Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Blue Origin: Η εταιρεία του Τζεφ Μπέζος θα αναπτύξει σεληνάκατο για τη NASA

Blue Origin: Η εταιρεία του Τζεφ Μπέζος θα αναπτύξει σεληνάκατο για τη NASA

Δεύτερος παίκτης στο φεγγάρι μετά την SpaceX του Έλον Μασκ.

Έπειτα από τρία χρόνια διαμάχης, η διαστημική εταιρεία του Τζεφ Μπέζος Blue Origin εξασφάλισε συμβόλαιο της NASA για την ανάπτυξη σκάφους που θα μεταφέρει ανθρώπους στην επιφάνεια της Σελήνης.

Αυτό σημαίνει ότι η αμερικανική διαστημική υπηρεσία θα έχει στη διάθεσή της και δεύτερη σεληνάκατο για το πρόγραμμα Artemis, μετά το συμβόλαιο που κέρδισε η SpaceX του Έλον Μασκ για την πρώτη αποστολή ανθρώπων στο φεγγάρι από το τέλος του προγράμματος Apollo το 1972.

Οι αστροναύτες θα αναχωρούν από τη Γη με την κάψουλα Orion, η οποία πραγματοποίησε πέρυσι την πρώτη δοκιμαστική πτήση από τη Σελήνη, και στη συνέχεια θα μετεπιβιβάζονται στις σεληνακάτους των δύο εταιρειών για το ταξίδι μέχρι την επιφάνεια του φεγγαριού.

Αυτό θα γίνει για πρώτη φορά με την αποστολή Artemis III, η οποία θα αναχωρήσει το 2025 το νωρίτερο και θα χρησιμοποιήσει μια τροποποιημένη βερσιόν του Starship της SpaceΧ, το οποίο εξερράγη στην πρόσφατη δοκιμαστική εκτόξευσή του από το Τέξας.

Το συμβόλαιο της Blue Origin έχει ύψος περίπου 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο επικεφαλής του τμήματος εξερεύνησης της NASA Τζιμ Φρι. H δε Blue Origin θα επενδύσει «πολύ περισσότερα» από αυτό το ποσό, είπε ο Τζον Κουλούρις, επικεφαλής ανάπτυξης του σκάφους στην Blue Origin.

Η εταιρεία του Μπέζος είχε καταθέσει αγωγή όταν η NASA επέλεξε την SpaceX για την πρώτη σεληνάκατο, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση του ανταγωνιστή της, ύψους 2,9 δισ. δολαρίων, ήταν ακριβότερη και επιλέχθηκε παράτυπα.

Η NASA είχε εκφράσει τότε ανησυχίες ότι η δικαστική διαμάχη θα έφερνε καθυστερήσεις στο πρόγραμμα Artemis.

Τον Νοέμβριο του 2021 η αγωγή της Blue Origin απορρίφθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Η εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό της σεληνακάτου, έχει όμως ανακοινώσει ότι θα συνεργαστεί στο έργο με την Boeing, τη Lockheed Martin, την εταιρεία λογισμικού Draper και την εταιρεία ρομποτικής Astrobotic.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024