Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα σενάρια για κυβέρνηση ειδικού σκοπού - Τα νέα δεδομένα για τις συγκλίσεις των κομμάτων

Τα σενάρια για κυβέρνηση ειδικού σκοπού – Τα νέα δεδομένα για τις συγκλίσεις των κομμάτων

Η ΝΔ θέτει επί τάπητος, τα περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού, θεωρώντας ότι ενισχύει το δικό της επιχείρημα ότι απαιτείται σταθερή και ισχυρή διακυβέρνηση για να μην μπει σε περιπέτεια η χώρα.

Φωτιά πήρε (ξανά) το πολιτικό σκηνικό, με Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, να ανταλλάσσουν αιχμηρές ανακοινώσεις και μομφές. Αφορμή  αποτέλεσε η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα σε σχετική ερώτηση για την πιθανότητα δημιουργίας κυβέρνησης ειδικού σκοπού, προκειμένου να γίνει προανακριτική για την υπόθεση των υποκλοπών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή με απασχολεί η νίκη. Ας δούμε τα αποτελέσματα. Δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύπτει μία τέτοια συζήτηση. Ο στόχος μου δεν είναι μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού».

Μετά την κυβέρνηση «των ηττημένων» και τα σενάρια για κυβέρνηση ανοχής, η αποστροφή του λόγου του Αλέξη Τσίπρα ( ότι δηλαδή δεν αποκλείει την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης ειδικού σκοπού),  ήταν αρκετή για να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και από τον Νίκο Ανδρουλάκη, με το κυβερνών κόμμα να το θέτει στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, θεωρώντας ότι ενισχύει το δικό του επιχείρημα ότι απαιτείται σταθερή και ισχυρή διακυβέρνηση για να μην μπει σε περιπέτεια η χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας χθες το βράδυ στον ΑΝΤ1 την πρόταση Τσίπρα, μίλησε για «υπόγειες διαδρομές» μεταξύ κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίες οδηγούν σε «ακυβερνησία» ενώ επέμεινε ότι η διερεύνηση της υπόθεσης είναι αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης.

«Επεσαν οι μάσκες»

«Λίγο πριν το τέλος της προεκλογικής περιόδου έπεσαν οι μάσκες. Όταν μιλούσα για κυβέρνηση ηττημένων αυτό εννοούσα. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η κυβέρνηση των ηττημένων θα ήταν και κυβέρνηση των απελπισμένων. Αναρωτιέμαι αν αυτή η κυβέρνηση θα παρέμβαινε και στη δικαιοσύνη. Μπορεί να ζητήσει ό,τι θέλει, αρκεί να έχει την πλειοψηφία. Αυτό που δεν έχει δικαίωμα να κάνει είναι να παίξει τη χώρα στα ζάρια», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού είναι κυβέρνηση παράλυσης, ο ορισμός της ακυβερνησίας. Ή μήπως για να βάλουν κάποιους φυλακή. Θυμίζω τι είπε ο κ. Πολάκης. Τα λέω και για τον κ. Ανδρουλάκη.Να σκεφτούν κάποιοι μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκης τους προκύψει Τσίπρας από την πίσω πόρτα. Το πρώτο κόμμα θα σχηματίσει κυβέρνηση. Ένας τρόπος υπάρχει να αποτραπούν τα σενάρια καταστροφής, να είναι ισχυρή η ΝΔ στην κάλπη της Κυριακής 21 Μαΐου».

Η απάντηση Ανδρουλάκη

«Αυτά που λέει ο κύριος Τσίπρας είναι όπλο για τον Μητσοτάκη», υποστήριξε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Όταν λοιπόν μιλά για κυβερνήσεις που δεν είναι σταθερές, δεν αφορούν μια ολιστική ατζέντα για το μέλλον της χώρας, στην οικονομία, στα εθνικά θέματα και βάζει μόνο ένα ζήτημα, ουσιαστικά αυτό κάνει τον κ. Τσίπρα χορηγό του κυρίου Μητσοτάκη», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha

«Σκάνδαλα υποκλοπών, Πάτσηδες, η τραγωδία στα Τέμπη που έλεγαν ψέματα… Αυτό που λέω και το πιστεύω είναι ότι αν υπήρχε αξιόπιστη αντιπολίτευση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα αποτελούσε παρελθόν», προσέθεσε χαρακτηριστικά, εξαπολύοντας για άλλη μία φορά επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκλίσεις…

Παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα των πολιτικών αρχηγών, πάντως,  η συζήτηση για το ενδεχόμενο μίας κυβέρνησης συνεργασίας, παραμένει στο προσκήνιο με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι είναι διαφορετικό, να μιλάμε σε θεωρητικό επίπεδο για μία σύγκλιση πολιτικών κομμάτων στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει, και άλλο να έρθουν στο «τραπέζι» οι αρχηγοί έχοντας ως «όπλο» ένα καλό ποσοστό στις εκλογές που ενδεχομένως  θα μπορούσε να αποτελέσει το «κλειδί» για μία συνεργασία κομμάτων.

Ενδεικτικό είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας και χθες κατά τη διακαναλική συνέντευξη στο Ζάππειο, επανέλαβε τα περί συγκρότησης προοδευτικής κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι «με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε κυβέρνηση και δεν θα πάμε σε δεύτερες εκλογές.

«Με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη της απλής αναλογικής, ξεκλειδώνει η προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης μακράς πνοής», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ανανεώνοντας την πρόσκληση συνεργασίας προς το ΠΑΣΟΚ, απέκλεισε όμως για μία ακόμα φορά το Γιάννη Βαρουφάκη.

«Η κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας θα βασίζεται στην ανάταξη της κοινωνίας, της οικονομίας και κυρίως να ξαναγυρίσει η δικαιοσύνη παντού και για όλους», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτημα τι θα γίνει αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία σημείωσε: «Εδώ δεν έχουμε κάνει καλά καλά τις πρώτες εκλογές. Αν η ΝΔ είναι πολύ ισχυρή, πρώτη και με διαφορά, τότε πιστεύω ότι τα πράγματα θα βρουν τη θέση τους και η χώρα θα κυβερνηθεί την επόμενη τετραετία με σταθερότητα. Έχω πολύ μεγάλη δυσκολία να συνεργαστώ με τον κ. Ανδρουλάκη. Θεωρώ ότι μία τέτοια κυβέρνηση δύο κομμάτων θα ήταν ασταθής κυβέρνηση που δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του τόπου».

Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε πως «αυτό που με ενδιαφέρει είναι να είμαστε καθαροί νικητές. Τι θα γίνει τη Δευτέρα θα το δείτε».

Παρά το γεγονός ωστόσο ότι, έψεξε τη στάση Ανδρουλάκη, απηύθυνε προσκλητήριο στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, με τους οποίους «βρεθήκαμε μαζί στη μάχη κατά του λαϊκισμού», ενώ «από τότε που ανέλαβε ο κ. Ανδρουλάκης τα ηνία της παράταξης, σαφώς και σπρώχνει το ΠΑΣΟΚ πολύ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ», και τους κάλεσε να σκεφτούν τι θα σήμαινε ψήφος στο ΠΑΣΟΚ με αυτό το δεδομένο.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024