Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυτόματη έκδοση 20 βεβαιώσεων από την Εφορία με ένα κλικ

Αυτόματη έκδοση 20 βεβαιώσεων από την Εφορία με ένα κλικ

Με αιχμή την τεχνητή νοημοσύνη δρομολογούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού 112 εκατ. ευρώ σε τομείς όπως η Φορολογία, η Διαύγεια και η Απόδοση Ιθαγένειας

Αυτόματα θα χορηγούνται από την ερχόμενη εβδομάδα περίπου 20 βεβαιώσεις Μητρώου της Εφορίας. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ενεργοποιεί τους «κωδικούς γρήγορης απόκρισης» με τους οποίους θα επαληθεύονται άμεσα τα στοιχεία των φορολογουμένων και θα εκδίδονται – επανεκδίδονται online οι βεβαιώσεις Μητρώου που ζητούν οι πολίτες. Σήμερα, οι βεβαιώσεις αυτές χορηγούνται εφόσον υποβληθεί σχετική δήλωση στο Μητρώο και καταχωριστούν τα στοιχεία των φορολογουμένων στην ΑΑΔΕ. Σε περίπτωση, όμως, που κάποιος επιθυμεί να προσκομίσει κάποια από τις βεβαιώσεις Μητρώου και σε άλλες υπηρεσίες, καλείται να υποβάλει νέα αίτηση για επανεκτύπωση!

Η ΑΑΔΕ περιλαμβάνεται ήδη στους φορείς του Δημοσίου που μέσα στο 2023 θα ενσωματώσουν την τεχνητή νοημοσύνη στις υπηρεσίες τους, απλουστεύοντας ακόμα περισσότερο τις καθημερινές συναλλαγές τους με τους πολίτες και ενισχύοντας τη διαφάνεια σε μια σειρά κρίσιμων λειτουργιών της Δημόσιας Διοίκησης.

Συγκεκριμένα, με αιχμή τις αναδυόμενες τεχνολογίες, δρομολογούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού 112 εκατ. ευρώ σε τομείς όπως η Φορολογία, η Διαύγεια και η Απόδοση Ιθαγένειας. Τα έργα αυτά, όπως λέει ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος, έχουν περιληφθεί στην «Πρόσκληση 4» της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027» του ΕΣΠΑ, που «άνοιξε» πριν από λίγες μέρες.

Το «νέο Taxis»

Ειδικότερα, στο Taxis, σύμφωνα με τον Λ. Χριστόπουλο, δρομολογείται η εκτεταμένη αναβάθμιση τριών πληροφοριακών συστημάτων φορολογίας και ο επιχειρησιακός εκσυγχρονισμός της ΑΑΔΕ, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.

Το «νέο Taxis» θα ενσωματώνει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και Data Mining για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και όχι μόνο. Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη θα παρέχει τη δυνατότητα στις φορολογικές Αρχές να εντοπίζουν αμέσως ποιες φορολογικές δηλώσεις είναι αληθείς και ποιες ψευδείς ή ακόμα και να ελέγχουν «έξυπνα» τις κινήσεις των φορολογουμένων σε σχέση με την ύπαρξη «κρυφών» περιουσιακών στοιχείων.

Μεταξύ άλλων, το σύστημα θα αντλεί δεδομένα από μια τεράστια δεξαμενή πληροφοριών και στοιχείων για τα εισοδήματα, την ακίνητη και κινητή περιουσία, τις δαπάνες, τις καθημερινές συναλλαγές με καταστήματα κ.λπ., αλλά και τις τραπεζικές κινήσεις.

Ιθαγένεια

Πρόκειται για ένα έργο ύψους 6,6 εκατ. ευρώ, το οποίο, σύμφωνα με τον Λ. Χριστόπουλο, στηρίζεται στην ασφαλή και απόρρητη μετάδοση πληροφοριών και δεδομένων, καθώς και στη διαλειτουργικότητα μέσω της τεχνητής νοημοσύνης με τις σημαντικότερες βάσεις δεδομένων του ελληνικού κράτους. Με το νέο πληροφοριακό σύστημα, οι αιτούντες να αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια, πλέον θα ταυτοποιούνται και θα καταθέτουν την αίτησή τους μέσω του gov.gr.

Το σύστημα, χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, θα συγκεντρώνει μόνο του τα απαραίτητα έγγραφα από τις βάσεις δεδομένων, με τις οποίες θα διαλειτουργεί. Αφού ο φάκελος θα έχει συγκροτηθεί, θα τον αναθέτει σε εισηγητή των Διευθύνσεων Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών ανά την Ελλάδα.

Το έργο για τη Διαύγεια της επόμενης δεκαετίας, προϋπολογισμού 4,9 εκατ. ευρώ, λέει ο Λ. Χριστόπουλος, θα αξιοποιεί πλέον τα δεδομένα και όχι τα έγγραφα (που σήμερα είναι σε μορφή PDF), καθώς και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, σε συμφωνία με το GDPR, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της προσβασιμότητας των πολιτών.

Η μετατροπή των εγγράφων από PDF σε απλά δεδομένα θα επιτρέπει την αυτόματη επεξεργασία τους και θα βελτιώσει την «αναζήτησή» τους στη Διαύγεια, παρέχοντας τη δυνατότητα στον πολίτη να αντλεί εύκολα και γρήγορα συγκεντρωτικά στοιχεία (π.χ. αναζήτηση συνολικών δαπανών ανά κατηγορία και ανά φορέα).

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024