Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αμπέλι: Οι ποικιλίες σταφυλιού που κινδυνεύουν από την ξηρασία

Αμπέλι: Οι ποικιλίες σταφυλιού που κινδυνεύουν από την ξηρασία

Υπάρχουν οινοπαραγωγικές περιοχές σε κίνδυνο σε κάθε περιοχή του κόσμου

Τις ποικιλίες του αμπελιού και τις αμπελουργικές περιοχές, οι οποίες κινδυνεύουν περισσότερο από την ξηρασία και τις ασθένειες εντόπισε και ερεύνησε ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Μπορντό.

Οι αμπελοοινικές περιοχές σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των έντονων και συχνών ξηρασιών καθώς και των υψηλών θερμοκρασιών. Σε αυτό το πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπορντό και το INRAE ​​έχουν μελετήσει την αντοχή στην ξηρασία του αγγειακού συστήματος της αμπέλου, εντοπίζοντας τις ποικιλίες σταφυλίου, οι οποίες είναι ευπαθείς και προσδιόρισαν τις αμπελουργικές περιοχές, που κινδυνεύουν περισσότερο.

Η έρευνα

Για πρώτη φορά, μια ερευνητική ομάδα μπόρεσε να μετρήσει την αντοχή στην ξηρασία των 30 πιο ευρέως καλλιεργούμενων ποικιλιών σταφυλιού στον κόσμο, χρησιμοποιώντας μια πρωτότυπη συσκευή, που διατίθεται στην επιστημονική πλατφόρμα Phénobois στην πανεπιστημιούπολη του Μπορντό. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Scientific Reports.

Η μελέτη αυτή κατέστησε δυνατό τον χαρακτηρισμό της αντοχής στην ξηρασία του αγγειακού συστήματος της αμπέλου και, συνεπώς, τον εντοπισμό των αμπελώνων που κινδυνεύουν περισσότερο στην προοπτική μιας παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας τα επόμενα χρόνια.

Οι συγγραφείς εξηγούν ότι υπάρχουν οινοπαραγωγικές περιοχές σε κίνδυνο σε κάθε περιοχή του κόσμου, ανεξάρτητα από το κλίμα το οποίο επικρατεί.

Μεταξύ των ποικιλιών αμπέλου που μετρήθηκαν, οι υβριδικές ποικιλίες αμπέλου, όπως οι Floréal, Vidoc και Voltis, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην ξηρασία.

Εάν αυτές οι ποικιλίες βελτιωθούν γενετικά τότε θα μειωθεί σημαντικά η ευαισθησία τους σε ασθένειες, ενώ η μελέτη στοχεύει να ερευνήσει την φυτοπαθολογική αντοχή σε συνδυασμό με αντοχή στην ξηρασία ή τον όψιμο παγετό.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024