Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές Τουρκία: «Ρωγμές» στη συμμαχία ATA μετά τη στήριξη Ογάν στον Ερντογάν

Εκλογές Τουρκία: «Ρωγμές» στη συμμαχία ATA μετά τη στήριξη Ογάν στον Ερντογάν

«Ζυμώσεις» και αποχωρήσεις στην εθνικιστική συμμαχία με τα περισσότερα κόμματα να μην έχουν ταχθεί υπέρ της επιλογής του Σινάν Ογάν.

«Τριγμούς» στην Προγονική Συμμαχία (ΑΤΑ) έχει προκαλέσει η απόφαση του υποψήφιου προέδρου της, Σινάν Ογάν να στηρίξει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει του δεύτερου γύρου των τουρκικών εκλογών.

Συγκεκριμένα ο Σινάν Ογάν συγκέντρωσε το 5,17% των ψήφων στις εκλογές της 14ης Μαΐου ως υποψήφιος της ακροδεξιάς Προγονικής Συμμαχίας (ATA) και διεκδικεί να είναι ο ρυθμιστής για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, ωστόσο η απόφασή του έφερε «ρωγμές» στον συνασπισμό, καθώς τουλάχιστον ένα κόμμα ανακοίνωσε την αποχώρησή του.

«Θα στηρίξουμε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικεφαλής της Λαϊκής Συμμαχίας στον δεύτερο γύρο των εκλογών ως αποτέλεσμα των συζητήσεων που είχαμε και των μηνυμάτων που λάβαμε από τους ανθρώπους μας», είπε χαρακτηριστικά ο Ογάν.

Τα βασικά κόμματα της εθνικιστικής, ακροδεξιάς συμμαχίας που περιλαμβάνει τέσσερα κόμματα, το κόμμα της Νίκης (Zafer Partisi), το κόμμα της Δικαιοσύνης (Adalet Partisi), το κόμμα Χώρα μου (Ülkem Partisi) και το κόμμα Συμμαχίας της Τουρκίας (Türkiye İttifakı Partisi), ωστόσο έφεραν αντιρρήσεις.

«Ο Ογάν ενήργησε χωρίς να έχει την έγκριση της συμμαχίας»

Μάλιστα οι «τριγμοί» αυτοί ενδέχεται να επηρεάσουν και το αποτέλεσμα καθώς ο πρόεδρος του κόμματος της Νίκης, Ουμίτ Οζντάγ, του μεγαλύτερου κόμματος της συμμαχίας που έλαβε το 2,23% των ψήφων (περίπου 1,5 εκατομμύριο), σε δηλώσεις που έκανε χθες, Δευτέρα υποστήριξε πως ο Ογάν ενήργησε αυτοβούλως χωρίς να έχει την έγκριση της συμμαχίας.

Ο Οζντάγ που έχει πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου όπως και άλλα κόμματα της συμμαχίας ανέφερε πως θα ανακοινώσει την απόφασή του για το ποιον θα στηρίξει σήμερα, Τρίτη (23/5).

Το κόμμα της Νίκης είχε αναφέρει πριν τις ανακοινώσεις του Οζντάγ ότι «η συμμαχία ΑΤΑ έχει παραιτηθεί από προτιμήσεις και θα κάνει κοινές ανακοινώσεις».

Αποχώρηση από τη σμμαχία ΑΤΑ

Το κόμμα της Δικαιοσύνης από την πλευρά του έχει ανακοινώσει ότι θα στηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο των εκλογών. «Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Επομένως, η απόφασή μας ήταν να στηρίξουμε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Του έχουμε κοινοποιήσει αυτήν την υποστήριξη. Αυτό είναι το δημοκρατικό μας δικαίωμα. Επομένως, λέμε και στους ψηφοφόρους μας ότι αυτή είναι η απόφασή μας», σημείωσε ο πρόεδρος του κόμματος Βετζντέτ Οζ.

Μάλιστα το ίδιο κόμμα ουσιαστικά έβαλε τέλος στη συμμαχία με την υπάρχουσα μορφή των τεσσάρων κομμάτων δηλώνοντας την αποχώρησή του.

Το κόμμα Συμμαχίας της Τουρκίας (Türkiye İttifakı Partisi) και ο πρόεδρός του Μεχμέτ Σαγλάμ στήριξε την επιλογή του Σινάν Ογάν, καθώς σε ανάρτηση στο Twitter, όπου ανέβασε μία φωτογραφία στην οποία ποζάρει δίπλα στον υποψήφιο για πρόεδρο της συμμαχίας ΑΤΑ, έγραψε: «Πήραμε τη σωστή απόφαση για το μεγάλο τουρκικό έθνος».

Το κόμμα Χώρα Μου δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του ωστόσο ο επικεφαλής του Νεσέτ Ντογάν στις τελευταίες του αναρτήσεις έχει ανεβάσει υλικό από συναντήσεις με τον Κιλιτσντάρογλου.

Επίσης οι αναφορές στο κεμαλικό παρελθόν και στον Κεμάλ Ατατούρκ από κόμματα της συμμαχίας, δείχνουν πως δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν ανακοινωθεί ότι η στήριξη της συμμαχίας πηγαίνει προς τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).

Ακσενέρ: «Οι άνθρωποι που ψήφισαν Ογάν έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν μόνοι τους τι θα κάνουν»

Από την πλευρά της η επικεφαλής του Καλού Κόμματος (İYİ), μέλους της Εθνικής Συμμαχίας που στηρίζει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, Μεράλ Ακσενέρ σε δηλώσεις της στο Habertürk, ανέφερε πως δεν ήταν έκπληξη να ακούσει από το στόμα του Ογάν ότι θα στηρίξει τον Ερντογάν, ωστόσο είπε πως δεν πιστεύει ότι οι άνθρωποι που τον ψήφισαν θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.

«Δεν έχει το δικαίωμα να κάνει τέτοιους είδους προτροπές, οι άνθρωποι που τον ψήφισαν έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν μόνοι τους τι θα κάνουν», είπε χαρακτηριστικά η Ακσενέρ.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024