Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επιλογή ανάμεσα σε δύο κόσμους

Επιλογή ανάμεσα σε δύο κόσμους

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών

Του Άκη Μπάφα*

Το αναπτυξιακό αποτέλεσμα που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση την τελευταία τετραετία ξεπέρασε κάθε προσδοκία του Έλληνα πολίτη, με την ελληνική οικονομία να καταγράφει επιδόσεις πρωτοφανείς για τα δεδομένα της χώρας εν μέσω αλλεπάλληλων σοβαρών κρίσεων. Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν και οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν απέδωσαν καρπούς και δημιούργησαν ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον που εμπνέει εμπιστοσύνη στη διεθνή και εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα.

Η τετραετία που πέρασε ήταν η πιο παραγωγική για την Ελλάδα. Μιλώντας με αριθμούς, ενδεικτικά ΤΟ 2022 ο ρυθμός ανάπτυξης κινήθηκε στα επίπεδα του 6%. Το δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά 15 μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ, σε σχέση με το 2018. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 25 δισ. ευρώ περίπου. Και όλα αυτά, ενώ θεσπίστηκαν μέτρα ύψους άνω των 60 δισ. ευρώ, τα οποία κράτησαν όρθια την οικονομία και την κοινωνία στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας και της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Μετά από 13 επιτυχημένες αξιολογήσεις από τους θεσμούς και 12 αναβαθμίσεις από τους επενδυτικούς οίκους, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ένας από τους μεγαλύτερους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, χάρη στην αποτελεσματική οικονομική και δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης. Μόνο η ανανέωση της κυβερνητικής θητείας για τη Νέα Δημοκρατία θα φέρει την απαιτούμενη πολιτική σταθερότητα, που συνιστά βασική προϋπόθεση για την επίτευξή της. Ο πολλαπλασιασμός των επενδύσεων, μεσοπρόθεσμα θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάταξη της εθνικής οικονοµίας. Ώστε να επιστραφεί το εθνικό αναπτυξιακό µέρισµα που θα προκύψει στο σύνολο των πολιτών, με πολιτικές για όλα τα κοινωνικά στρώματα  και ειδικά για πιο ευάλωτους. Όπως άλλωστε αποτυπώνεται και στο νέο Προεκλογικό Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει ένα πρόγραμμα για την τετραετία 2023-2027 συνολικού κόστους 9 δις. Ευρώ. Ένα πρόγραμμα το οποίο είναι ρεαλιστικό, κοστολογημένο μέχρι το τελευταίο ευρώ, ενώ ταυτόχρονα βασίζεται στην κύρια αρχή της οικονομικής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης που οδήγησε τη χώρα στα σημερινά επίπεδα και δημιουργεί την αίσθηση της ασφάλειας όχι μόνο στους επενδυτές, όχι μόνο στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και στους ίδιους τους πολίτες: τη διαφύλαξη της δημοσιονομικής σταθερότητας. Ένα πρόγραμμα απόλυτα καθορισμένο για κάθε τομέα της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας που δεν εκτροχιάζει τα ήδη κεκτημένα! Και φέρνει μία σειρά από μεταρρυθμίσεις σε εννέα άξονες:

·         Ενίσχυση Εισοδήματος. Αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027 (στα 1.500 ευρώ από 1.170 ευρώ) και αύξηση κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ εντός της τετραετίας. O κατώτατος μισθός θα αναπροσαρμόζεται βάσει του μέσου όρου του μισθού πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Και ταυτόχρονη αύξηση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και αναμόρφωση του μισθολογίου τους από 1/1/2024.

·         Ανάπτυξη με Δημοσιονομική Υπευθυνότητα. Η χώρα επιτυγχάνει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 3% και το δημόσιο χρέος μειώνεται στο 140% του ΑΕΠ το 2027 και στο 120% του ΑΕΠ το 2030. Επαναφορά και διατήρηση του πληθωρισμού στο 2%. Ταυτόχρονα, αναπροσαρμογή και εξορθολογισμός συστήματος τεκμηρίων (μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά περίπου 30% μεσοσταθμικά) από 1/1/2025, κατόπιν της υποχρεωτικής εφαρμογής του myData και της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

·         Επενδύσεις, Περιφερειακή Ανάπτυξη, Καινοτομία, Μεταποίηση και Εξωστρέφεια. Αύξηση επενδύσεων κατά 70% έως το 2027. Διπλασιασμός δημόσιων επενδύσεων έως το 2030. Υψηλοί ρυθμοί απορρόφησης πόρων ΤΑΑ και ΕΣΠΑ. Αύξηση εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2027 και 70% έως το 2030, με έμφαση στις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας. Στήριξη των επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία.

·         Πρόσβαση σε Χρηματοδότηση. 150.000 επιχειρήσεις ενισχύονται για τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό τους. Πρόσβαση σε 17 δις ευρώ φθηνού δανεισμού με χαμηλά επιτόκια για επενδύσεις πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0».

·         Εργασία, Ασφάλιση και Δεξιότητες. Η ανεργία μειώνεται κάτω από 10% το 2025 και κάτω από 8% το 2027, με τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου ή μεγέθους. Yψηλής ποιότητας κατάρτιση 700.000 ανέργων και εργαζομένων σε δεξιότητες με υψηλή ζήτηση. Ψηφιακή Πύλη Προγραμμάτων Κατάρτισης & νέα ψηφιακή πλατφόρμα με σύγχρονες, εξατομικευμένες υπηρεσίες σε ανέργους, όπως η χαρτογράφηση δεξιοτήτων και η ανάπτυξη των ατομικών λογαριασμών δεξιοτήτων. Νέο σύστημα αξιολόγησης και Εθνικό Μητρώο Παρόχων Επαγγελματικής Κατάρτισης.

·         Υποδομές, Μεταφορές, Δημόσιες Συγκοινωνίες. Είναι σε εξέλιξη 170 σημαντικά έργα υποδομών, κατασκευάζονται 1.183 χλμ. νέοι δρόμοι και 719 χλμ. νέες σιδηροδρομικές γραμμές. Μόνο από αυτά τα έργα δημιουργούνται 178.000 νέες θέσεις εργασίας.

·         Αγροτική Παραγωγή. Αύξηση του αριθμού των κατ’επάγγελμα νέων αγροτών κατά 60.000 μέχρι το 2027. Οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αρχικά για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και εν συνεχεία για όλους.

·         Τουρισμός / Ναυτιλία. 12μηνη τουριστική περίοδος μέσω της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού και αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι. Στόχος τα δημόσια έσοδα από τον τουρισμό να φθάσουν τα 30 δις ευρώ ετησίως.

·         Οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών.

Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πια ότι έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο κόσμους που θα καθορίσουν την εθνική πορεία για μια δεκαετία, είτε συνεχίζοντας στο δρόμο της σιγουριάς και της προόδου, είτε ρισκάροντας νέες περιπέτειες. Και γνωρίζει πια καλά ότι το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι άσκηση ιδεολογίας, δεν περιλαμβάνει έωλες υποσχέσεις που εξυπηρετούν προεκλογικές ανάγκες. Είναι ένα καθαρό σχέδιο διακυβέρνησης και τα δείγματα γραφής της προηγούμενης τετραετίας επιβεβαιώνουν τη βεβαιότητα υλοποίησής του.

Πάμε όλοι μαζί για τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Για μια αυτοδύναμη Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

* Ο Άκης Μπάφας είναι Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων ΝΔ

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024