Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Νέα Υόρκη υποκλίνεται στη Λυδία Κονιόρδου

Η Νέα Υόρκη υποκλίνεται στη Λυδία Κονιόρδου

Η Λυδία Κονιόρδου ως Εκάβη στην παράσταση Troy Too, στη Νέα Υόρκη, σε κείμενο της Αμερικανίδας Κάρεν Μαλπέντε και σκηνοθεσία της Αύρας Σιδηροπούλου, έχει ενθουσιάσει κοινό και κριτικούς.

«Μια ελληνική τραγωδία για την εποχή μας» γράφει το indypendent.org, ενώ η National Herald σημειώνει: «Ισχυρή Τροία με τη δυναμική Κονιόρδου και το καστ των ηθοποιών που δεν πρέπει να χάσετε».

Η νέα διεθνής παραγωγή της Kαλλιτεχνικής Oμάδας Persona, σε σκηνοθεσία της Αύρας Σιδηροπούλου, έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη, με μία πολυφυλετική διανομή και τη Λυδία Κονιόρδου στον ρόλο της Εκάβης.

Η παράσταση ανέβηκε στο Here Arts Centre στη Νέα Υόρκη στις 11 Μαΐου και θα μείνει ως τις 21 Μαΐου του 2023.

Η Τροία σήμερα 

Στο τελευταίο έργο της Αμερικανίδας Κάρεν Μαλπέντε, οι χαρακτήρες από τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη μας καλούν να αναρωτηθούμε για τις συμφορές που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια και πώς μας επηρέασαν.

Η αρχαία πόλη της Τροίας περιβάλλεται από μύθους εδώ και σχεδόν 3.000 χρόνια – από τότε που ο Όμηρος συνέθεσε την Ιλιάδα, ένα επικό ποίημα για τον πόλεμο μεταξύ των Τρώων και των Ελλήνων που κατέληξε στην καταστροφή της πόλης. Αργότερα, οι Έλληνες θεατρικοί συγγραφείς εμπνεύστηκαν από την ιστορία του Ομήρου, συμπεριλαμβανομένου του Ευριπίδη, ο οποίος έγραψε τις Τρωάδες, οι οποίες δίνουν φωνή σε εκείνους των οποίων οι ζωές καταστράφηκαν από τη σύγκρουση.

Το αν ο Τρωικός Πόλεμος διεξήχθη ποτέ ή οι πρωταγωνιστές του υπήρξαν ποτέ, παραμένει αδύνατο να ειπωθεί. Συνεχίζει όμως να εμπνέει νέες δημιουργίες. Το τελευταίο έργο της Κάρεν Μαλπέντε, Troy Too, τοποθετεί τους χαρακτήρες του Ευριπίδη σε ένα σύγχρονο πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένης της Τρωικής Βασίλισσας Εκάβης, της οποίας η οικογένεια εξοντώθηκε από τους Έλληνες, και της Κασσάνδρας, της Τρωικής πριγκίπισσας που μπορεί να δει το μέλλον αλλά είναι μοιραίο να μην την πιστέψουν ποτέ.

«Οι άνθρωποι θα μάθουν ή θα καταστραφούν»

Το Troy Too είναι μία σύγχρονη σύνθεση δραματικών αποσπασμάτων, τα οποία εστιάζουν στους κινδύνους  που απειλούν σήμερα τη ζωή στη γη. Μπορούμε, αναρωτιέται το έργο, να μετριάσουμε την κλιματική αλλαγή καθώς ταυτόχρονα φροντίζουμε για άλλα δεινά της κοινωνίας μας, μεταξύ των οποίων «ο ηλικιακός εξευτελισμός, η ταξική ανισότητα, η COVID-19, οι άστεγοι, η αστυνομική βία, η φτώχεια, ο ρατσισμός και μια σχεδόν συνεχής σειρά οικολογικών απωλειών»;

«Η μη γραμμική δομή του έργου αναδεικνύει τη Λυδία Κονιόρδου, που θεωρείται μια από τις καλύτερες Ελληνίδες ηθοποιούς και η έντονη ερμηνεία της ως Εκάβη είναι γεμάτη από πένθιμη αγωνία. «Οι άνθρωποι θα μάθουν ή θα καταστραφούν», δηλώνει η ίδια. Ο ειλικρινής θρήνος της – για τη Νέα Υόρκη, για τις Ηνωμένες Πολιτείες και για τον κόσμο στο σύνολό του – αναδεικνύει το διακύβευμα της αγνόησης των πολλαπλών κρίσεων που αντιμετωπίζουμε. Πρόκειται για βαρύ υλικό» συνεχίζει το indypendent.org.

Επιπλέον, ενσωματώνοντας υλικό που βρήκε και άκουσε η Μαλπέντε σε διαδηλώσεις του Black Lives Matter, μαζί με δηλώσεις που έγιναν από επαγγελματίες υγείας κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού στην πανδημία το 2020, το έργο παρέχει ένα άρτιο -και συγκινητικό- πέρασμα μεταξύ παρελθόντος και παρόντος.

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές περιλαμβάνει την απαγγελία των τελευταίων λέξεων του Elijah McClain, ενός 23χρονου μαύρου θεραπευτή μασάζ που πέθανε το 2019 – άοπλος και χωρίς να απειλεί κανέναν – αφού η αστυνομία στην Aurora του Κολοράντο τον ακινητοποίησε με λαβή πνιγμού και στη συνέχεια του έκανε ένεση κεταμίνης μετά από καταγγελία ότι κάποιος «άσχετος» περιφερόταν στη γειτονιά τους.

Οι λέξεις «I Can’t Breathe» («Δεν μπορώ να αναπνεύσω») επαναλαμβάνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ωριαίας παράστασης και φέρνουν στο μυαλό τους θανάτους άλλων ανθρώπων από υπερβάλλοντα ζήλο αστυνομικών, καθώς και την αναπνευστική δυσχέρεια όσων υπέκυψαν στον κορονοϊό τις πρώτες ημέρες της πανδημίας.

Συνολικά, το Troy Too είναι ένα έργο-ωδή στη θλίψη και την απώλεια. Ταυτόχρονα, το έργο παρουσιάζει ανθρώπους που συνεχίζουν να προσφέρουν αγάπη και παρηγοριά ο ένας στον άλλον, που συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για τις αδικίες και που επιμένουν να συνεχίζουν τη ζωή τους. Το αν αυτό μπορεί να διαρκέσει και για πόσο καιρό, ωστόσο, παραμένουν ανοιχτά ερωτήματα.

Troy Too, σε κείμενο της Κάρεν Μαλπέντε. Σκηνοθεσία: Αύρα Σιδηροπούλου. Μουσική: Βάνιας Απέργης. Βίντεο: Μιχάλης Δημητρίου. Κοστούμια: Sally Ann Parsons και Carissa Kelly. Σχεδιασμός φωτισμού και χώρου από τον Tony Giovannetti. Σκηνοθεσία: Neno.

INFO

Ηθοποιοί: George Bartenieff (σε βίντεο), David Glover, Ethan Jones, Λυδία Κονιόρδου, Tommie J. Moore, Ilker Oztop, Illia Pappa, Abigail Ramsay, Ανθή Σαβάκη και Di Zhu.

Παραγωγή από το Theater Three Collaborative στη Νέα Υόρκη και το θέατρο Persona στην Αθήνα.

Troy Too (έως 21 Μαΐου 2023)

Theater Three Collaborative

Πληροφορίες παραστάσεων

ΧώροςHere Arts Centre, 145 Avenue, Νέα Υόρκη

Ημερομηνίες Παραστάσεων:

Πέμπτη, 18 Μαΐου, 2023 19:00
Παρασκευή, 19 Μαΐου, 2023 19:00
Σάββατο, 20 Μαΐου, 2023 14:00* & 19:00
Κυριακή, 21 Μαΐου, 2023 14:00

Sports in

Λύγισαν τους Κλίπερς και πήραν προβάδισμα οι Μάβερικς (vid)

Σε ένα παιχνίδι πραγματική μάχη, καθώς είχε πέντε τεχνικές ποινές και δύο αποβολές, οι Μαβς επιβλήθηκαν των Κλίπερς και έκαναν το 2-1 στη σειρά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024