Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βουλγαρία: Πρωθυπουργοί εκ περιτροπής η λύση στην αστάθεια

Βουλγαρία: Πρωθυπουργοί εκ περιτροπής η λύση στην αστάθεια

Τα κόμματα της Βουλγαρίας συμφώνησαν σε μία κυβέρνηση με δύο εκ περιτροπής πρωθυπουργούς.

Ύστερα από πέντε εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε διάστημα δύο ετών, η Βουλγαρία βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο. Παρόλα ταύτα, τα βουλγαρικά κόμματα κατάφεραν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με δύο εκ περιτροπής πρωθυπουργούς.

Συγκεκριμένα, την κυβέρνηση θα στελεχώσουν, το κεντροδεξιό κόμμα GERB της Βουλγαρίας,η συμμαχία κατά της διαφθοράς με επικεφαλής τη ‘Συνεχίζουμε την Αλλαγή’ και η ‘Δημοκρατική Βουλγαρία’ (PP-DB).

Ποιος είναι ο στόχος του συνασπισμού

Ο κύριος στόχος του συνασπισμού θα είναι να εφαρμόσει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στο πρώτο μισό της θητείας του, στοχεύοντας ιδιαίτερα το δικαστικό σώμα σε μια χώρα που μαστίζεται από υψηλά επίπεδα διαφθοράς.

Τις προηγούμενες ημέρες, οι επί μακρόν ανησυχίες σχετικά με τον ρόλο του γενικού εισαγγελέα Ιβάν Γκέσεφ — με επίκεντρο το αν «έθαβε» τις μεγάλες υποθέσεις της μαφίας— έχουν εξελιχθεί σε δραματική δημόσια διαμάχη με τον πρώην πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Σύμφωνα με το Politico, η συμφωνία θα διαρκέσει για τον επόμενο ενάμιση χρόνο: ο διορισμένος πρωθυπουργός του PP-DB, Νικολάι Ντένκοφ, θα ηγηθεί της κυβέρνησης για τους πρώτους εννέα μήνες, με την πρώην Επίτροπο Καινοτομίας της Ευρώπης Μαρίγια Γκάμπριελ ως αναπληρώτριά του και υπουργό Εξωτερικών. Στη συνέχεια, ο Ντένκοφ θα ανταλλάξει θέσεις με την Γκάμπριελ, η οποία ήταν η εκλεκτή του κόμματος GERB για πρωθυπουργός.

«Το PP-DB θα προτείνει μια κυβέρνηση που θα μπορεί να εφαρμόσει μια συνταγματική μεταρρύθμιση, να εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις που σχετίζονται με την πλήρη ένταξη της χώρας στην ΕΕ και να εφαρμόσει ολοκληρωμένη δικαστική μεταρρύθμιση», δήλωσε ο Ντένκοφ τη Δευτέρα σύμφωνα με το Mediapool.

Τέλος στην πολιτική αστάθεια

Ο μεγάλος συνασπισμός έχει επίσης επιφορτιστεί με την επαναφορά της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ως μέρος μιας προσπάθειας αντιμετώπισης της εκλογικής νοθείας. Η συμφωνία αποσκοπεί στο να θέσει τέλος στην πολυετή πολιτική αστάθεια στη Βουλγαρία, η οποία διεξήγαγε πέντε εκλογές τα τελευταία δύο χρόνια.

Το κόμμα GERB, ο αρχηγός του οποίου Μπορίσοφ διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2009 έως το 2021, κέρδισε τις τελευταίες εκλογές, τον Απρίλιο, με 26,5 % των ψήφων. Ο συνασπισμός PP-DB ήρθε ως ο δεύτερος, με 24,9 %, ανοίγοντας το δρόμο για δύσκολες συνομιλίες συνασπισμού, καθώς κανένα από τα δύο κόμματα δεν είχε σαφή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο Μπορίσοφ επέλεξε την Γκάμπριελ ως υποψήφια πρωθυπουργό, η οποία παραιτήθηκε από τη θέση της επιτρόπου. Ωστόσο, η υποψηφιότητά της απορρίφθηκε αρχικά από το PP-DB, το οποίο είπε ότι δεν θα υποστηρίξει τον διορισμό οποιουδήποτε εκπροσώπου του GERB σε μια νέα κυβέρνηση.

Sports in

Στο «καμίνι» του ΣΕΦ για το προβάδισμα πρόκρισης ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Μπαρτσελόνα στο κατάμεστο ΣΕΦ για το Game 3 των playoffs της Euroleague με μοναδικό στόχο να κάνει το 2-1 στη σειρά των προημιτελικών απέναντι στη Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024