Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Είναι το εξώφυλλο της Μάρθα Στιούαρτ στο Sports Illustrated συμπεριληπτικό; Όχι, είναι απλά διακοσμητικό

Είναι το εξώφυλλο της Μάρθα Στιούαρτ στο Sports Illustrated συμπεριληπτικό; Όχι, είναι απλά διακοσμητικό

Η πραγματική αλλαγή θα ήταν κάτι περισσότερο από τον συμβολισμό ενός εξώφυλλου περιοδικού με μια γυναίκα άνω των 80 με μαγιό.

«Η Μάρθα Στιούαρτ, στα 81 της χρόνια, γίνεται αυτή την εβδομάδα η μεγαλύτερη σε ηλικία πρωταγωνίστρια του εξώφυλλου του Sports Illustrated Swimsuit Issue. Με τα ανακατεμένα μαλλιά της στην παραλία, το πανέμορφο πρόσωπο, με το pixie κούρεμα, το επαγγελματικό μαύρισμα και το ολόσωμο, στιλάτο μαγιό της, λοιπόν, θα ήταν ενάντια στις αρχές μου να κρίνω αν δείχνει μεγαλύτερη ή νεότερη από 81, αρκεί να πω ότι δείχνει απίστευτη» γράφει η Zoe Williams στην Guardian και συνεχίζει.

«Έχει μια μεταξωτή πορτοκαλί εσάρπα περασμένη στους ώμους της – μια τολμηρή επιλογή, σκέφτηκα, αφού θυμίζει την πορτοκαλί στολή της ποινής φυλάκισής της για ψέματα σε ομοσπονδιακούς ερευνητές σχετικά με μια συναλλαγή μετοχών το 2004, αλλά ίσως αυτό να είναι σκόπιμο και ειρωνικό. Ή ίσως είμαι ο μόνος άνθρωπος που το θυμάται αυτό».

«Ελπίζω αυτό το εξώφυλλο να σας εμπνεύσει να προκαλέσετε τον εαυτό σας να δοκιμάσει νέα πράγματα, σε όποιο στάδιο της ζωής κι αν βρίσκεστε» έγραψε η Μάρθα Στιούαρτ στο Instagram.

Δείτε το βίντεο

Νιώθετε ποτέ ότι σας κοροϊδεύουν;

Η προηγούμενη γηραιότερη πρωταγωνίστρια του εξώφυλλου του περιοδικού ήταν η Μάγια Μασκ, η εξωφρενικά όμορφη μητέρα του Ίλον Μασκ, η οποία εμφανίστηκε το 2022 σε ηλικία 74 ετών και δήλωσε τότε στο Hollywood Insider: «Οι γυναίκες όλων των ηλικιών, πρέπει να περπατάμε στην παραλία και να είμαστε ευτυχισμένες με το σώμα μας».

Και όλα αυτά είναι υπέροχα: ποικιλομορφία, ένταξη, εκπροσώπηση, πρότυπα, πώς θα νιώσουμε (οι μεγαλύτερες γυναίκες) ότι ανήκουμε στον κόσμο, αν δεν βλέπουμε τον εαυτό μας στον κόσμο κ.λπ.

«Αλλά κυρίες (και κύριοι, επιτρέπεται και σε εσάς η άποψη), νιώθετε ποτέ ότι σας κοροϊδεύουν;» ρωτάει η Zoe Williams στην Guardian.

«Οι ίδιοι οι άνθρωποι που επινόησαν τα ανέφικτα πρότυπα ομορφιάς και αέναης νεότητας που τυραννούν τις γυναίκες από την εμφάνιση των σταρ εξώφυλλων των περιοδικών επιδεικνύουν τη συμπερίληψη και την ανεκτικότητα τους, σαν εγγαστρίμυθοι του «μπορείς» και της «αυτο-αγάπης», ενώ εμείς πρέπει να είμαστε… τι; Ευγνώμονες; Πιο ευτυχισμένοι με το σώμα μας; Προσκολλημένοι να δοκιμάσουμε νέα πράγματα; Ελάτε τώρα» συνεχίζει η Zoe Williams.

Λίγη ιστορία θα βοηθήσει 

Το Sports Illustrated Swimsuit Issue επινοήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 από τον τότε εκδότη André Laguerre, ο οποίος ήθελε να βρει έναν τρόπο να γεμίσει έναν αργόσυρτο, χειμερινό μήνα, τον Φεβρουάριο, όπου δεν υπήρχε πολύ αθλητισμός. Διαφορετικές εποχές, και όλα αυτά: Ας μην σπαταλάμε την αγανάκτηση στο γεγονός ότι οι άνδρες επαινούνταν από το Sports Illustrated για το τι μπορούσαν να κάνουν, ενώ οι γυναίκες βραβεύονταν για το πώς έμοιαζαν.

Εν μέρει, λόγω της μοναδικής ετήσιας εμφάνισής του, το τεύχος με τα μαγιό έγινε το καμπανάκι για το επόμενο μεγάλο πράγμα στο μόντελινγκ, και δημιούργησε ή εδραίωσε αμέτρητες φήμες, από την Ελ Μακφέρσον μέχρι την Τάιρα Μπανγκς. Αν αυτό το είδος των μέσων ενημέρωσης ήταν, τουλάχιστον μέχρι να αναλάβουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κριτής της γυναικείας ομορφιάς, το Sports Illustrated Swimwear Issue ήταν το ανώτατο δικαστήριό του, δημιουργώντας τις δομές της τελειομανίας των πρακτορείων μοντέλων: Οποιοδήποτε σχήμα αρκεί να είναι λεπτό, με βιολογικά αδύνατο στήθος.

Η αισθητική συχνά ακροβατεί στα όρια του soft-porn με ελάχιστα ρούχα, πολύ έντεχνα γυαλιστερό λάδι σώματος και υποβλητικές πόζες, σε μια αρκετά ειλικρινή έκκληση προς το κυρίως ανδρικό αναγνωστικό κοινό. Από την ίδρυσή του, είχε παράπονα από την αστυνομία της ηθικής, και μετά το #MeToo ο στρατός των woke μπήκε στη μέση με ξεκάθαρο παράπονο: «Φίλε, σταμάτα να μας φωτογραφίζεις σαν φαγητό».

Άλλο εκπροσώπηση, άλλο κανόνας 

Αλλά το ζήτημα της εκπροσώπησης ήταν πάντα λίγο πιο λεπτό. Η Μπανκς ήταν η πρώτη μαύρη σταρ του εξωφύλλου το 1997- η Βαλεντίνα Σαμπάιο η πρώτη τρανσέξουαλ σταρ του εξωφύλλου το 2020- η Γιούμι Νου το πρώτο plus size μοντέλο ασιατικής καταγωγής το 2022- η Μάρθα Στιούαρτ, φυσικά, η πρώτη 81χρονη. Το περιοδικό επιδεικνύει αυτή την ποικιλομορφία με μεγαλοπρέπεια και συγχαίροντας τον εαυτό του, σαν να κάνει τον κόσμο έναν πιο περιεκτικό χώρο για τις περιθωριοποιημένες ομάδες. Ωστόσο, στα επόμενα τεύχη, τα μοντέλα θα επιστρέψουν στον μέσο όρο.

Η πραγματική αλλαγή θα έμοιαζε διαφορετική από αυτό: Θα έμοιαζε με ένα διαφορετικό σχήμα σώματος σε κάθε τεύχος – δεν είναι σαν να υπάρχει ανεξάντλητη προσφορά. Για παράδειγμα, τελικά, το plus-size θα έπαυε να υπάρχει ως έννοια, καθώς η ιδέα του «plus», του παραπάνω δηλαδή, βασίζεται στην έννοια ενός ενιαίου, σταθερού, ιδανικού μεγέθους.

«Θα αντιπαραβάλω το Sports Illustrated Swimwear Issue με την βρετανική Vogue του Μαΐου: Reframing Fashion με 19 άτομα με αναπηρία από τον χώρο της μόδας, των τεχνών, του αθλητισμού και του ακτιβισμού, πέντε από αυτούς ως πρωταγωνιστές του εξωφύλλου. Η ιδέα είναι η ίδια, το υπόβαθρο είναι διαφορετικό: Ο εκδότης της Vogue, ο Edward Enninful, έχει ο ίδιος αναπηρία και συνεργάστηκε στενά με την ακτιβίστρια για την αναπηρία Sinéad Burke, η οποία είναι σύμβουλος έκδοσης του περιοδικού. Αν θέλουμε να μείνει η εκπροσώπηση, πρέπει να ποντάρουμε στα θεμέλια και όχι απλώς να ντύσουμε τις βιτρίνες» καταλήγει η Zoe Williams στην Guardian.

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην theguardian.com

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024