αυτές. Στείλαμε επιστολές στην Αρχιεπισκοπή και μητροπόλεις, καταθέτοντας μαρτυρίες

Μιλήσαμε με τους συνδέσμους ψυχολόγων, ψυχοθεραπευτών και την ψυχιατρική εταιρεία, ζητώντας να πάρουν επίσημη καταδικαστική θέση για τις ψευδοΘΜ

*Αφουγκραστήκαμε την ανησυχία των θυμάτων, καταλάβαμε την επικινδυνότητα της μη συμπερίληψης της συναίνεσης και των ιερέων στον νόμο. Παλέψαμε γι’ αυτό. Δεν δεχτήκαμε την τροποποίηση του νόμου, όπως έγινε στην Ελλάδα

*Τα βάλαμε και με την Εκκλησία για το καλό της κοινότητάς μας

Αυτή η νίκη ανήκει σ’ όλους μας! «ΣΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΡΙΑΜΒΕΥΟΥΜΕ» αναφέρει το φετινό σύνθημα του PRIDE, κι αυτό αποδείξαμε αυτές τις μέρες!

Eυχαριστούμε ιδιαίτερα τον βουλευτή Giorgos Koukoumas και το ΑΚΕΛ για την κατάθεση της πρότασης νόμου αλλά και τους βουλευτές όλων των κομμάτων που από την αρχή δεν δέχτηκαν «παραθυράκια» στον νόμο. Σας ευχαριστούμε κι όλους εσάς που σταθήκατε στο πλάι μας! Συνεχίζουμε δυνατά!Επόμενος στόχος: Πολιτικός γάμος/Τεκνοθεσία και Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου».

Η αντίδραση της Ιεράς Συνόδου Κύπρου

«Το φύλο προσδιορίζεται από τη φυσιολογία του ανθρωπίνου σώματος», είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, με αφορμή την πρόταση νόμου που τροποποιεί τον περί Ποινικού Κώδικα Νόμο.

Σε ανακοίνωσή της, η Ιερά Σύνοδος ανέφερε ότι παραμένει πιστή στη διδασκαλία της Αγίας Γραφής ότι δύο φύλα, «ἄρσεν καὶ θῆλυ ἐποίησεν ὁ Θεός».

Θεωρεί επίσης ότι το φύλο σε κάθε άνθρωπο είναι δώρο δοσμένο από τον Θεό, το οποίο υπηρετεί το μυστήριο της ζωής.

Το φύλο, σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο, προσδιορίζεται από τη φυσιολογία του ανθρωπίνου σώματος και δεν αποτελεί στοιχείο επιλογής, αυτοπροσδιορισμού, ή μεταβολής κατά βούληση.

«Η Εκκλησία δεν έχει και ούτε επιθυμεί να έχει τη δυνατότητα επιβολής της θέσης της στους ανθρώπους. Διατηρεί ωστόσο το δικαίωμά της να εκφέρει άποψη και να συμβουλεύει τους πιστούς», προσθέτει.

Τι είναι οι «θεραπείες» μεταστροφής

Η σκληρή πρακτική της «θεραπείας μεταστροφής» βασίζεται στην ψευδή ιδέα ότι οι κουήρ ταυτότητες είναι κάτι που μπορεί να θεραπευτεί. Ιστορικά, περιλάμβανε ψυχοθεραπεία, ηλεκτροσόκ, σεξουαλική κακοποίηση, ή προσευχή με σκοπό να αλλάξει, ή να καταστείλει την κουήρ ταυτότητα ενός ατόμου για να ευθυγραμμιστεί με τις κανονιστικές αντιλήψεις για το φύλο και τη σεξουαλικότητα. Η «θεραπεία μεταστροφής» έχει αποδειχθεί επικίνδυνη και αναποτελεσματική και προκαλεί μακροχρόνιο τραύμα και βλάβη.

Παρόλο που έχει επικριθεί ευρέως από ειδικούς στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι είναι ανήθικη και παρόμοια με βασανιστήρια, η «θεραπεία μεταστροφής» εξακολουθεί να είναι νόμιμη σε πολλές χώρες. Ωστόσο, η νομοθεσία για τον τερματισμό της πρακτικής κερδίζει δυναμική, με πολλά κράτη να την απαγορεύουν τα τελευταία χρόνια.

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024