Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: «Κανείς δεν θα παρεκκλίνει από το συμβόλαιο μας με το λαό»

Τσίπρας: «Κανείς δεν θα παρεκκλίνει από το συμβόλαιο μας με το λαό»

Δείτε ζωντανά την κεντρική προεκλογική ομιλία του προέδρου ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο Σύνταγμα

Με αναφορές στο θέμα των υποκλοπών και στη τραγωδία των Τεμπών ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε από το Σύνταγμα τους πολίτες να δώσουν με την ψήφο τους τη νίκη στο ΣΥΡΙΖΑ.

Απηύθυνε κάλεσμα στα κόμματα της Αριστεράς ώστε την επόμενη των εκλογών να συγκροτήσουν τη νέα προοδευτική κυβέρνηση. Mε αιχμές και διλλήματα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του ομιλίας ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το συμβόλαιο αλλαγής ενώπιον πολιτών, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παρεκκλίνει από αυτό.

«Σήμερα η συγκέντρωσή σας σφραγίζει την παράσταση νίκης. Σήμερα στην πλατεία Συντάγματος χτυπάει η καρδιά της δημοκρατίας. Η καρδιά της αλλαγής», είπε ο Αλέξης Τσίπρας από το Σύνταγμα όπου πραγματοποιεί την κεντρική προεκλογική ομιλία του κόμματος, ενόψει των εκλογών της 21η Μαΐου.

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι την Κυριακή η Ελλάδα επιστρέφει στην δικαιοσύνη καθώς ο λαός με την ψήφος του θα γράψει ιστορία, βάζοντας τέλος στο καθεστώς Μητσοτάκη.

«Η σημερινή μας συγκέντρωσή είναι η μεγαλύτερη απόδειξη. Η ελπίδα έχει γίνει πια απόφαση. Γιατί δεν αντέχει ο λαό μας άλλα 4 χρόνια αλαζονείας. Δεν αντέχει άλλα 4 χρόνια αδιαφορίας και εξαπάτησης, τόνισε χαρακτηριστικά».

Χαρακτήρισε την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως την χειρότερη κυβέρνηση της Δεξιάς από τη μεταπολίτευση και μετά.

Κάλεσε τον πρωθυπουργό να αρχίσει να ξηλώνει τα καλώδια του Pretador και τα πειστήρια του εγκλήματος. Όπως είπε από Δευτέρα το Μαξίμου θα γίνει στρατηγείο δημοκρατίας και δικαιοσύνης.

«Από Δευτέρα μια προοδευτική κυβέρνηση θα αναλάβει το δύσκολο έργο να αποκαταστήσει τις πληγές που αφήνουν πίσω τους 4 χρόνια Μητσοτάκη. Πληγές όχι μόνο στη κοινωνία αλλά και στην ίδια τη Δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης έκανε το Μαξίμου κέντρο υποκλοπών, κακοποίησε το κράτος Δικαίου.

«Έκανε το Predator σήμα κατατεθέν της εξουσίας του», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο πρόσφατο debate που όπως είπε  πρωθυπουργός ομολόγησε σε απευθείας μετάδοσης ότι ήταν σκάνδαλο. « Και όχι μόνο δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να αναλάβει τις ευθύνες του. Αλλά οργανώνει ο ίδιος τη συγκάλυψη». είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν καθώς η «προοδευτική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να χυθεί φως στο έγκλημα».

Για τα Τέμπη

Ειδική αναφορά έκανε και στην τραγωδία των Τεμπών κάνοντας λόγο για συναισθηματική αδιαφορία και κυνισμό στο πένθος των οικογενειών.

«Είχαμε προειδοποιήσει στη Βουλή αλλά δίχως ντροπή, μας εγκαλούσε ο υπουργός των Τεμπών ότι πρέπει να ντρεπόμαστε. Είχαν προειδοποιήσει οι εργαζόμενοι, αλλά δίχως ντροπή εισέπρατταν αντί για απάντηση εξώδικα και διώξεις. Δεν αναφέρομαι μόνο στο μοιραίο ραντεβού που έδωσαν στα Τέμπη το επιτελικό τους κράτος, ο κομματισμός, το ρουσφέτι, η διάλυση του ΟΣΕ, η αδιαφορία και η ανεπάρκεια. Δεν αναφέρομαι μόνο στην προσπάθεια συγκάλυψης. Στη δειλία να τα φορτώσει όλα σε ανθρώπινο λάθος. Στο σταθμάρχη δηλαδή που οι ίδιοι με ρουσφέτι διόρισαν. Στο μαύρο θέατρο που έστησαν», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορά έκανε και στον πρώην υπουργό Μεταφορών Κ. Καραμανλής λέγοντας ότι παραιτήθηκε  για να επανέλθει σε μερικές μέρες σαν να μη συμβαίνει τίποτε.

Για τους ψηφοφόρους της ΝΔ

Κάλεσε να τους ψηφοφόρους τους ΣΥΡΙΖΑ να σκεφτούν δύο και τρεις φορές πριν ψηφίσουν για το καλό της χώρας και της παράταξης τους όπως είπε. «Τους καλώ να κρίνουν με βάση τη λογική. Μπορεί να έχουν τις επιφυλάξεις τους, ακόμη και τις διαφωνίες τους με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Αλλά δε μπορεί να μη καταλαβαίνουν ότι μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ την Κυριακή».

Συμβόλαιο αλλαγής

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη ομιλία του ζήτησε την ευκαιρία να κυβερνήσει για πρώτη φορά χωρίς μνημόνια αλλά με το πρόγραμμα του και να κριθεί αυστηρά για αυτό.

Κατέστησε σαφές πως από το συμβόλαιο αλλαγής που ζητά  από τον λαό να το επικυρώσει «μας δεσμεύει όλους κατά γράμμα».

«Δεν θα επιτρέψω και δε θα επιτρέψουμε σε κανένα και σε καμία, να παρεκκλίνει ούτε γραμμή από αυτό το Συμβόλαιο. Είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα», είπε και πρόσθεσε πως «το Συμβόλαιο αυτό είναι ταυτόχρονα και συμβόλαιο ανάσας. Όχι μόνο για τους αδύναμους αλλά και για τη μεσαία τάξη. Έχουμε ηθική υποχρέωση να στηρίξουμε και να δώσουμε ανάσες, ειδικά στη μεσαία τάξη, που φορτώθηκε υπέρμετρα και άδικα όλα τα βάρη των μνημονίων. Και εξαπατήθηκε βάναυσα από τον κύριο Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε στο συμβόλαιο αλλαγής καλώντας τους πολίτες να δώσουν τη δική τους υπογραφή με την ψήφο τους.

Μπορούμε να αυξήσουμε άμεσα τον κατώτατο μισθό στα 880 ευρώ και να θεσπίσουμε ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή.

Να αυξήσουμε 10% τους μισθούς στο δημόσιο τομέα να επαναφέρουμε  τη 13η σύνταξη και να αποδώσουμε στους συνταξιούχους τα αναδρομικά. Και θα το κάνουμε πράξη.

Να αποκαταστήσουμε το οχτάωρο, τις πληρωμένες υπερωρίες, το ΣΕΠΕ, τις συλλογικές συμβάσεις.

Να ξαναδώσουμε αξιοπρέπεια στην εργασία.

Να αυξήσουμε στο 7% τις δαπάνες για την Υγεία.

Να δώσουμε στους γιατρούς και το προσωπικό τις αμοιβές που το λειτούργημά τους απαιτεί.

Να αυξήσουμε τις δαπάνες για την Παιδεία στο 5%

Να ανοίξουμε τις πόρτες των ΑΕΙ σε δεκάδες χιλιάδες παιδιά που αφήνει έξω η κ. Κεραμέως.

Να προσλάβουμε καθηγητές και να στείλουμε την πανεπιστημιακή αστυνομία να πολεμά το έγκλημα.

Αναφέρθηκε επίσης στην άμεση μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, στην μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα

Τέλος αναφέρθηκε στη ρύθμιση του ιδιωτικού  χρέους και την προστασία της πρώτης κατοικίας, την επαγγελματική στέγη και την αγροτική γη.

Επεσήμανε ότι το συμβόλαιο αλλαγής είναι η βάση πάνω στην οποία θα ξεκινήσει η συζήτηση την επομένη των εκλογών για τη συγκρότηση κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας.

«Θα είναι εντολή του λαού για προοδευτική κυβέρνηση. Αλλά δε θα είναι εντολή μόνο προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι εντολή προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Είναι δικαίωμα τους να λένε ό,τι λένε σήμερα», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι από Δευτέρα θα κληθούν να πάρουν θέση για την επόμενη μέρα.

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Sports in

LIVE: Μπάγερν – Άρσεναλ

Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Μπάγερν - Άρσεναλ για το Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024