Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αμβλώσεις, χαμένα όνειρα και ένα Πούλιτζερ

Αμβλώσεις, χαμένα όνειρα και ένα Πούλιτζερ

Η ρεπόρτερ της «Washington Post» κέρδισε το βραβείο του 2023 {LF}για την ιστορία της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης μιας 18χρονης από το Τέξας

Η Κάρολαϊν Κίτσενερ είναι η ρεπόρτερ που καλύπτει το θέμα των αμβλώσεων στη «Washington Post» και η οποία αναδείχτηκε η μεγάλη νικήτρια του Βραβείου Πούλιτζερ 2023.

Η απόφοιτη από το Πρίνστον με πτυχίο στην Ιστορία και στις Σπουδές Φύλου τον περασμένο Ιούνιο έδωσε τη δική της δημοσιογραφική μάχη για τις επιπτώσεις της απαγόρευσης των αμβλώσεων με το χρονικό της εγκυμοσύνης μιας μικρομάνας 18 ετών από την Πολιτεία του Τέξας: «Η Μπρουκ Αλεξάντερ έμαθε ότι ήταν έγκυος 48 ώρες πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση των αμβλώσεων στο Τέξας…».

Η γραφή της Κίτσενερ απέδωσε την ειλικρίνεια και την ευθύτητα του κοριτσιού που δέχτηκε να μιλήσει στη δημοσιογράφο εξιστορώντας τα γεγονότα της εγκυμοσύνης της με όποιες συνέπειες, αγωνίες και δεύτερες σκέψεις προκάλεσαν στη ζωή της.

Το άρθρο της διακρίθηκε σε παναμερικανικό επίπεδο, φωτίζοντας πτυχές μιας πραγματικότητας που πολλές γυναίκες στον πλανήτη βιώνουν στο ξεκίνημα της ενηλικίωσής τους, όταν οι κοινωνίες που τις περιβάλλουν δεν τις αφήνουν ελεύθερες να διαχειριστούν το σώμα τους. Από το καλοκαίρι του 2021 αυτή η πραγματικότητα αφορά και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

«Η Μπρουκ έμαθε ότι ήταν έγκυος αργά το βράδυ της 29ης Αυγούστου 2021. Δύο ημέρες πριν ο νόμος Heartbeat Act του Τέξας απαγορεύσει τις αμβλώσεις μόλις ο υπέρηχος μπορεί να ανιχνεύσει καρδιακή δραστηριότητα, δηλαδή στις έξι εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Ήταν ο πιο περιοριστικός νόμος για τις αμβλώσεις που τέθηκε σε ισχύ στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και σχεδόν 50 χρόνια» γράφει στο άρθρο της στη «Washington Post».

Η Κίτσενερ ταξίδεψε στο Κόρπους Κρίστι του Τέξας για να γνωριστεί από κοντά με την πρωταγωνίστρια της ιστορίας της ερευνώντας επί τόπου τον περίγυρό της. Η Μπρουκ Αλεξάντερ την υποδέχτηκε στο δωμάτιο του επίσης νεαρού συζύγου της, Μπίλι, στο σπίτι των γονιών του, αφού η δική της μητέρα την πέταξε με φωνές έξω από το δικό της.

Η νέα ζωή της

Το κορίτσι προσπαθούσε να ταΐσει με το μπιμπερό ταυτόχρονα τα δυο μωρά που έκλαιγαν γοερά. Ο Μπίλι έλειπε για πέντε ώρες τουλάχιστον από κοντά της, δουλεύοντας το μεροκάματό του των 9,75 δολαρίων σε ένα φαστφουντάδικο τυλίγοντας μπουρίτος. Αλλά βασάνιζε και τον εαυτό της καθώς φανταζόταν όλα τα κορίτσια που μπορεί να συναντούσε. Και ευχόταν να είχε κι εκείνη κάπου να πάει.

Η ρεπόρτερ σημειώνει στο άρθρο της ότι «το Τέξας προσφέρει μια γεύση του τι θα αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας αν το Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέψει την απόφαση Roe v. Wade αυτό το καλοκαίρι, όπως αναμένεται από τη γνωμοδότηση που διέρρευσε τον περασμένο μήνα. Αν παύσει το δεδικασμένο-ορόσημο, περίπου οι μισές Πολιτείες της χώρας αναμένεται να περιορίσουν δραματικά τις αμβλώσεις. Ή να τις απαγορεύσουν εντελώς, δημιουργώντας τεράστιες ερήμους αμβλώσεων και ωθώντας πολλούς στη γονεϊκότητα».

Η ιστορία της Μπρουκ Αλεξάντερ, γραμμένη από την Κάρολαϊν Κίτσενερ, είναι μοιρασμένη σε αφηγήσεις γεγονότων και σε παραμέτρους πιθανοτήτων. Στο τι θα συνέβαινε εάν δεν είχε μείνει έγκυος και εάν είχε προλάβει να κάνει άμβλωση:

«Θα πήγαινε σχολείο, θα έτρεχε από το μάθημα στη βάρδια της στο Texas Roadhouse, με τα μάτια στραμμένα στην άδεια κτηματομεσίτη που θα την έβγαζε επιτέλους από το Κόρπους Κρίστι. Φανταζόταν ένα διαμέρισμα στο Οστιν και αρκετά χρήματα για ένα ταξίδι στη Χαβάη, όπου θα κολυμπούσε με δελφίνια σε τόσο καθαρά νερά που θα μπορούσε να δει τα δάχτυλα των ποδιών της».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024