Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Γιατί οι δυτικές κυρώσεις κάνουν τα στραβά μάτια στην εταιρεία Nukem

Ρωσία: Γιατί οι δυτικές κυρώσεις κάνουν τα στραβά μάτια στην εταιρεία Nukem

Εδώ και δεκαετίες προσφέρει τις μοναδικές υπηρεσίες της σε Ασία, Αφρική και ολόκληρη την Ευρώπη

Ενώ οι κυρώσεις της Δύσης έχουν στοχεύσει τόσο τη κυβέρνηση όσο και πρόσωπα και εταιρείες της Ρωσίας, η Nukem Technologies Engineering Services, θυγατρική του ρωσικού κολοσσού Rosatom παραμένει άθικτη.

Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, πρόκειται για μια από τις παλαιότερες και πιο έμπειρες εταιρείες του πλανήτη στον καθαρισμό (παλαιών) πυρηνικών εργοστασίων

Η τεχνογνωσία που απαιτείται για τον παροπλισμό εξοπλισμού για την παραγωγή ενέργειας είναι τέτοια που «υπάρχουν μόνο μια χούφτα παίκτες», δήλωσε ο Μάικλ Μπέτσλερ της Uniper SE, ο οποίος επιβλέπει τις εργασίες στον σταθμού Barsebaeck της Σουηδίας. Η Nukem είναι μοναδική σε αυτό.

Οι μηχανικοί της Nukem έπαιξαν κεντρικό ρόλο στον περιορισμό της ραδιενέργειας από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες στο Τσερνομπίλ και στη Φουκουσίμα.

Στη Γαλλία, η εταιρεία κατάφερε να βρει τρόπους επεξεργασίας των αποβλήτων από τον Διεθνή Θερμοπυρηνικό Πειραματικό Αντιδραστήρα.

Γιατί είναι σημαντική για τους Ευρωπαίους

«Το γεγονός ότι η Rosatom ή η Nukem, μια θυγατρική της, δεν έχουν υποστεί κυρώσεις, εγείρει κάποια σοβαρά ερωτήματα», δήλωσε η Ντάρια Ντολζίκοβα, ερευνήτρια στο Royal United Services Institute.

Σε αντίθεση με τη Ρωσία, η οποία έχει τεχνογνωσία σε όλες τις βιομηχανικές διεργασίες για τον εμπλουτισμό ουρανίου με σκοπό την παραγωγή ενέργειας, η ανάπτυξη πυρηνικών τεχνολογιών στην Ευρώπη χωρίς σχέδιο, έχει αφήσει τα κράτη να εξαρτώνται από εξωτερικούς παρόχους για να καλύψουν τα κενά στην παραγωγή και τις υπηρεσίες.

Την ώρα που ο καθαρισμός των (παλαιών) πυρηνικών εργοστασίων προβλέπεται να φτάσει ως κλάδος τα 125 δισεκατομμυρία δολάρια, η Nukem είναι σε θέση ισχύος.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερα ή πέντε χρόνια προτού η ΕΕ μπορέσει να φτάσει την ικανότητα της Rosatom, αλλά ακόμη και αν η διαδικασία αυτή επιταχυνθεί, θα απαιτηθεί ακόμη περισσότερος χρόνος για να αντικατασταθεί όλο το φάσμα των υπηρεσιών της.

Η αφαίρεση της «καρδιάς» ενός πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας είναι μια «χειρουργική επέμβαση» που ελάχιστοι μπορούν να φέρουν εις πέρας και αυτό το γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι.

Θα φέρει χρήμα στα ρωσικά ταμεία

Το γεγονός ότι η εταιρεία ανήκει εξ ολοκλήρου στη Rosatom, τον πυρηνικό κολοσσό της Ρωσίας, δημιουργεί επιπλοκές δίχως παραμένοντας όμως σημαντική.

Η Nukem, που βρίσκεται ανατολικά της Φρανκφούρτης, είναι ένα εξειδικευμένο παρακλάδι στην παγκόσμια αυτοκρατορία της Rosatom. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτει το ρήγμα που διατρέχει την προσέγγιση της ΕΕ στην πυρηνική ενέργεια.

Η πίεση για την αποκοπή της Rosatom από τις ευρωπαϊκές αλυσίδες εφοδιασμού έχει αυξηθεί από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης έξω από την ουκρανική πόλη Ζαπορίζια και έστειλαν μηχανικούς της Rosatom για να τον λειτουργήσουν.

Περισσότερο από ένα χρόνο μετά, εναπόκειται ακόμη στις επιμέρους εταιρείες να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τον ενεργειακό γίγαντα.

Η Rosatom εδώ και δεκαετίες προσφέρει τις υπηρεσίες της στην Ασία και την Αφρική και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ήδη κατασκευάζει ήδη νέα πυρηνικά εργοστάσια στο Μπαγκλαντές, την Κίνα, την Αίγυπτο και την Τουρκία, ενώ άλλες δώδεκα συμβάσεις προμήθειας βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση. Οι συμφωνίες αυτές ενδεχομένως να κλειδώσουν τις ταμειακές ροές και την πολιτική επιρροή για τις επόμενες δεκαετίες.

Αυτή τη στιγμή μόνο η Λιθουανία και η Φινλανδία έχουν σταματήσει να συνεργάζονται με τη Nukem και τη Rosatom, αντίστοιχα. Άλλες, όπως η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία και η Βουλγαρία απλά διαφοροποιούνται από τους Ρώσους προμηθευτές.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024