newspaper
Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Ο Αλέξης Τσίπρας αποκλειστικά στο in: Καμία αύξηση εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες

Ο Αλέξης Τσίπρας αποκλειστικά στο in: Καμία αύξηση εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες

Ο Αλέξης Τσίπρας απαντά μέσω του in στα σενάρια περί αύξησης εισφορών αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση και στον σάλο που προκάλεσαν οι «προσωπικές απόψεις» Κατρούγκαλου

Τέλος στα σενάρια που προέκυψαν περί «κρυφής ατζέντας» στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ- με αυξήσεις εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες στο 20%- βάζει ο Αλέξης Τσίπρας μέσω της κάμερας του in. Στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε αποκλειστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (και η οποία θα δημοσιευτεί αύριο Παρασκευή), ξεκαθαρίζει ότι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «δεν υπάρχει καμία αύξηση εισφορών» και κάνει λόγο για fake news.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής απαντώντας στην επίθεση του Μεγάρου Μαξίμου, διαψεύδει το σχέδιο επιβαρύνσεων, και, ταυτόχρονα, εμμέσως πλην σαφώς «αδειάζει» δημοσίως και όσους διακινούν τέτοιου είδους σενάρια. Τη συζήτηση άνοιξε ο πρώην υπουργός επί ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος με δηλώσεις του και έριξε νερό στο μύλο της ΝΔ για τα περί κρυφού προγράμματος και επαναφοράς του συντελεστή ασφαλιστικών κρατήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών στο 20%.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής η αντιπολίτευσης, προβλέπει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν αλλαγές στη ζωή τους. Αλλά οι αλλαγές θα είναι θετικές. Εξηγεί “από την αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 10.000 ευρώ, από τη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, από τη μείωση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης – που θα μειώσει τις τιμές- και από τη ρύθμιση χρεών, αναστολή πλειστηριασμών”. “Είμαι απόλυτα κάθετος σε αυτό”, αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει πως “το πρόγραμμά μας είναι αναρτημένο εδώ και είκοσι ημέρες, είναι 50 σελίδες, μέχρι και την τελευταία λέξη. “Είναι πιστεύω λαθροθηρία μεγάλη και unfair, λίγες ώρες πριν τις εκλογές, με fake news, να πάμε να κερδίσουμε ψήφους.

Ζητά μάλιστα να κυβερνήσει με το δικό το πρόγραμμα, καθώς όπως σημειώνει “ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε στις δύσκολες στιγμές. Όχι, με το πρόγραμμά του, αλλά με τα πρέπει. Είχε την υποχρέωση και την τρόικα πάνω από το κεφάλι του”. Για αυτό και τώρα, όπως επισημαίνει, ζητάμε την πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με βάση το πρόγραμμά μας. Και το πρόγραμμά μας είναι πάρα πολύ σαφές.

Είχε προηγηθεί δελτίο τύπου του υπουργείου Εργασίας στο οποίο αναφερόταν οι αυξήσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες από το ενδεχόμενο να υλοποιηθεί το «σχέδιο Κατρούγκαλου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Έως και τριπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς θα πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε περίπτωση επαναφοράς του νόμου Κατρούγκαλου, την οποία ανήγγειλε με δηλώσεις του ο πρώην υπουργός Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος», τονίζει το υπουργείο Εργασίας.

Αντιδράσεις

Μπαράζ αντιδράσεων πυροδότησαν οι αναφορές του Γιώργου Κατρούγκαλου σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.

«Ξαφνικά, τρεις ημέρες πριν τις εκλογές, ο κ. Κατρούγκαλος βάζει θέμα επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο εισόδημά μας. Πρέπει να του θυμίσω ότι όλοι οι επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι της χώρας αγωνιστήκαμε σκληρά επί χρόνια για να καταργηθεί αυτό το χαράτσι» δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός και συνέχισε λέγοντας: «Δεν ξεχνάμε τι περάσαμε με τον νόμο Κατρούγκαλου, όσα χρόνια και αν περάσουν».

Την «έκπληξή του» για τη χθεσινή τοποθέτηση του κ. Κατρούγκαλου εξέφρασε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΟΕΕ), Κωνσταντίνος Κόλλιας.

«Προφανώς, ξεχνά την τεράστια ζημιά, που έγινε, όταν ίσχυε ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου, όταν και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη διακοπή της λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα εκτοξεύθηκαν οι συνεργασίες με πληρωμές σε μαύρα, χωρίς παραστατικά» σημείωσε ο κ. Κόλλιας και συνέχισε λέγοντας: «Ξεχνά, επίσης, το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος νόμος και ειδικότερα οι διατάξεις του για την επιβολή του κεφαλικού αυτού φόρου, κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από προσφυγή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και άλλων θεσμικών φορέων».

«Καλό θα ήταν ο κ. Κατρούγκαλος να πάρει πίσω τις εμμονικές ιδέες του, οι οποίες αποδεδειγμένα καθιστούν ασύμφορη τη λειτουργία ατομικής επιχείρησης και οδηγούν στον αφανισμό τον μικρομεσαίο ελεύθερο επαγγελματία» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΟΕΕ.

Η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, το πρωί της Πέμπτης και μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις Κατρούγκαλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μπροστά στο φόβο ότι οι εκλογές συμπίπτουν με το τέλος της 3ης εβδομάδας του μήνα και πιθανότατα οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες της μεσαίας τάξης θα προσέλθουν στις κάλπες χωρίς ευρώ στη τσέπη, ο κ. Μητσοτάκης και ο μηχανισμός διαστρέβλωσης της ΝΔ επιχειρούν για άλλη μια φορά να ξεγελάσουν τους πολίτες», αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, απαντώντας στους ισχυρισμούς περί ασφαλιστικών κρατήσεων.

«Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των μισθωτών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλωστε είναι δημοσιευμένο εδώ και καιρό και όλοι έχουν τη δυνατότητα να το μελετήσουν», σημειώνει η Πόπη Τσαπανίδου, υπενθυμίζοντας τις προτάσεις του κόμματος που αφορούν: «Αύξηση του εισοδήματος με την αύξηση του αφορολόγητου και την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος. Μείωση των τιμών με τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ. Ρύθμιση των χρεών και αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Και ένα κράτος δίκαιο, δίπλα στις ανάγκες τους».

Τα «μάζεψε» ο κ. Κατρούγκαλος

Πάντως αργότερα ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, σε μήνυμά του στο twitter του έκανε λόγο για «προσωπικές απόψεις»:

«Η ΝΔ προσπαθεί να μη συζητάμε για τα επίδικα και ουσιώδη, αλλά να διαμορφώνει την ατζέντα με ψευδό-ζητήματα κατασκευής της. Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το ασφαλιστικό είναι στο πρόγραμμα μας. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τους συνταξιούχους με την 13η σύνταξη, την επιστροφή των αναδρομικών και αυξήσεις και σε όσους έχουν προσωπική διαφορά και να καταργήσουμε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Σε σχέση με τις εισφορές, εξέφρασα τη προσωπική μου άποψη, ότι είναι καλύτερο να πληρώνουν λιγότερα οι περισσότεροι και να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα κανένας. Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών ή των μισθωτών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το προγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλωστε είναι δημοσιευμένο εδώ και καιρό και όλοι έχουν τη δυνατότητα να το μελετήσουν. Οι αλλαγές που προβλέπει για τη ζωή τους είναι γνωστές : Αύξηση του εισοδήματος με την αύξηση του αφορολόγητου και την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος. Μείωση των τιμών με τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ. Ρύθμιση των χρεών, με αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Και ένα κράτος δίκαιο, δίπλα στις ανάγκες τους».

Only in

Εκτός ελέγχου το TikTok – Σου μαθαίνει πώς να… κλέβεις

Μετά τα επικίνδυνα challenges, σκυτάλη παίρνουν τα «μαθήματα» κλοπής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023