Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε κυβέρνηση - Σύσταση προανακριτικής για τις υποκλοπές

Τσίπρας: Αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε κυβέρνηση – Σύσταση προανακριτικής για τις υποκλοπές

Τι είπε για την οικονομία, τις εκλογές, την υπόθεση των υποκλοπών και τους νέους.

Σε σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης θα προχωρήσει την επομένη των εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας εφόσον όπως είπε το κόμμα τους κερδίσει τις εκλογές. Κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης από το Ζάππειο ενόψει των εκλογών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως αν κερδίσει η ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης.

Το πρόγραμμα μας απόλυτα κοστολογημένο, είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «έχω πλήρη επίγνωση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Έχω πλήρη εικόνα και των δημοσιονομικών δυσκολιών. Ο κ. Μητσοτάκης έχει πρεμούρα να αποδείξει ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κοστολογημένο».

Εχουμε έτοιμη πράξη νομοθετικού περιεχόμενου με τρία άρθρα.  Όπως είπε αυτή περιλαμβάνει: Αναστολή πλειστηριασμών α΄ κατοικίας. Το δεύτερο άρθρο αφορά την καθιέρωση ελάχιστης βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ. και το τρίτο μείωση ΕΦΚ και ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Για σχηματισμό κυβέρνησης

Δεν θα ρισκάρει ο Μητσοτάκης να πάει σε δεύτερες εκλογές είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα δεν θα πάει δεύτερες εκλογές αλλά στη δημιουργία προοεδευτικής συνεργασίας.

«Όπως δείχνουν οι μετρήσεις μας, το πρώτο κόμμα με το τρίτο θα μπορούν να φτιάξουν κυβέρνηση. Αν κερδίσει ο κ. Μητοτάκης πιστεύω ότι θα επιδιώξει κυβέρνηση. Αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε κυβέρνηση. Θα πάμε σε σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης».

Αναφερόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη είπε ότι «αυτοεξαιρέθηκε από το προσκλητήριο των προοδευτικών δυνάμεων. «Αν δεν υπήρχε ο κ. Βαρουφάκης, ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να τον εφεύρει. Ήταν το αλτερ έγκο του σε όλη την προεκλογική περίοδο. Με την εμμονή του έκανε πολύ μεγάλο δώρο. Δεν ξέρω αν ήταν συνενοημένοι ή αν απλά ήταν μια χρήσιμη προσφορά του κ. Βαρουφάκη στον κ. Μητσοτάκη», σχολίασε.

«Η κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας θα βασίζεται στην ανάταξη της κοινωνίας, της οικονομίας και κυρίως να ξαναγυρίσει η δικαιοσύνη παντού και για όλους», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση αν θα πάει σε δεύτερες εκλογές, είπε πως «δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία της απλής αναλογικής. Χωρίς μπόνους, χωρίς τρικ. Μπορεί να γίνει. Μην το απορρίψουμε πριν το δούμε. Δεν έχουμε κουραστεί από τις αλαζονικές κυβερνήσεις; Μια κυβέρνηση συνεργασίας δεν μπορεί να θέσει τέτοιους όρους. Αν δεν προκύψουν οι προϋποθέσεις γι’ αυτό, θα αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Η απλή αναλογική έχει και υποχρεώσεις. Υπάρχουν ευθύνες».

Προσκλητήριο στους νέους

Ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε προσκλητήριο στους νέους καλώντας τους να προσέλθουν στις κάλπες για να πάνε στον κουβά οι προβλέψεις, τονίζοντας ότι η συμμετοχή θα κρίνει το αποτέλεσμα, το οποίο είναι ανοιχτό.

«Πιστεύω ότι θα επιστέψουν στις κάλπες. Ο κ. Μητσοτάκης στοχοποίησε τους νέους», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Είδαν στο πετσί του τη συντριβή των ονείρων τους και των δικαιωμάτων τους. Εφαρμόστηκε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για να γίνουν πελατεία στα κολλέγια. Εφαρμόστηκε ζούγκλα στα εργασιακά. Θεσπίστηκε η κατάργηση του 8ώρου, διαλύθηκε η Επιθεώρηση Εργασίας. Το ξεχάσαμε το ξύλο στις πλατείες; Δεν υπάρχει πολιτική για τη στέγη. Έχουν πολλούς λόγους να πάνε στην κάλπη. Σε όλες τις μετρήσεις, σε όλες, στους νέους 17-24 ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά. Και στους 17-45 προηγείται».

Μηδενικό ΦΠΑ σε είδη άμεσης ανάγκης

Σε ερώτηση για τη μείωση του ΦΠΑ και κατά πόσο είναι αποτελεσματικό μέτρο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως είναι «πολύ δύσκολο κανείς να προσπαθήσει να υπερασπιστεί ένα επιχείρημα που δεν έχει καμία λογική». Σημείωσε ότι ακόμα και ο πρωθυπουργός μείωσε τον ΦΠΑ σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως την οικοδομή και το τουριστικό πακέτο, προκειμένου ν’ αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα. Το ίδιο, είπε, θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να πέσουν οι τιμές σε βασικά προϊόντα. «Μην προσπαθούμε να συγκρουστούμε με την κοινή λογική», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι σε είδη άμεσης ανάγκης ο ΣΥΡΙΖΑ θα θεσπίσει μηδενικό ΦΠΑ, ενώ όπως είπε ιδιαιτέρως σημαντικό είναι να γίνονται «ουσιαστικοί έλεγχοι» και όχι «έλεγχοι μαϊμού» «όπως κάνει τώρα το υπουργείο Ανάπτυξης».

Εξωτερικές σχέσεις

Αναφερόμενος στις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία και στον Εντι Ράμα είπε ότι ενώ για 4,5 χρόνια να και είχε καλές σχέσεις με τον κ. Ράμα και ενώ ζητούσε να γίνουν επισκέψεις εκατέρωθεν δεν έγινε διότι είχε θέσει ως όρο την προάσπιση των δικαιωμάτων του ελληνισμού.

«Ο κ. Ράμα είχε βγάλει μία εγκύκλιο για τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας, έθεσα αμέσως ζήτημα για την ενταξιακής πορείας της Αλβανίας. Τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης; Τα άφησε στην άκρη. Πήγε επίσημη επίσκεψη, χωρίς να βάλει κανέναν όρο, τον ενδιέφερε μόνο η επικοινωνία. Ιδιωτική εθνική πολιτική; Και έχει το θράσος να μας εγκαλεί για τον πατριωτισμό μας; Εμείς βάλαμε το πατριωτικό συμφέρον, το ίδιο κάναμε και με την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά.

Για την υπόθεση των υποκλοπών

Για απόλυτη σύνδεση του Pretador με την ΕΥΠ όπως έδειξε η PEGA έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο. «Μιλάμε για αποδεδειγμένη παραβίαση των επικοινωνιών. Βρέθηκαν τα στοιχεία στους παρόχους. Για αρχηγό του τρίτου κόμματος, υπουργών, στρατιωτικών και δημοσιογράφων».

«Έχουμε την παρακολούθηση από ένα κέντρο που ήταν υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού μέσα απ’ το Μέγαρο Μαξίμου» , είπε και πρόσθεσε: «Εννέα μήνες το συγκάλυπτε και στο debate ομολόγησε ότι είναι σκάνδαλο και ότι δεν υπήρχε κανένας εθνικός λόγος παρακολούθησης. Άρα δεν μπορεί να υπάρχει η επίκληση του εθνικού απορρήτου», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως όλο αυτό το διάστημα δεν έχει κληθεί ούτε ένας ύποπτος.

Πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο θέμα είναι συγκάλυψη αλλά και που βρίσκονται τα στοιχεία των παρακολουθήσεων. «Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν. Θα επιχειρήσει δια την ψήφο να τους καταστήσει συνένοχους. Αυτή είναι η αλήθεια. Στο τηλέφωνο έβλεπε τα πάντα. Όποιος τα έχει στα χέρια του μπορεί να εκβιάζει το πολιτικό σύστημα για 10 χρόνια. Είναι προφανές ότι αν η ΝΔ κερδίσει θα υπάρξει συγκάλυψη».

Πρόσθεσε δε ότι αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ μία από τις πρώτες κινήσεις είναι να προχωρήσουμε προς την κάθαρση. Ανακοίνωσε ότι από τις πρώτες κινήσεις εάν εκλεγεί είναι να πάει σε προανακριτική καθώς όπως τόνισε τα πολιτικά πρόσωπα πρέπει να λογοδοτήσουν. «Θα παρακολουθούμε την πορεία στη δικαιοσύνη, αλλά θα προχωρήσαμε στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Ελπίζω να δεχθεί ο κ. Ανδρουλάκης. Θα προχωρήσουμε στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Να πέσει φως στο σκοτάδι. Που βρίσκονται αυτά τα τεκμήρια;» είπε.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως «μόνο» ο κ. Μητσοτάκης έχει την «απόλυτη γνώση και ευθύνη» να απαντήσει για το πού βρίσκονται αυτά τα στοιχεία, αλλά, όπως σχολίασε «ο ίδιος επιδιώκει τη συγκάλυψη». Τον κατηγόρησε ότι επικαλέστηκε άγνοια και τώρα «ζητά την ψήφο των συντηρητικών ψηφοφόρων» προκειμένου να γίνουν «συνένοχοι σ’ ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης». Όσον αφορά, δε, το κατά πόσο είναι παγιδευμένο το πολιτικό και οικονομικό σύστημα της χώρας, σχολίασε ότι «αν ήξερα ότι κάποιος έχει προσωπικά μου δεδομένα, δεν θα αισθανόμουν καλά».

Για τους πλειστηριασμούς

Δεν θα δεχθούμε τη λεηλασία της μεσαίας τάξης, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παρουσιάσει ένα ολιστικό σχέδιο για το ιδιωτικό χρέος.

Τόνισε ότι υπήρχε η προστασία της α’ κατοικίας μέχρι το 2020. «Αφήσαμε προστατευμένη την α’ κατοικία μέχρι το τέλος του 2019. Ο κ. Μητσοτάκης επέκτεινε την ισχύ λόγω πανδημίας και στη συνέχεια έφερε τον πτωχευτικό κώδικα. Τα funds θέλουν το 100% της εμπορικής αξίας. Εμείς παρουσιάσουμε λύσεις. Νομοθετούμε τη λειτουργία των funds και ταυτόχρονα φτιάχνουμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Δίνουμε 2 επιλογές. Μια βραχυχρόνια και μια μακροχρόνια. Αυτή είναι η λύση που προτείνουμε ταυτόχρονα θεσπίζουμε και τη δικαστική προστασία αν δεν υπάρξει λύση». είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν και το ζήτημα της επενδυτικής βαθμίδας, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι έχει πλήρη επίγνωση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Υποστήριξε ότι το ’19 χάθηκε η ευκαιρία να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα η χώρα «γιατί γυρίσαμε στις παλιές δοκιμασμένες νεοφιλελεύθερες συνταγές που είχαν οδηγήσει και στη χρεοκοπία». Προσέθεσε ότι «η οικονομία δεν πάει τόσο καλά όσο νομίζουμε, ο αναπτυξιακός ρυθμός είναι ακριβώς εκεί που τον αφήσαμε εμείς το ’19». Σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απολογηθεί, γιατί ενώ δεν είχε μείνει τίποτε άλλο ανολοκλήρωτο από τον ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει, πέρα από την επενδυτική βαθμίδα, εκείνος ενώ το υποσχέθηκε, απέτυχε.

Σημείωσε ότι μια προοδευτική κυβέρνηση θα καταφέρει να στηρίξει την κοινωνία και να δημιουργήσει βιώσιμη προοπτική που θα φέρει και την επενδυτική βαθμίδα παράλληλα με ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο που θα αξιοποιήσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας.

Για τα Τέμπη

Χαρακτήρισε ντροπιαστική  την δήλωση του πρωθυπουργού ότι τα Τέμπη ήταν μια πρόσκαιρη ζημιά την οποία ξεπέρασε. «Τις ανθρώπινες ζωές δεν μπορούμε να τις αποτιμάμε ως φθορά». Από την πρώτη στιγμή είπε ότι την ευθύνη είχε ένας σταθμάρχης.

Παρουσίασε δε έγγραφο σχετικά με την τηλεδιοίκηση η οποία καταστράφηκε μετά τις εκλογές, το 2019. «Μας έλεγαν ότι δεν υπήρχε ποτέ και ότι επί των ημερών μας κάηκε. Αυτή είναι αθλιότητα τους. Ένας δεν αποκατέστησε αυτή τη ζημιά και ο κ. Καραμανλής έλεγε ντροπή. Τώρα είναι υποψήφιος στις Σέρρες επειδή λέγεται Καραμανλής. Αυτό είναι το κόμμα της ΝΔ. Οικογενειοκρατία παντού», είπε χαρακτηριστικά.

Τα πρόσωπα της επόμενης μέρας

Δήλωσε ανοιχτός στο να συζητήσει για τα πρόσωπα, καθώς όπως είπε «Είμαι ανοιχτός να συζητήσω για τα πρόσωπα. Η ελληνική κοινωνία θέλει να δει εκπλήξεις. Νέα πρόσωπα και ικανά που θα αξιοποιήσουν την αριστεία. Θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τις επιλογές που πρέπει και θα δώσουν νέα πνοή. Το «αδύναμο φύλο» θα έχει ισχυρή παρουσία. Δεν θα πούμε «δεν βρήκαμε», όπως ο κ. Μητσοτάκης».

Δείτε τη διακαναλική συνέντευξη από το Ζάππειο ενόψει των εκλογών

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024