Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές: Τα «αυτογκόλ» της τελευταίας στιγμής και οι «πόντοι» στον αντίπαλο

Εκλογές: Τα «αυτογκόλ» της τελευταίας στιγμής και οι «πόντοι» στον αντίπαλο

Στη ζωντανή διαδικασία μιας εκλογικής αναμέτρησης, που συχνά δανείζεται ποδοσφαιρικούς όρους, τα «αυτογκόλ» τού ενός δίνουν «πόντους» στον άλλον.  

Ήθελε – δεν ήθελε, ο Γιώργος Κατρούγκαλος κατάφερε να αλλάξει – εις βάρος του κόμματός του – την πολιτική ατζέντα, στο «παρά τρία» των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Γιατί μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας, με αποκλειστική παρέμβασή του στο in, να ξεκαθάρισε πως στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλέπεται καμία αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και, ουσιαστικά, να έδειξε την «πόρτα» της εξόδου στον κ. Κατρούγκαλο, ωστόσο, η ζημιά έγινε ήδη σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία για την Κουμουνδούρου.

Πριν το… «αυτογκόλ» Κατρούγκαλου, το οποίο αξιοποίησε δεόντως και θα συνεχίσει να το κάνει η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε προηγηθεί μία αποστροφή του λόγου του Αλέξη Τσίπρα, που πυροδότησε σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης ειδικού σκοπού, κάτι που επίσης διέψευσε κατηγορηματικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δώρα» στον Μητσοτάκη

Όχι αδίκως, πάντως, χαρακτήρισε αυτά τα λάθη ως «δώρα» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA την Πέμπτη.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση κάνει λόγο για «κρυφή ατζέντα» Τσίπρα, προειδοποιώντας τους ψηφοφόρους πως αν εκλέξουν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τους περιμένει «φοροκαταιγίδα».

Την ίδια στιγμή, «αυτοί είστε» λέει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως «είναι γενικά πολύ περίεργο το γεγονός αυτό», καθώς «πρώτη φορά συνέβη, δυο μέρες πριν τις εκλογές, ένα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, υπουργός του – προφανώς, σε αυτή την προοδευτική κυβέρνηση μούφα τον προόριζε πάλι για κάποιο κυβερνητικό πόστο», να κάνει τέτοιες δηλώσεις.

Η «κυβέρνηση ηττημένων» και οι «Δήμητρες»

Και ας μην ξεχνάμε ότι πριν τον Κατρούγκαλο, ο οποίος έθεσε εαυτόν εκτός εκλογών με απόφαση Τσίπρα, αλλά και πριν την κυβέρνηση ειδικού σκοπού, είχαν προηγηθεί τα σενάρια περί «κυβέρνησης ηττημένων» – μία κουβέντα που επίσης άνοιξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ τον Σεπέμβριο του 2022, λέγοντας ότι αν το κόμμα του έρθει δεύτερο στις εκλογές του 2023, δεν θα σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας και θα παραμείνει στην αντιπολίτευση.

Κάτι που έδωσε άλλη μία «πάσα» στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να μιλάει για «πολιτικό αχταρμά», κυρίως μετά το «δωράκι» που έλαβε από τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25, ο οποίος επανέφερε το ενδεχόμενο κλειστών τραπεζών, εξόδου από το ευρώ και πληρωμών με… «Δήμητρες».

Και αυτό, γιατί στην υποτιθέμενη κυβέρνηση «ηττημένων», με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία βάζει ως κυβερνητικούς εταίρους του Αλέξη Τσίπρα, τόσο τον Νίκο Ανδρουλάκη, όσο και τον Γιάνη Βαρουφάκη – και ας το αρνούνται και οι δύο.

Με τη σειρά του, βέβαια, ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει πως ο κ. Μητσοτάκης αξιοποιεί τόσο συχνά και τόσο έντονα τις «εμμονές» του πρώην υπουργού Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ώστε πιο πιθανό είναι να συγκυβερνήσει μαζί του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, παρά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ…

Το «αυτογκόλ» Μητσοτάκη για τα Τέμπη

«Αυτογκόλ» όμως υπήρξε και από το κυβερνητικό στρατόπεδο και, μάλιστα, με αφορμή μία εθνική τραγωδία, αυτή του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, αφού ρωτήθηκε, αναφορικά με τα Τέμπη, τόσο για την απεργία των σιδηροδρομικών, όσο και για τη μήνυση κατά παντός υπευθύνου, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου, από τους συγγενείς των θυμάτων, δήλωσε τα εξής:

«Λυπάμαι που το ζήτημα αυτό εργαλειοποείται με τέτοιο τρόπο λίγες μέρες πριν από τις εκλογές. Και πιστεύω ότι ο δικαιολογημένος θυμός των συγγενών των θυμάτων δεν δικαιολογεί τέτοιου είδους συμπεριφορές».

Και προσέθεσε: «Πολλά έχουν αλλάξει στο σιδηρόδρομο. Έχουμε ένα πολύ λεπτομερές σύστημα εποπτείας και έχουμε δεσμευτεί ότι η περιβόητη σύμβαση πλήρους σηματοδότησης θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο. Έχω μιλήσει πολύ διακριτικά με αρκετούς συγγενείς θυμάτων, καταλαβαίνω την οργή τους. Η Δικαιοσύνη πιστεύω ότι κινείται γρήγορα. Αν προέκυπταν ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα, υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία».

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, με συνέντευξή του στο MEGA, κάνουν λόγο για «αναισθησία» και «αλαζονεία» Μητσοτάκη, που δεν δίστασε να κατηγορήσει τους συγγενείς των νεκρών για «εργαλειοποίηση» της τραγωδίας λίγες μέρες πριν τις εκλογές.

Η κυβερνητική πλευρά ξεκαθάρισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αυτό το σχόλιο, αναφορικά με το πρώτο σκέλος της ερώτησης για τα Τέμπη, που αφορούσε στην απεργία των σιδηροδρομικών.

Ωστόσο, είναι μάλλον αδύνατο να πάει το μυαλό οποιουδήποτε στην απεργία των σιδηροδρομικών, όταν ακούει με τα αυτιά του – που λέει και ο Τσίπρας – τη φράση «Και πιστεύω ότι ο δικαιολογημένος θυμός των συγγενών των θυμάτων δεν δικαιολογεί τέτοιου είδους συμπεριφορές».

Το «σκάνδαλο» των υποκλοπών και ο μη εθνικός κίνδυνος

Παράλληλα, το περιβόητο debate – που μας απασχόλησε περισσότερο πριν καν διεξαχθεί – αποτέλεσε αφορμή για να δεχθεί σφοδρές επιθέσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Και αυτό, όχι τόσο γιατί το χαρακτήρισε «σκάνδαλο» για πρώτη φορά, όσο για το ότι παραδέχθηκε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αποτελούσε εθνικό κίνδυνο για να παρακολουθείται από την ΕΥΠ.

Αυτή η ατάκα Μητσοτάκη ήταν και είναι αρκετή, τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για το ΠΑΣΟΚ, ώστε να μιλούν για κατάρρευση του κράτους δικαίου επί διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και για επαναφορά της δικαιοσύνης στον τόπο, εφόσον τα αποτελέσματα της κάλπης ανατρέψουν τα δημοσκοπικά ευρύματα που δίνουν πρωτιά στην Πειραιώς.

Σε κάθε περίπτωση, στη ζωντανή διαδικασία μιας εκλογικής αναμέτρησης, που συχνά δανείζεται ποδοσφαιρικούς όρους, τα «αυτογκόλ» τού ενός δίνουν «πόντους» στον άλλον.

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024