Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Road to Better: Η Ford πιο κοντά στην ουδετερότητα άνθρακα σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού EV

Road to Better: Η Ford πιο κοντά στην ουδετερότητα άνθρακα σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού EV

Η Ενιαία Έκθεση Βιωσιμότητας και Οικονομικού Απολογισμού 2023 αποδεικνύει τη δέσμευση της εταιρείας στην ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων που σέβονται το περιβάλλον, αλλά και στην επίτευξη διαφάνειας σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της

Σε καλό δρόμο προς την υλοποίηση των φιλόδοξων στόχων βιωσιμότητάς της εμφανίζεται η Ford βάσει της Ενιαίας Έκθεσης Βιωσιμότητας και Οικονομικού Απολογισμού που δημοσίευσε για το 2023, σε συνέχεια δύο δεκαετιών πρωτοπορίας στην υποβολή σχετικών εκθέσεων. Η εταιρεία, που στοχεύει στην επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα το αργότερο έως το 2050 σε όλα τα οχήματα, τις λειτουργίες και την αλυσίδα εφοδιασμού της, παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν πως βρίσκεται πράγματι on the «Road to Better», όπως αποκαλεί τη δέσμευσή της για την οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου, χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιου μέλλοντος στον τομέα των μεταφορών.

Τα στοιχεία που ήρθαν στο φως μέσω της έκθεσης, επιβεβαιώνουν τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ford τόσο για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη πιο «πράσινων» αυτοκινήτων, όσο και για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των δραστηριοτήτων της και τη δημιουργία μιας υπεύθυνης εφοδιαστικής αλυσίδας EV, από το επίπεδο των πρώτων υλών μέχρι και εκείνο του καταναλωτή, η οποία σέβεται τόσο το περιβάλλον όσο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ηλεκτρικό μέλλον για όλους

Η ίδια η επένδυση της Ford στην ανάπτυξη και την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών – που αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια για το διάστημα 2022-2026 – αποτελεί το πρώτο βήμα της εταιρείας προς την πράσινη μετάβαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο στόχος που έχει θέσει η Ford, και που βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων βαίνει προς επίτευξη, κάνει λόγο για ετήσια παραγωγή 600.000 EVs μέχρι τα τέλη του έτους και περισσότερων από 2 εκατομμυρίων μέχρι το τέλος του 2026. Φτάνοντας στο 2030, η εταιρεία στοχεύει ο μισός όγκος των παγκόσμιων πωλήσεων οχημάτων της να αφορά εξηλεκτρισμένα μοντέλα.

Στους σημαντικούς αριθμούς που αναδείχθηκαν μέσα από την έκθεση, ανήκουν και τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τον πιθανό αντίκτυπο της συγκεκριμένης στρατηγικής, συμπεριλαμβανομένης της εξοικονόμησης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προκύπτουν από την οδήγηση ενός Ford EV. Βάσει των εκτιμήσεων της εταιρείας, ανάλογα με το μοντέλο, η οδήγηση ενός ηλεκτρικού οχήματος Ford θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά τη διάρκεια της ζωής του έως 60%, όταν φορτίζεται με ηλεκτρική ενέργεια από ένα μέσο ηλεκτρικό δίκτυο των ΗΠΑ, σε σχέση με την οδήγηση παρόμοιου οχήματος με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ενδιαφέρον παράδειγμα αποτελεί το F-150® Lightning®, που μετατράπηκε ταχύτατα στο πρώτο σε πωλήσεις ηλεκτρικό pickup στην Αμερική, ήδη από τον πρώτο μήνα διάθεσής του στη λιανική τον Ιούνιο του 2023. Σύμφωνα πάντα με την έκθεση της εταιρείας, στην περίπτωσή του η εξοικονόμηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη διάρκεια της ζωής του ισοδυναμεί με το CO2 που αντιστοιχεί στη χρήση περίπου 33.225 λίτρων βενζίνης.

Δεσμεύσεις με ουσία

Οι «πράσινες» δεσμεύσεις της Ford για το μέλλον των δραστηριοτήτων της δεν περιορίζονται στη διάθεση οχημάτων με μειωμένες εκπομπές ρύπων – αντιθέτως, επεκτείνονται στη μείωση των εκπομπών από τις εγκαταστάσεις, τις διαδικασίες παραγωγής και την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιεί η εταιρεία σε όλο τον κόσμο.

Ήδη η Ford πέτυχε τη μείωση τόσο των άμεσων εκπομπών ρύπων από τις δραστηριότητές της (Scope 1) όσο και των έμμεσων που προκύπτουν από τις αγορές ενέργειας (Scope 2) κατά 35,4% σε σύγκριση με το 2017. Στο διάστημα που μεσολάβησε, η Ford είχε επενδύσει για αυτό τον σκοπό περισσότερα από 26 εκατομμύρια δολάρια για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεών της, τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας σε όλες τις μονάδες και τις διαδικασίες παραγωγής της, πετυχαίνοντας εκτός των άλλων και τη μείωση των απόλυτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή κατά 40% για το ίδιο διάστημα.

Ακόμη, η εταιρεία κατάφερε να ενσωματώσει 60,6% ηλεκτρική ενέργεια απαλλαγμένη από άνθρακα στις δραστηριότητές της σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης όλης της αγοραζόμενης ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή σε Ευρώπη και Μεξικό, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο το 42,6% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποίησε προερχόταν από ανανεώσιμες πηγές.

Σε ό,τι αφορά τις εκπομπές Scope 3, δηλαδή εκείνες που προκύπτουν από τους προμηθευτές, τα προϊόντα και άλλες πηγές εκτός των εγκαταστάσεών της, η Ford πέτυχε μείωση της τάξης του 23% περίπου, στο διάστημα 2019-22. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρεία αποτέλεσε την πρώτη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία που συμπεριέλαβε την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού της στην πλατφόρμα Manufacture 2030, προσκαλώντας 3.000 εργοστάσια προμηθευτών Tier 1 να συμμετέχουν στο πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για να τους βοηθά να μετρούν, να μετριάζουν και να μειώνουν τις εκπομπές ρύπων.  Στη διάρκεια του 2023, η εταιρεία σχεδιάζει να προσκαλέσει περισσότερους προμηθευτές Tier 1, αλλά και έμμεσους προμηθευτές της να συμμετάσχουν στο Manufacture 2030.

.

.

Πρώτη ύλη το περιβάλλον – και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Μπορεί ένα προϊόν τεχνολογίας να θεωρείται βιώσιμο όταν για την παραγωγή του χρησιμοποιούνται πρώτες ύλες που βλάπτουν τον πλανήτη ή προκύπτουν από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο; Η Ford απαντά αρνητικά και εργάζεται για να διασφαλίσει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού της σέβεται τόσο τον πλανήτη όσο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημιουργώντας μια νέα αλυσίδα εφοδιασμού ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών και εξασφαλίζοντας τις πρώτες ύλες που απαιτούνται απευθείας από εταιρείες εξόρυξης ευθυγραμμισμένες με την πολιτική της.

Στην έκθεση βιωσιμότητας της εταιρείας περιγράφονται με λεπτομέρειες οι πολλαπλές νέες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την αύξηση της διαφάνειας, της ιχνηλασιμότητας και της δέουσας επιμέλειας τόσο στο επίπεδο της άντλησης των αναγκαίων πρώτων υλών, όσο και σε εκείνο της διαχείρισής τους βάσει των βέλτιστων διαθέσιμων πρακτικών.

Ήδη από το 2021, η Ford έχει ξεκινήσει τη διαδικασία της χαρτογράφησης και του ελέγχου του εφοδιασμού ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών, με στόχο την καλύτερη κατανόηση της προέλευσης των πρώτων υλών στην αλυσίδα εφοδιασμού EV, συμπεριλαμβανομένων του νικελίου, του λιθίου, του κοβαλτίου και του γραφίτη. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 30 έλεγχοι προμηθευτών σε αυτές τις κρίσιμες αλυσίδες που αφορούν ορυκτά που χρησιμοποιούνται σε μπαταρίες, σε όλα τα στάδια μέχρι και την τοποθεσία εξόρυξης.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, τόσο η εταιρεία όσο και οι προμηθευτές της υποβλήθηκαν επίσης σε έλεγχο των συστημάτων διαχείρισης της δέουσας επιμέλειας για το νικέλιο, το λίθιο και το κοβάλτιο – διαδικασία που επέτρεψε στη Ford να ενισχύσει τις εταιρικές πρακτικές της, εισάγοντας μεταξύ άλλων και νέες περιβαλλοντικές και κοινωνικές απαιτήσεις, καθώς επίσης και απαιτήσεις διακυβέρνησης στις συμφωνίες προμηθειών της.

Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη αλυσίδα εφοδιασμού της, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ford συνεχίζει να συνεργάζεται στενά τόσο με τους προμηθευτές της όσο και με τρίτες εταιρείες διασφάλισης (λ.χ. Initiative for Responsible Mining Assurance, Responsible Minerals Initiative και Responsible Business Alliance) για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση όχι μόνο περιβαλλοντικών ζητημάτων, αλλά και εκείνων που άπτονται της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού της, με στόχο την ευθυγράμμιση με τον Κώδικα Δεοντολογίας Προμηθευτών της Εταιρείας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ford εκπαίδευσε στη διάρκεια του 2022 844 εργαζομένους στον τομέα των αγορών, 2.647 άλλους υπαλλήλους και 979 προμηθευτές σε θέματα βιωσιμότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας, μεταξύ των οποίων και πρακτικές καταπολέμησης της διαφθοράς, προώθησης της δίκαιης εργασίας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Ανοίγοντας τον δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον

Ιδιαίτερης μνείας χρήζει και το φιλανθρωπικό έργο του Ford Motor Company Fund, το οποίο συνεργάζεται με ΜΚΟ και ηγέτες κοινοτήτων σε περισσότερες από 40 χώρες του πλανήτη. Μόνο στη διάρκεια του 2022 συνεισέφερε από κοινού με τη Ford 64 εκατομμύρια δολάρια επενδύοντας σε συνεργασίες και προγραμματισμό σε τρεις νευραλγικούς τομείς: εκείνους της απελευθέρωσης της πρόσβασης σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, της εκπαίδευσης για το μέλλον της εργασίας και της διαφοροποίησης του δικτύου επιχειρηματιών, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στην αύξηση των οικονομικών ευκαιριών για τις γυναίκες και στην καταπολέμηση της παιδικής εργασίας.

Μέσα από τέτοιου είδους κινήσεις που αφορούν όλο το φάσμα της δραστηριότητάς της, η Ford φιλοδοξεί να συμβάλει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για το περιβάλλον και τον άνθρωπο, με την εμπειρία των 120 χρόνων από την ίδρυσή της να της επιτρέπει να αναγνωρίσει ότι η μακροπρόθεσμη επιτυχία της εξαρτάται από τη δημιουργία αξίας για τους πελάτες, τους εργαζόμενους και τις κοινότητες.

Για την εξασφάλιση της μέγιστης διαφάνειας στη δραστηριότητά της και την ανάδειξη των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει σε όλο τον κόσμο στον τομέα της βιωσιμότητας, η Ford εγκαινιάζει ιστότοπους Road to Better στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες αγορές. Με αυτό τον τρόπο, η εταιρεία επιτρέπει στο κοινό να παρακολουθεί την πρόοδο που καταγράφεται στις προσπάθειές της, βάσει μετρήσιμων στοιχείων.

Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη Ενιαία Έκθεση Βιωσιμότητας και Οικονομικού Απολογισμού που δημοσίευσε η Ford για το 2023 εδώ.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024