Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H Κίνα πρώτα έδωσε δανεικά στην Κένυα και μετά την χάκαρε

H Κίνα πρώτα έδωσε δανεικά στην Κένυα και μετά την χάκαρε

Το Πεκίνο φέρεται να προσπάθησε να υποκλέψει πληροφορίες για τα μεγάλα δάνεια που έλαβε η αφρικανική χώρα από την Κίνα.

Χάκερ που δρουν για λογαριασμό του Πεκίνου στοχοποίησαν την κυβέρνηση της Κένυας σε μια πολυετή καμπάνια που αφορά τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, αποκαλύπτει την Τετάρτη το Reuters επικαλούμενο εταιρείες και αναλυτές κυβερνοασφάλειας.

Δύο από τις τρεις πηγές του πρακτορείου εκτίμησαν ότι οι κυβερνοεπιθέσεις είχαν στόχο, τουλάχιστον εν μέρει, τη συλλογή πληροφοριών για τα δάνεια των 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έλαβε από την Κίνα η χώρα της Ανατολικής Αφρικής.

Η Κένυα θεωρείται στρατηγικός κόμβος στην κινεζική πρωτοβουλία του νέου Δρόμου του Μεταξιού, το σχέδιο του κινέζου προέδρου Σι Ζινπίνγκ για ένα διεθνές δίκτυο υποδομών που εδραιώνει την παρουσία της Κίνας ως υπερδύναμης.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών και η πρεσβεία της Κίνας στη Βρετανία διέψευσαν τις αποκαλύψεις του Reuters.

Η επιρροή της Κίνας στην Αφρική έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Όπως όμως συμβαίνει και με αρκετά ακόμα αφρικανικά κράτη, η Κένυα πιέζεται οικονομικά από το βάρος της εξυπηρέτησης του εξωτερικού χρέους, του οποίου το μεγαλύτερο μέρος οφείλεται στην Κίνα.

H σιδηροδρομική γραμμή SGR στην Κένυα χρηματοδοτήθηκε με δάνεια από την Κίνα (Reuters)

Η εκστρατεία κυβερνοκατασκοπείας έβαλε στο στόχαστρο οκτώ κενυατικά υπουργεία και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του προεδρικού γραφείου, σύμφωνα με έγγραφα που παρουσίασε αναλυτής πληροφοριών.

Απαντώντας σε αίτημα του Reuters, το προεδρικό γραφείο επιβεβαίωσε ότι είναι στόχος «συχνών αποπειρών παραβίασης» από κινέζους, αμερικανούς και ευρωπαίους χάκερ, οι οποίοι όμως δεν παραβίασαν κυβερνητικά δίκτυα.

Από το 2000 έως το 2020, η Κίνα προσέφερε δάνεια σχεδόν 160 δισ. δολαρίων σε χώρες της Αφρικής, κυρίως για έργα υποδομών, σύμφωνα με δεδομένα που συλλέγει το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Το μεγαλύτερο μέρος των 9 δισ. που δανείστηκε η Κένυα διατέθηκαν για δημιουργία ή αναβάθμιση σιδηροδρομικών γραμμών, λιμανιών και αυτοκινητοδρόμων.

Το 2021, οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19, μια άλλη αφρικανική χώρα, η Ζάμπια, χρεοκόπησε λόγω του εξωτερικού της χρέους, ενώ η Κένυα ζήτησε και έλαβε από το Πεκίνο περίοδο χάριτος.

Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, οι κυβερνοεπιθέσεις κατά της Κένυας πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα χάκερ που ονομάστηκε BackdoorDiplomacy (διπλωματία από την πίσω πόρτα) επειδή δείχνει να υποστηρίζει την κινεζική στρατηγική διπλωματία.

Η ομάδα βάζει συχνά στο στόχαστρο χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, ενώ οι επιθέσεις εναντίον αφρικανικών χωρών φέρονται να είναι πιο σπάνιες.

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024